Lilaeopsis

Lilaeopsis brasiliensis

Brasiliansk gräsplanta


Vetenskapligt namn:
Lilaeopsis brasiliensis
Familj:
Apiaceae
Handelsnamn:
Brasiliansk gräsplanta
Utbredning:
Brasilien, Paraguay och Argentina.
Egenskaper:
Accepterar bräckvatten
Foto på växten Lilaeopsis brasiliensis Foto © Hampus Ram
Lilaeopsis brasiliensis kan vid stark belysningen bilda en mycket tät och dekorativ "gräsmatta" i akvariet.
En stark belysning är en förutsättning för att denna växt skall trivas. Vid plantering delar man växten (levereras oftast i små plastbyttor (krukor) som innehåller ett stort antal plantor) i ca 8 delar. Var och en av dessa planteras med några centimeters avstånd. Om förhållandena är de rätta kommer de ganska snart att växa ihop. Man måste alltid se till att de planteras på en öppen plats där de inte skuggas av andra växter.
Denna växt är egentligen en sumpväxt, men den trivs också bra i akvarium. I akvarium blir bladen i regel upp till 6 cm långa och 2-3 mm breda. Eftersom den trivs i ganska svalt vatten kan den även placeras i en utedamm under sommaren. Den tål dessutom bräckvatten.
Förökning sker genom sticklingar.Ytterligare information om det släkte som denna växt tillhör hittar du om du klickar på INFO högst upp till höger på sidan.

Medlemmarnas kommentarerLite seg
Kommentar av: Ale22 den 2013-02-19

Kan vara lite seg att få spridning på, CO2 gör som vanligt susen ihop med gödning. Har även provat att trycka ner en tablett för bottetätare intill roten med gott resultat.
Allra bäst har den funkat i ett kar med riktigt mycket ingrodd skit i bottensanden. Där har den spridit sig riktigt bra. Verkar söka sig mot ljusare delar av akvariet.

vacker men långsam
Kommentar av: Ostkakan den 2012-02-22

Svårigheter med att få spridning på den. Dock mycket vacker och bildar bra små kryställen för mindre fiskar. kanske är det så att man behöver klippa den för spridning som med en vanlig gräsmatta som mår bra av lite tortyr... hmmm...

Goldmedlemmarnas akvarium med växten


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information