110 liter hållbart, genomtänkt och intressant.

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Maria S. Edström
    • November 2012
    • 95

    #91
    Ursprungligen postat av Mats Bryzell
    Hej Maria! Jag vill bara "chima in" med övriga här. Du skriver bra och intressant, och jag tycker det är riktigt trevligt att få sätta mig och läsa ett lite stabbigare stycke text titt som tätt.
    Jag har ju förr i tiden skrivit ganska långa grejer här på forumet, jag också - och precis som du, kanske känt att det "blivit lite mycket" ibland, och ofta ursäktat mig. Men, jag tror att en rejäl och beskrivande text i de flesta fall uppskattas. Så ös på bara!
    Vad himla kul att få påhälsning och påhejning här i tråden! Sånt uppskattas Extra roligt är det ju att du Mats, och även Anders och Bluewing, skriver några rader när så många av mina tankar kring akvaristiken har utvecklats just ur bl.a. era resonemang som ni fört i diverse trådar.

    Det kanske är lite av jantelagen som spökar när de flesta långa inlägg avslutas med någon slags ursäkt, och det är ju en sån där trevlig gammal tradition som vi inte alls behöver ta vara på, tycker jag För jag ser ju onekligen en stor skillnad på klädsam ödmjukhet och jantens självutplånande. Det är då själva den att man känner att ens åsikter blir ointressanta för andra om man inte kan ta mindre är 20 ord i anspråk för att framföra dem. Eller finns det kanske någon allmän uppfattning om att den moderna människan inte kan ta till sig längre stycken text? Evolutionen mot Homo Zappiens komplett? Nåja, skämt åsido. Jag tror det var Bluewing som skrev i en annan tråd att vi härmed utlyser en vecka utan ursäkter efter våra inlägg, och jag hakar på detta tåg. I denna tråd är det helt fritt fram att skriva hur mycket (och naturligtvis hur lite, vi ska inte skapa press åt andra hållet heller då) man vill
    Mitt mål i livet är att aldrig sluta lära mig saker. Därför är jag akvarist och lärarstudent!

    Kommentar

    • Maria S. Edström
      • November 2012
      • 95

      #92
      "Sommaren fladdrar i min kjol, och vinden blåser mellan tårna" Så diktade jag för min mormor från gungställningen när jag var i femårsåldern, och denna sommar tjugo år senare har definitivt innehållit mer vind än fisk mellan tårna! Men akvarierna lever och frodas ännu, trots avsaknad av annan omvårdnad än vattenbyten och matning. Det som skulle bli en riktig akvariefrosseri-sommar vilket grundlades med gold-medlemskap på denna förnäma sida vid terminsslutet får bli en akvariefrosseri-höst istället. Ibland kommer, som man säger, livet emellan. Och ekonomin

      Jag var för någon vecka sedan hemma hos Moving Waves, vilket blev kickstarten för akvariehösten för mig. Så många fina akvarium, så mycket hjälpsam information och så fina fiskar kan ju inte göra annat än att drämma till en ut ur sommardvalan! Inte nog med att jag för första gången fick se min absoluta favoritfisk alla kategorier, Ivanacara adoketa, livs levande, jag kunde också stifta bekantskap med min tilltänkta stimfisk Nannostomus eques. Första studiebidraget för terminen blir nog inte bara böcker, inte

      Och bilder vare med oss! Jag har ägnat mitt-på-dagen-timmen åt att gå igenom mina gamla inlägg i tråden och byta ut de oerhört jobbiga och svårtillgängliga länkarna med riktiga bilder, så att ingen behöver klicka (om man nu inte vill se bilderna större, såklart) Jag tyckte att jag hade lagt upp en fantastisk mängd bilder i denna tråd (det var väl för att det tog år och en dag för att mecka med länkar och uppladdningar), men nu inser jag att jag inte lagt upp mycket mer än uppstarten och en kort tid efter att mina Corydoras pygmaeus kom i blöt. Detta skall det naturligtvis bli ordning på, för det är ju nästan så att inte ens matte känner igen burkarna då och nu!

      Även om jag inte aktivt har pillat med akvarierna under sommaren så har ju inte utvecklingen stått stilla. Tvärtom! Det är ju, som jag skrev i ett tidigare inlägg, nu som den verkliga mognaden sker, när jag tagit ett steg tillbaka och låter ske det som sker. Och det som skedde mest i mitt 72-liters var nog frogbit Aldrig har så små och få växter blivit så många och stora på så kort tid! Här är en före-bild innan jag "höststädade" akvariet:

      Klicka på bilden för större version

Namn: DSC01266.jpg
Visningar: 1
Storlek: 124,7 KB
ID: 2149064

      De täckte nästan hela ytan. Sett uppifrån är de minst lika vackra som framifrån, så sådana här vyer gör att man blir sugen att köra utan ett täcklock.

      Klicka på bilden för större version

Namn: DSC01267.jpg
Visningar: 1
Storlek: 113,6 KB
ID: 2149065

      Det pratas ibland mycket här på forumet om olika akvarievatten och deras mytomspunna potenspåverkan hos fiskar, men här är det inte bara fiskarna som tycker vattnet verkar mums

      Klicka på bilden för större version

Namn: DSC01271.jpg
Visningar: 1
Storlek: 93,7 KB
ID: 2149066

      Jag hade mina funderingar om det kanske var bra att det var så igenväxt, att miljön skulle vara tryggare för fiskarna på något vis. Men jag rensade bort bra mycket ändå med tanken om att det ju växer igen fort om det skulle visa sig att det blev sämre utan all djungel. Faktum är att mina pygméer verkade uppskatta att få lite mer simyta och en friare botten att söka mat på, och själv tyckte jag att det ser snyggare ut om inte allt är frogbit-rötter:

      Klicka på bilden för större version

Namn: DSC01274.jpg
Visningar: 1
Storlek: 115,5 KB
ID: 2149067

      Jag får dessutom för mig att när jag väl får tag på mina eques så kanske även de uppskattar att kunna simma lite, även om de fortfarande har visst skydd av växtligheten.

      Den enda (av mig påverkade) förändringen som skett i detta akvarium sen senaste uppdateringen är introduktionen av två amanoräkor. Den ena är just nu en rombärande hona. Även om jag vet att räklarverna inte kan utvecklas i rent sötvatten så tänker jag mig ändå att det kan vara ett trevligt fodertillskott för pygméerna när honan släpper dem.

      Klicka på bilden för större version

Namn: DSC01283.jpg
Visningar: 1
Storlek: 89,1 KB
ID: 2149068

      I mitt mindre akvarium finns det dock spår av mänsklig påverkan. Fåfäng som jag är så tror jag att jag skall kunna hålla en koloni av spixi och äppelsnäckor i ett växtrikt akvarium så i omgångar har jag planterat växter däri under sommaren. Det mitt experiment har lärt mig är att om man vill vara bombsäker på att inte allt blir uppätet så får man leva med javamossa, crypto och javaormbunkar Det har överlevt någon röd växt också (jag bytte ju ut lamporna så att de nu krämar på rätt bra), men kanske å andra sidan tycker algerna också att ljuset är mumma vilket ger allt en lite grönsmutsig halvtråkig look. Det nyaste tillskottet är en glasormbunke som inom kort skall få fästa sig på en rot och förhoppningsvis fylla ut den tomma vänstersidan. Jag får inte någon riktig ordning på detta akvarium, inte samma känsla som för mitt 72-liters. Men detta får ändå rulla på, så får vi se vartåt det barkar under hösten. Tips emottages tacksamt Tanken är ju att ett stim galaxy skall in, snäckpopulationen minskas och eventuellt någon räksort etableras. Så här ser det ut i dagsläget:

      Klicka på bilden för större version

Namn: DSC01287.jpg
Visningar: 1
Storlek: 164,3 KB
ID: 2149069


      Ja, det var vad jag hade att säga. Efter att ha läst ikapp alla trådar jag prenumererar på här på Zoopet så känner jag mig inne i akvariesvängen igen efter min sommardvala, och ser fram emot en riktig mysig och lärorik akvariehöst! Både som deltagare och observatör
      Mitt mål i livet är att aldrig sluta lära mig saker. Därför är jag akvarist och lärarstudent!

      Kommentar

      • ansjo
        • November 2005
        • 29967

        #93
        Fina kar, trots att de inte varit det främsta intresset över sommaren.
        I.adoketa har även jag och Mats haft, riktigt snygga fiskar som jag gärna skulle vilja ha igen. Priserna på dessa juveler är även lite bättre numera.
        /Anders

        Medlem i NCS - givetvis!

        Kommentar

        • Maria S. Edström
          • November 2012
          • 95

          #94
          Tack Anders!
          Jo, det var faktiskt i era trådar som jag först såg denna fisk. Sedan dess har den liksom fastnat i mitt huvud! Så när det någon gång blir ett större akvarium så står de på tur 80 euro/paret var ju ändå inte det värsta man hört i fiskväg, särskilt inte om de nu sjunkit i pris. Även om många nog skulle tycka att det var lite tossigt att köpa för en student-"lön"

          Dock köpte jag ju en gång i tiden en blue ghost, och ångrade mig aldrig en sekund ens. Vissa fiskar är värda sin vikt i... pengar i alla fall
          Mitt mål i livet är att aldrig sluta lära mig saker. Därför är jag akvarist och lärarstudent!

          Kommentar

          • ansjo
            • November 2005
            • 29967

            #95
            Ungefär som jag köpte räkor i lite högre klass, de kostade 200:-/st och levde i ett par veckor...dyr räkmacka det där!

            Jag har ett 720 som ska igång i det närmsta, och sedan en Tysklandsresa om 5 veckor och då ska vi besöka den affären som hade dessa till salu sist. Kanske man skulle plocka med sig ett par igen...
            /Anders

            Medlem i NCS - givetvis!

            Kommentar

            • Maria S. Edström
              • November 2012
              • 95

              #96
              Ajdå, ja då svider det lite värre!
              Adoketor kan väl aldrig vara fel? Och har man så gott om plats för dem så...
              Mitt mål i livet är att aldrig sluta lära mig saker. Därför är jag akvarist och lärarstudent!

              Kommentar

              • Mysan__
                • February 2008
                • 407

                #97
                Snäckorna ser så groteskt stora ut
                Det är dags att köpa ett större kar Maria, så du kan ha adoketor. Du får fundera en gång till angående pianot
                Mvh/ My

                Kommentar

                • Maria S. Edström
                  • November 2012
                  • 95

                  #98
                  Haha My, de är ju släkt med samma små söta som du fick ju! Har du sett skymten av dem förresten?
                  Jo alltså, det är ju det där pianot... som kan flyttas... men sen är det ju det där studielånet... som är för litet (?)
                  Mitt mål i livet är att aldrig sluta lära mig saker. Därför är jag akvarist och lärarstudent!

                  Kommentar

                  • Mysan__
                    • February 2008
                    • 407

                    #99
                    Jadå de glider runt äter upp de lilla gröna jag hade kvar i det lilla karet

                    Ja, man blir inte rik när man studerar. Märker det jag med :P
                    Mvh/ My

                    Kommentar

                    • Maria S. Edström
                      • November 2012
                      • 95

                      Har kommit till en tråkig slutsats - det blir nog ingen ny fisk i akvarierna förrän i november/december någon gång. Anledningen till detta är dock inte lika tråkig, utan en religionsresa till Indonesien med klassen i slutet av oktober Jag hade ju tänkt att köpa ett gäng Nannostomus eques omedelbums, och ett par dvärgciklider när pennfiskarna var hemmastadda, men det känns lite onödigt att göra det innan en treveckorsresa med en sambo som helst inte vill lära sig att byta vatten Som det är i nuläget, med mycket växter, malaysiska sandsnäckor och min grupp med 10-15 Corydoras pygmaeus så tycker jag att akvariet borde klara sig i tre veckor med samma vatten (eller?), men att öka på mitt fiskbestånd och sen åka innan jag lärt mig hur akvariets rytm förändrats av detta känns lite för nervigt. Mitt snäckakvarium borde också klara sig samma tid hoppas jag, trots att det är mindre. Om nån tycker att jag är ute och cyklar genom att lämna akvarierna utan vattenbyte så länge så får ni gärna skrika till, så får jag prova övertala sambon

                      Och jag skrev dvärgciklider, inte Apistogramma borellii "Opal" som jag tjatat så mycket om tidigare Jag har tänkt om, åter igen, kring fiskvalet i 72-litaren. När jag insåg hur kortlivade apistogrammor är (ca. 2 år hörde jag som bud) så insåg jag att det helt klart kommer finnas tidsutrymme att testa flera olika sorter, för att till slut fastna för den jag gillar om några år eller så. Så jag är mer inriktad på att när jag väl har mitt stim med N. eques så kommer jag börja kolla runt vad som finns i krokarna bland dvärgciklider, och inte behöva spika mig för en art som verkar vara ganska svår att få tag på här uppe. Det är ju lite spännande att lämna fiskvalet "åt slumpen" och se vad det blir. Det blir ju som ett impulsköp, fast ändå ganska genomtänkt
                      Mitt mål i livet är att aldrig sluta lära mig saker. Därför är jag akvarist och lärarstudent!

                      Kommentar

                      • ansjo
                        • November 2005
                        • 29967

                        Jag tror nog att du gör helt rätt, karet klarar sig gott den tiden du är iväg.
                        /Anders

                        Medlem i NCS - givetvis!

                        Kommentar

                        Arbetssätt...