Kräftor

Procambarus alleni (blå)

Blå Floridakräfta, blå kräfta, Floridahummer


Vetenskapligt namn:
Procambarus alleni (blå)
Familj:
Cambaridae
Handelsnamn:
Blå Floridakräfta, blå kräfta, Floridahummer
Utbredning:
Florida
Foto på skaldjuret Procambarus alleni (blå) Foto © Kjell Fohrman
Omnivor (främst växtdetrit). De är inte så kräsna utan äter foderrester, flingfoder, maltabletter, granulat, växtdelar etc. Grönfoder är dock en viktig beståndsdel i deras foder.
Vid leken fattar hanarna tag i honan och placerar henne på rygg eller på sidan och håller sedan fast henne med hjälp av fothakarna. Honan bär sedan runt på äggen (20-200 st) under stjärten i ungefär 30-35 dygn.
Arten är relativt fredlig. Man kan hålla dem i akvarium ihop med större fiskar samt stora snäckor – mindre fiskar riskerar att bli uppätna (speciellt bottenlevande är i farozonen). Man kan hålla ett par i ett så pass litet akvarium som 60x30 cm men ett något större akvarium är att föredra. En liten grupp fungerar också men då behövs ett större akvarium.
Ett lämpligt akvarium skall innehålla gott om gömställen (stenar och rötter) samt ha en viss cirkulation. Arten kan gå ganska hårt åt växterna och enbart hårdbladiga växter kan fungera.
Honorna är ofta något större än hanarna.
Det är inte tillåtet att hålla denna art i Sverige – detsamma gäller för alla andra kräftarter utom den europeiska flodkräftan samt signalkräftan.
Artens normalfärg är brun. Det är dock den blå färgmorfen av denna art som är populär i akvariesammanhang.

Medlemmarnas kommentarerGoldmedlemmarnas akvarium med skaldjuret


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information

Zoopet i stolt samarbete med
Djurmagazinet