Salvinia

Salvinia cucullata, Bory

Huvliknande flytormbunke, asiatisk vattenmossa


Vetenskapligt namn:
Salvinia cucullata, Bory
Familj:
Salviniaceae
Handelsnamn:
Huvliknande flytormbunke, asiatisk vattenmossa
Utbredning:
Sydostasien: Indien, Bangladesh, Myanmar, Laos, Vietnam, Malackahalvön, Indonesien etc.
Egenskaper:
Alghämmande växt, Flytväxt, Accepterar bräckvatten
Foto på växten Salvinia cucullata, Bory Foto © Jacob Turstedt

Denna art är en snabbväxande och vacker flytormbunke som passar bra i ett akvarium (speciellt i öppna akvarier) eller en liten damm. Den har udda formade blad som är ”huvliknande” och har en yta som är lite oregelbundet täckt med mycket korta tunna ”trådar” vilka bildar en vattenavvisande yta som gör att bladens övre del hålls torra. På bladens undersida hänger 2-5 cm långa ”rötter” ner. Detta gör att växten utgör ett bra skydd för mycket små fiskar.
I sin naturliga miljö återfinns arten i soliga och ”stillastående” vattensamlingar. Därför trivs den bäst med relativt starkt ljus, samt med varmt och näringsrikt vatten. I naturen bildar den mycket vackra gröna ”blomklasar” bestående av ca. 10-20 blad. Det är svårt att ge den optimala förhållanden i ett akvarium och därför degenererar den ofta efter en tid i ett akvarium och får då plattare blad som ligger utspridda på vattenytan och inte i klasar. Dock är den även då en vacker växt.
Om bladen blir väldigt ljusa och/eller inte växer, är det ett tecken på att det saknas näringsämnen i vattnet och att detta bör tillföras.
Den förhindrar algtillväxt genom att den tar upp överskottsnäring och ljus. Om den får tillräckligt med näring och stark belysning växer den snabbt och kan då täcka hela vattenytan. Risken finns att den då skuggar andra växter så att dessa inte får något ljus. Antingen bör man då regelbundet plocka bort en del plantor, alternativt dra ner på belysningen eller ordna så att det blir ytcirkulation eftersom den trivs bäst i relativt stillastående vatten. Arten tål även bräckvatten.
Man behöver inte göra något speciellt för att odla arten utan ges den bara bra förhållanden så kommer nya plantor snabbt att utvecklas på vattenytan.

Ytterligare information om det släkte som denna växt tillhör hittar du om du klickar på INFO högst upp till höger på sidan.

Medlemmarnas kommentarerGoldmedlemmarnas akvarium med växten


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information
10 mest visade artbeskrivningarna i kategorin
Övriga arter i släktet

Zoopet i stolt samarbete med
Arken zoo