Cabomba

Cabomba caroliniana

Carolinas cabomba, Carolinas solfjädersväxt


Vetenskapligt namn:
Cabomba caroliniana
Familj:
Cabombaceae
Handelsnamn:
Carolinas cabomba, Carolinas solfjädersväxt
Utbredning:
Sydamerika
Egenskaper:
Alghämmande växt
Foto på växten Cabomba caroliniana Foto © Peter Nyman

Cabomba caroliniana är en relativt vanlig akvarieväxt. Arterna i Cabomba-släktet är normalt väldigt ljuskrävande, men denna art är den minst ljsukrävande i släktet. Om man har svag belysning i akvariet är det dock bättre att avstå från denna växt.
Denna vackra växt måste ha rent, klart vatten och en relativt stark belysning. Varje blad bildar upp till 100-200 tunna, långt utdragna segment som är 1,5-2,0 mm breda. För att komma till sin rätt skall den planteras i grupper. Då den har tunna och mjuka blad skall den aldrig hållas ihop med fiskar som äter eller biter på växter. Förökning är ganska enkel och sker genom sticklingar och sidoskott.
Utan tvekan är denna Cabomba den tåligaste arten i detta släkte och då inte bara vad gäller belysningen utan den är även väldigt tålig för olika pH-värden och temperaturer.
Dessvärre så är dennna art invasiv och den är därför idag förbjuden inom EU. Förbudet gäller för att: sälja, byta, odla, transportera, hålla levande exemplaroch släppa ut i naturen. Släpp aldrig ut akvarievattnet i naturen.

Ytterligare information om det släkte som denna växt tillhör hittar du om du klickar på INFO högst upp till höger på sidan.

Medlemmarnas kommentarerGoldmedlemmarnas akvarium med växten


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information
10 mest visade artbeskrivningarna i kategorin