Zoopet - Hyalella azteca
Kräftor

Hyalella azteca


Vetenskapligt namn:
Hyalella azteca
Familj:
Hyalellidae
Handelsnamn:
Märlkräfta, mexikansk märlkräfta
Utbredning:
Nord- och centralamerika

Foto: Sonja CygnelOmnivor (främst detrit och alger). De är inte så kräsna utan äter foderrester, grönt flingfoder, växtdelar, gurkskivor, morotsbitar, alger etc.. Om de inte får tillräckligt med mat kan de ge sig på växterna. Det finns rapporter om att de kan äta fiskägg – därför är den kanske inte så lämpligt ihop med vissa äggläggande fiskarter.
Arten är mycket lättodlad och vid parningen använder hanen sitt kraftiga andra benpar för att hålla fast en hona som håller på att ömsa skinn, varefter parning sker. Ungarna är millimeterstora kopior av föräldrarna. Många odlar arten för att använda ynglen som fiskfoder. Om man har dom i ett akvarium där det inte finns fiskar som äter ynglen är risken stor för en "befolkningsexplosion" – då måste de håvas upp alltefterhand.
Arten är tålig och klarar de flesta förhållanden och den kan hållas tillsammans med fiskar, räkor etc. som inte uppfattar de vuxna djuren som mat (skalen är rätt hårda vilket gör att få fiskar uppskattar vuxna exemplar), däremot upfattas oftast avkomman som foder.
Ett lämpligt akvarium skall innehålla växter som erbjuder gömställen samt gärna lite löv på botten. De kan hållas i väldigt små akvarier, men eftersom de smutsar ner en del måste man då vara noggrann med vattenbytena.

Det råder visserligen förbud på att hålla "akvariekräftor" i Sverige (med undantag för signal- och flodkräftan) men denna art tillhör familjen Hyalellidae och dessa omfattas inte av förbudet.
Anmäl fel på artbeskrivningen

Nedan kan Zoopet's medlemmar lägga in en kommentar om sin EGEN erfarenhet av denna art. Diskussioner om arten skall föras i Zoopets "Forum" och inte här och därför får inga frågor ställas, man får inte heller gå i polemik med andras synpunkter. Berätta enbart om dina EGNA erfarenheter av arten.

Köpes och Säljes-annonser får inte förekomma bland kommentarerna och sådana raderas snart de upptäcks och dessutom kommer personen som lagt in dom att faktureras 500 kr inkl. moms.

Alla kan ta del av denna information. Zoopet garanterar inte att den information som anges är korrekt

Klicka här om du vill lägga till en egen kommentar

Romätare av Sonja (2007-11-19 08:11:35)

Jag är rätt säker på att de här småttingarna äter rom.