Mayaca

Mayaca fluviatilis

Stream bogmoss (ström vit/torv-mossa)


Vetenskapligt namn:
Mayaca fluviatilis
Familj:
Maiacaceae
Handelsnamn:
Stream bogmoss (ström vit/torv-mossa)
Utbredning:
Från södra USA till ner i Sydamerika
Egenskaper:
Alghämmande växt
Foto © Peter Nyman
Denna gulgröna/ljusgröna/grönvita växt kan med noggrann ansning bilda ett kompakt och vackert buskage. Om man låter den växa helt fritt blir den lätt väl spretig. Extremt starkt ljus kan göra att den växer väl snabbt.
Bladen är ca. 0,8-1,2 cm långa och ca. 1 mm breda. Också stjälken är tunn – ca. 1 mm. Stjälkarna är visserligen tunna, men de är sega vilket gör att att man bör använda en sax om man klippar av skott för t.ex. omplantering. Annars är risken stor att man drar upp hela växten. Förökning sker genom sidoskott. Tillsättning av järn är ganska viktigt. Vid järnbrist blir skotten blekgula till vita, men om det finns rikligt med järn kan spetsen av skotten vara rödskimrande. CO2 tillsättning gynnar kraftigt tillväxten.
Den kan hållas såväl emerst som submerst (då enbart vid hög luftfuktighet och starkt ljus) och i det senare fallet kan den blomma med vita till violetta blommor med en diameter på ca. 1 cm.
I sin naturliga miljö återfinns arten ofta i våtmarker och liknande. Bottenmaterialet i akvariet bör vara finkornigt.Ytterligare information om det släkte som denna växt tillhör hittar du om du klickar på INFO högst upp till höger på sidan.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information
10 mest visade artbeskrivningarna i kategorin
Övriga arter i släktet