Kräftor

Hyalella azteca

Märlkräfta, mexikansk märlkräfta


Vetenskapligt namn:
Hyalella azteca
Familj:
Hyalellidae
Handelsnamn:
Märlkräfta, mexikansk märlkräfta
Utbredning:
Nord- och centralamerika
Foto på skaldjuret Hyalella azteca Foto © Sonja Cygnel
Omnivor (främst detrit och alger). De är inte så kräsna utan äter foderrester, grönt flingfoder, växtdelar, gurkskivor, morotsbitar, alger etc.. Om de inte får tillräckligt med mat kan de ge sig på växterna. Det finns rapporter om att de kan äta fiskägg – därför är den kanske inte så lämpligt ihop med vissa äggläggande fiskarter.
Arten är mycket lättodlad och vid parningen använder hanen sitt kraftiga andra benpar för att hålla fast en hona som håller på att ömsa skinn, varefter parning sker. Ungarna är millimeterstora kopior av föräldrarna. Många odlar arten för att använda ynglen som fiskfoder. Om man har dom i ett akvarium där det inte finns fiskar som äter ynglen är risken stor för en "befolkningsexplosion" – då måste de håvas upp alltefterhand.
Arten är tålig och klarar de flesta förhållanden och den kan hållas tillsammans med fiskar, räkor etc. som inte uppfattar de vuxna djuren som mat (skalen är rätt hårda vilket gör att få fiskar uppskattar vuxna exemplar), däremot upfattas oftast avkomman som foder.
Ett lämpligt akvarium skall innehålla växter som erbjuder gömställen samt gärna lite löv på botten. De kan hållas i väldigt små akvarier, men eftersom de smutsar ner en del måste man då vara noggrann med vattenbytena.Det råder visserligen förbud på att hålla "akvariekräftor" i Sverige (med undantag för signal- och flodkräftan) men denna art tillhör familjen Hyalellidae och dessa omfattas inte av förbudet.

Medlemmarnas kommentarerRomätare
Kommentar av: Sonja den 2007-11-19

Jag är rätt säker på att de här småttingarna äter rom.

Goldmedlemmarnas akvarium med skaldjuret


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information