Rotala

Rotala macrandra

Tätbladig Rotala


Vetenskapligt namn:
Rotala macrandra
Familj:
Lythraceae
Handelsnamn:
Tätbladig Rotala
Utbredning:
Indien
Egenskaper:
Växt med färg
Foto © Peter Nyman
Rotala macrandra är en väldigt vacker växt och den är också mycket vanlig i handeln. Dessvärre brukar denna växt inte bli så långvarig i akvarium eftersom den i likhet med de flesta andra färggranna växter ställer stora krav på sin miljö. Mycket stark belysning och extra växtnäring är ett krav om den skall utveckla den vackra röda färgen och CO2 är nödvändigt för att den skall växa. Vattnet bör också vara surt.
Lämpligen planterar man denna växt i små grupper, dessa skall dock inte stå för tätt eftersom också de nedre bladen behöver rejält med ljus.
Ursprungligen är denna art en sumpväxt, men den trivs också i akvarium (om den ges rätt förutsättningar). Som undervattensväxt utvecklar de helt andra former på bladen än vad den har som sumpväxt.
Bladen som är äggformat ovala blir ca. 2-4 cm långa och 1,5-2 cm breda. De är lansettlikt placerade. Stjälken är tunn och flexibel.
Förökning sker genom sticklingar.Ytterligare information om det släkte som denna växt tillhör hittar du om du klickar på INFO högst upp till höger på sidan.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information