Micranthemum

Micranthemum tweediei, 'Montecarlo'

Montecarlos babytårar


Vetenskapligt namn:
Micranthemum tweediei, 'Montecarlo'
Familj:
Scrophulariaceae
Handelsnamn:
Montecarlos babytårar
Utbredning:
Montecarlo i Norra Argentina
Egenskaper:
Alghämmande växt, Sten/rot växt
Foto © Kjell Fohrman

Micranthemum tweediei, 'Montecarlo' är en liten växt som kan bli en vacker bottentäckare med sina små (upp till ca. 4 mm i diameter) runda och ljust gröna blad.
Vid plantering tar man först ut hela växten ur planteringskrukan. Sedan delar man på de 2 delarna av mineralullen och avlägsnar sedan försiktigt det mesta av mineralullen (lite bör dock vara kvar, eftersom denna gör den lättare att plantera). De olika plantorna delas upp i 6-8 delar och varje del planteras sedan med några få centimeters mellanrum och sedan växer den ganska snabbt och bildar en vacker tät och låg buske och den är en utmärkt förgrundsväxt i medelstora akvarier och även i mellan- och frampartiet i nanoakvarier.
Den kan även planteras ovanför vattenytan (i en mycket fuktig miljö) och då fästas på t.ex. en rot.
Arten är egentligen inte ljuskrävande, men om man vill att den skall bilda en vacker låg och kompakt krypande växt i akvariet krävs det mycket ljus och helst även CO2 och bottengödning. Om belysningen är medelstark växer den istället upp mot ytan. Eftersom arten är snabbväxande behöver den extra växtnäring (främst nitrat och järn) om det inte är mycket fisk i akvariet. Arten växer långsamt den första tiden, men när den väl anpassat sig växer den snabbt.
Man bör regelbundet klippa av de övre delarna (uppstickande skott och blad) med hjälp av en ”svängd” sax. Släng, eller plantera sedan ned, de avklippta delarna i bottenmaterialet. Gör man inte så är risken stor att växtens nedre delar dör och hela plantan får då så stor ”lyftkraft” att den lättar från underlaget.

Ytterligare information om det släkte som denna växt tillhör hittar du om du klickar på INFO högst upp till höger på sidan.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information