Mitt första Diskusakvarium

Kollaps
X
 
 • Tid
 • Show
Rensa alla
nya inlägg
 • Einarsson
  • May 2012
  • 2956

  Borde vara uppenbart att mängden microorganismer har stor påverkan, eftersom det är de som gör jobbet. Så ett rejält inkört kar lär vara mycket snabbare än ett nytt.
  350L Diskus

  Kommentar

  • Tommy Vestlie
   • August 2014
   • 2097

   Ursprungligen postat av Einarsson
   Jag älskar variationen i dina fiskars namn. Rödöga, gulöga, kungen, newbie.
   För den som läst min tråd ett tag så vet man att det finns en historia bakom varje namn, fiskarna har ju mer eller mindre döpt sig själva. Nu har tyvärr en av grabbarna bett om en förändring så det är tydligen följande som gäller nu.

   Kungen
   Prinsen
   Newbie
   Snake
   Rödöga
   Junior.

   Försökt att ta en bild på varför gulöga givetvis skall heta snake trots att han inte är en snakskin men lyckas sådär. När han tittar mig in i ögat så ser han verkligen ut som en orm

   Klicka på bilden för större version

Namn: DSC_3953-2.jpg
Visningar: 1
Storlek: 250,4 KB
ID: 2171440
   Proud member of Aquascapers of Sweden

   Kommentar

   • Tommy Vestlie
    • August 2014
    • 2097

    Förspel, förspel, förspel ...

    ... Jag tror jag går och tar en kopp kaffe ...
    Proud member of Aquascapers of Sweden

    Kommentar

    • Einarsson
     • May 2012
     • 2956

     Ursprungligen postat av Tommy Vestlie
     Förspel, förspel, förspel ...

     ... Jag tror jag går och tar en kopp kaffe ...
     HUr ska du kunna sova sen då?
     350L Diskus

     Kommentar

     • Tommy Vestlie
      • August 2014
      • 2097

      Att det finns en intention i karet det råder det ingen tvekan om.

      Newbie har inte alls känts hundra de senaste dagarna, hon har krypit ihop, blivit mörk och tillbakadragen. Det hade inte bekymrat mig nämnvärt eftersom jag är fullt medveten om påverkan på individerna och gruppen när man introducerar nya diskar.

      Men jag har samtidigt observerat att jag inte riktigt tycker hon är fin i hyn (kan man säga som om en fisk?) så jo jag har varit lite orolig.

      Kan tänka mig att det är i detta läge många nervösa kickar igång någon form av behandling men av erfarenhet så vill jag absolut inte använda någon form av medicin i karet eftersom jag vet viken negativ effekt det istället kan få. (Läser ofta i forum och artiklar där man beskriver fiskar som jag nu upplever Newbie och råden är som oftast medicinering, även vid introduktion av nya fiskar rekomenderas från tid till annan svagare medicinering)

      Så mitt beslut var istället att verkligen säkerställa toppen kvalitet på vattnet, säkra att hon åt bra och varierat. Sagt och gjort, handmatat alla fiskar ett antal dagar, gjort dagliga vattenbyten och överdoserat med Easylife FFM.

      Easylife har jag valt att använda i rätt stor omfattning eftersom jag vet att leran har en både lugnande och smörjande effekt på fiskarna, är gjord av endast naturliga ämnen och att största boven när det gäller sjukdomar är ju faktiskt stress. Det räcker med att gå till oss själva, drar vi på oss något bös samtidigt som vi fortsätter belasta kroppen med fysisk och/eller psykisk stress jag då blir man helt enkelt inte bättre.

      Jag är övertygad om att fiskar som i övrigt är välskötta, har lite hull att ta av kan själva återhämta sig om vi bara hjälper till med att minimera fiskens stressnivåer och givetvis att problemet upptäcks i ett tidigt skede.

      Så min uppgift som vårdnadsgivare är alltså att säkra lugnet och näringen och absolut inte att tillföra massa knepiga kemikalier i karet. På samma tema så hörde ja med ett halvt öra på nyhetsmorgon i morse att husläkaren sa att vi borde sluta med medicin till barnen vid minsta möjliga feber utan låt istället kroppen göra sitt jobb. (Jag är givetvis medveten om att jag tillför ett stressmoment genom att tillföra ny fisk men varför jag trots det valt att göra detta har jag beskrivet i tidigare inlägg)

      (Som en parantes så kan jag verkligen rekommendera denna lera i samband med introduktion av ny fisk. Det är ingen tvekan om att det ger en lugnande effekt, syns tydligt på nykomlingarna)

      Igår började Kungen att på allvar uppvakta Newbie med sitt skakande men hon var inte alls mottaglig utan fortsatt ganska hoptryckt även om hon redan påvisade en klar förbättring.


      Uppvaktande har dock fortsatt under dagen idag och allt eftersom husse fortsatt dosera Easylife (karet har varit mer eller mindre grådisigt hela tiden) så har hon sakteligen sträckt på sig tills att i kväll vara vackrare än hon någonsin varit. Tycker tyvärr fortfarande att hon inte är som hon borde i hyn med hon är rejält utsträckt med spröten utställda som Janne Boklöv fast med tydlig riktning mot botten och väldigt fin i färgerna.

      Kungen har under hela kvällen sätt till att ingen annan passerar mitten på karet medans hon fått pyssla med sitt i karets vänstersida. Ofta mötes de två för att blåsa upp sig mot varandra, han skakar men än så länge inte hon. Det putsas lite glas och någon gång ibland smågnabbas det. Tappar kungen fokus och börjar rota i botten efter något gott att äta, ja då är hon snabbt där och hämtar honom.

      Det råder som sagt ingen som helst tvekan om att ett försök till lek görs från både parter, jag är dock inte helt säker på om hon verkligen är pigg nog för detta även om hon nu verkligen sträckt på sig.

      Nu är tyvärr karet släckt för kvällen så ännu engång har rymdfärjan rundat månen för att för Houston vara okontaktbar.

      Oerhört spännande men också lite oroligt just nu med andra ord. Inte alls förtjust i vad jag sett i hennes hy så monitoreringen kommer fortsatt vara noggrann desto gladare över att se deras intention.

      Fortsättning lär följa …

      Skall kanske tillägga att jag även väldigt noggrant inspektera övriga fiskar löpande och alla ser toppenfina ut.
      Proud member of Aquascapers of Sweden

      Kommentar

      • Bluewing

       • August 2012
       • 10522

       Mitt första Diskusakvarium

       Tycker det är oerhört intressant att följa ditt resonemang, Tommy. Känner igen varje millimeter i de egna reaktionerna på när något inte är 100 med en eller flera diskusar. Gillar hur du väljer att lita på hur du själv tror att det är och vad du själv tror är rätt åtgärd. Börjar man Googla runt hamnar man alltid till slut i medicineringsstress. Intressant också hur du upplever lerbehandlingens effekter. Det är ju att gå den naturliga vägen. För mig är FFM lika naturligt som räkmix som man gör hemma. Följer med största intresse. Lovande att de äter.
       Det kluriga med vår mulmdebatt är väl också att hur man än vänder det så är det nya processer i vattnet i och med ökande nedbrytning. FFM binder ju diverse ämnen i vattnet. Undrar om Catappa över en viss nivå blir smått belastande för fiskarna och att FFM binder och motverkar detta...... Tycker jag själv får byta mer vatten oftare med mer blad i vattnet. Men det kanske inte alls har en koppling.
       Juwel Vision Sällskapsakvarium 180L , Juwel Vision 450L Diskus, Juwel Vision 450L Asien/Oceanien
       Juwel Lido 120

       Kommentar

       • Einarsson
        • May 2012
        • 2956

        Jag tror FFM och liknande vattenberedare binder olika metaller etc. Tyngre ämnen, jag tror inte det binder "sönder" effekterna av humusämnen. Men jag är ju ingen expert.
        350L Diskus

        Kommentar

        • Mats Bryzell

         • February 2007
         • 18957

         Är Easy Life FFM något man tillsätter kontinuerligt, eller är det en kur - som tillsätts en gång och får göra sin grej?

         Tänker lite på det här som Tommy nämner i inlägg nr. 1415 - "Sagt och gjort, handmatat alla fiskar ett antal dagar, gjort dagliga vattenbyten och överdoserat med Easylife FFM."

         Senast redigerad av Mats Bryzell; 07 May 2015, 09:29.

         Kommentar

         • Tommy Vestlie
          • August 2014
          • 2097

          Ursprungligen postat av Mats Bryzell
          Är Easy Life FFM något man tillsätter kontinuerligt, eller är det en kur - som tillsätts en gång och får göra sin grej?

          Tänker lite på den här grejen som Tommy nämner i inlägg nr. 1415 - "Sagt och gjort, handmatat alla fiskar ett antal dagar, gjort dagliga vattenbyten och överdoserat med Easylife FFM."

          Ser inte Esaylife FFM som någon kur eller behandling egentligen utan snarare en "lera" jag tillsätter för att efterlikna fiskarna naturliga miljö i den mån det går, dem går ju inte direkt i ett renat kristallklart vatten i amazonas .

          Jag har kört detta med mina diskar sen starten av karet och det är det ända medlet jag numera använder. Har även helt hoppat växtnäring eftersom det helt enkelt inte behövs.

          Jag använder det vid vattenbyten och lite då och då vid behov. Vid misstanke om problem i karet så häller jag i lite extra eftersom jag är helt utan tvivel om att leran i vattnet lugnar och minskat stress är bästa medicinen när något håller på att hända. Min känsla är att det även lindrar hudirritationer, klåda och liknande.

          Huruvida det bryter ned ämnen eller liknande har för mig varit sekundärt utan det är snarare att skapa ett naturligt vatten som varit syftet.

          Doserar man lite extra så får man dessutom den där härliga känslan i vattnet som man ser på film, tyvärr så försvinner grummeleffekten efter ett tag, precis som med Catappabladen. Hadde faktiskt varit häftigt med ett system som portionerade ut små doser konstant. Fan en sån kanske man skulle konstruera

          Vad gäller Newbie så är hon idag pigg och glad, äter bra och fortsätter sträcka på sig inför grabbarna i karet. Dock är hon fortfarande lite flammig i hyn.
          Proud member of Aquascapers of Sweden

          Kommentar

          • Tommy Vestlie
           • August 2014
           • 2097

           Här en bild på hur det kan se ut när man doserar lite extra, som synes så ser hon ganska trist ut även om hon här ser lite bättre ut än vad hon gjorde ett tag.

           Klicka på bilden för större version

Namn: FullSizeRender.jpg
Visningar: 1
Storlek: 101,7 KB
ID: 2171443

           På den här bilden har hon börjat bli lite bättre men som synes så är hon fortsatt realtiv mörk och ihopkrupen.

           Klicka på bilden för större version

Namn: IMG_0252.jpg
Visningar: 1
Storlek: 285,7 KB
ID: 2171444

           Igår kväll (då denna bilden är tagen) ser hon åter ut såhär:

           Klicka på bilden för större version

Namn: DSC_3912.jpg
Visningar: 1
Storlek: 225,1 KB
ID: 2171445

           Om jag nu på förmiddagen skall utgå helt och hållet från hennes beteende så ser jag inget annat än en levnadsglad tjej som kanske är lite butter över att Kungen är lite trögflörtad. Tittar jag på hennes yttre så kvarstår som sagt flammigheten i hyn. Kommer följa detta noggrant så det inte förvärras.
           Senast redigerad av Tommy Vestlie; 07 May 2015, 10:15.
           Proud member of Aquascapers of Sweden

           Kommentar

           • Mats Bryzell

            • February 2007
            • 18957

            Ok!

            Kommentar

            • Einarsson
             • May 2012
             • 2956

             Ursprungligen postat av Mats Bryzell
             Är Easy Life FFM något man tillsätter kontinuerligt, eller är det en kur - som tillsätts en gång och får göra sin grej?

             Tänker lite på det här som Tommy nämner i inlägg nr. 1415 - "Sagt och gjort, handmatat alla fiskar ett antal dagar, gjort dagliga vattenbyten och överdoserat med Easylife FFM."

             Det är ju ett typiskt sånt flytande filtermedia-preparat för att boosta igång nitrifikationen etc. Sen är det väl lite andra grejer i också men det är väl det som är huvudsyftet.
             350L Diskus

             Kommentar

             • Mats Bryzell

              • February 2007
              • 18957

              Okelydokely - jag skall förstå!

              Kommentar

              • Tommy Vestlie
               • August 2014
               • 2097

               Ursprungligen postat av Einarsson
               Det är ju ett typiskt sånt flytande filtermedia-preparat för att boosta igång nitrifikationen etc. Sen är det väl lite andra grejer i också men det är väl det som är huvudsyftet.
               Nja det är inte min uppfattning. Även om det nu råkar heta fluid filtermedia så omnämns det aldrig (vad jag har sätt) som ett medel som kan användas för att snabba upp tex uppstart av kar. Till skillnad från andra medel som nämns för just dessa ändamål så innehåller FFM inga bakteriekulturer eller liknande. Det beskrivs istället som ett naturmedel som binder metaller och kemikalier, smörjer och motverkar stress.

               Proud member of Aquascapers of Sweden

               Kommentar

               • Tommy Vestlie
                • August 2014
                • 2097

                Ursprungligen postat av Einarsson
                Det är ju ett typiskt sånt flytande filtermedia-preparat för att boosta igång nitrifikationen etc. Sen är det väl lite andra grejer i också men det är väl det som är huvudsyftet.
                Nu var det inte min mening att säga emot dig Einarsson, hoppas du utan uppfattade det så. Tycker bara det är viktigt att sära på detta medel där jag ser att huvuduppgiften är att just med naturliga ämne som tex lera skapa ett bättre vatten för fiskarna och medel som Nitrivec och liknande som många använder för att snabba upp med att etablera goda bakterier i karet (vilket jag BTW inte tror på). Alla omnämns av någon anledning som flytande filtermedia men är i min värld två helt skilda saker.
                Proud member of Aquascapers of Sweden

                Kommentar

                Arbetssätt...