Akvariestugan
Kollaps
X
-
-
Tog några bilder med MH-lamporna påslagna. Det blir ett ganska fint solljusliknande skimmer i karet. Skall kika lite närmare på någon bra LED-lösning som alternativ, men det finns andra prioriteringar att ta hand om först.
[ATTACH=CONFIG]n2353224[/ATTACH]
[ATTACH=CONFIG]n2353225[/ATTACH]
[ATTACH=CONFIG]n2353226[/ATTACH]
[ATTACH=CONFIG]n2353227[/ATTACH]
[ATTACH=CONFIG]n2353228[/ATTACH]
Förresten så saknar jag också Anders här...Kommentar
-
Skulle gott kunna tänka mig att äga en grupp temperamentsfulla redback framöver faktiskt. De har börjat fastna i skallen så smått. Vill bara framföra att jag saknar Anders små inlägg i forumet. Känns vemodigt. Menar inte att grotta ner mig i det. Men vänligare och kunnigare person finns knappt.Kommentar
-
Kommentar
-
Skulle gott kunna tänka mig att äga en grupp temperamentsfulla redback framöver faktiskt. De har börjat fastna i skallen så smått. Vill bara framföra att jag saknar Anders små inlägg i forumet. Känns vemodigt. Menar inte att grotta ner mig i det. Men vänligare och kunnigare person finns knappt.
Johnny, just de här scalarerna är sådär svidande perfekta, exkat så som jag visualiserade en grupp scalarer (eller discus) i detta kar. De har temperament, är hela tiden på jakt efter något att äta - men är också samlade, mestadels, i en grupp, utan att para ut (vilket jag tycker är väldigt skönt för det lugn som jag vill ha i karet).
Dorsigerorna är i lektagen igen, så det blir lek-ruljangs så det räcker!
Senast redigerad av Mats Bryzell; 24 March 2016, 14:28.Kommentar
-
Ja, det är riktigt att de flesta, som man förr hade lite sköna gagg med, har försvunnit - men du och några till finns ju kvar, till min stora glädje!
Vi får ösa på så gott det går! Jag ser fram emot när dina nya kar skall köras igång, det blir kul och spännande - och senare kanske jag kommer att kunna dra in lite filmer av god kvalitet också, med ny kamera!
Även jag saknar våra sköna gagg och då det begav sig var det ju flera lirare som var på G.Med goda idéer är det som med svamp; där man hittar en finns det ofta flera
http://www.youtube.com/user/c90368
/MathsKommentar
-
Ja, du Mats. Vi blir ju äldre och numera blir det inte så mycket nattsudd som förr, läser din tråd för det mesta när jag landar efter arbetet och behöver tvätta "tankarna" från jobb till något trevligt och det brukar fungera bra:-)
Även jag saknar våra sköna gagg och då det begav sig var det ju flera lirare som var på G.
Jag har tittat lite bak i tråden (fasen vad många projekt det ändå har blivit de senaste 5-6 åren - räkor, discus, SA, Tanganyika o.s.v.) och kan skönja fler dippar, alltså när jag själv och andra kroknat ihop och upplevt forumets toppar och dalar.
Så, jag skall inte skriva en massa om det nu, och (som Johnny säger); grotta ner mig - det är hyfsat meningslöst.
Vad jag fått klart för mig på senare tid är att många enbart kikar in, läser tråden och uppskattar det mesta som skrivs, fotograferas och filmas - att det är gôtt att titta och läsa en stund bara. Fine by me!
I scalare-karet skall jag bulla upp med några saftiga Javadepåer till och sedan koncentrera mig på att fylla på med många fler panda-corysar. När detta blivit gjort skall det filmas ytterligare - om inte annat så för att dokumentera utvecklingen för egen del.
Nu börjar det bli en formidabel koloni i L. multifasciatus-baljan, så det karet skall också filmas!
Jag tycker det är fantastiskt att så många ändå vill läsa om det man sysslar med, titta på bilder, film o.s.v. Så, jag fortsätter att uppdatera!
Jag önskar alla en fantastiskt härlig Påskafton och fortsatt trevlig helg!
Kommentar
-
Nu har 540-karet - som oförhappandes blev ett Scalare-kar, eller åtminstone ett kar där scalarerna nu spelar några av de största huvudrollerna - varit igång ett par månader.
Det har tagit dessa månader för karet att börja andas, att på egen hand dra igång och uppehålla vissa processer som jag inte behöver lägga mig i, utan bara behöver hålla ett vakande öga över. Det här kallas för att karet; cyklar.
Det enda jag hjälper karet med nu är att göra mindre vattenbyten med jämna mellanrum, och varsamt rensa bort sådant jag inte vill skall finnas i karet.
Den frekvens jag valt just för detta kar är att byta cirka 20-25% vatten en gång i veckan. Lite senare kan frekvensen ändras till 25-30% varannan vecka.
Om man känner-, tar in sitt kar och försöker (detta låter säkert flummigt) bli ett med sin balja och sina fiskar så utvecklar man en ganska träffsäker uppfattning om vattenbytarfrekvens, karet svarar på ett positivt sätt.
Det finns otaliga sätt att förhålla sig till hur man kan starta upp ett akvarium och sedan underhålla det.
Det handlar egentligen mer vilken typ av miljö och fiskar man skall hålla.
Självklart kan man kickstarta ett kar på kort tid, det har jag själv gjort många gånger, med lyckat resultat. Ibland blir man tvungen till detta och har inga val. Med tungan rätt i munnen brukar det faktiskt fungera bra.
Med detta 540-kar har jag valt en, mer eller mindre, idiotsäker metod som består av relativt lång planering, visualisering och en inredningsfas som jag kallar; Torrinredning.
Torrinredning behöver inte innebära att allt i karet måste vara torrt per se. Man kan lika gärna inreda med vissa mängder vatten i karet (om det behövs), men karet inreds utan fisk alltså; torrt på liv (om vi bortser från växter) under den fas då karet/inredningen får sitt initiala utseende.
Skall man ha sten och rötter som ligger an mot bottenglaset är det en stor fördel om man inreder utan bottensubstrat (sand, grus etcetera) och tillför detta i ett senare skede när bottenregionen är klar.
Min metod var att försöka visualisera den miljö jag ville ha.
Ibland vet man inte riktigt vad man är sugen på, skall det vara Amazonas, Tanganyika, Malawi eller något helt annat? Det här blir planeringsfasen, och man får helt enkelt fundera, kolla runt på nätet, olika forum o.s.v. för att låta sig inspireras.
När man bestämt sig för vilken inriktning man vill ha i sitt kar kommer en visualiseringsfas, då man för sitt inre öga målar upp hur karet skall te sig.
Jag var ute efter en SA (South America) - miljö, och hade bestämt mig för att köra mindre stimfisk och ciklider av mindre typ. Tankarna spann runt på Discus eller Scalare, men jag bestämde mig för att skippa dessa ciklider och köra på enbart småfisk.
Så, jag frågade mig själv: hur vill jag att denna inredning skall se ut?
Jo, jag ville ha en dynamisk, böljande form där viss inredning är närmare frontglaset på ena sidan och viss inredning sträcker sig bakåt mot bakgrunden detta för att skapa ett intryck av djup. Tänk ett platt, liggande S, där s:ets nedre utbuktning ligger mot frontglaset och s:ets över inbuktning sträcker sig in i karet.
Min visualisering var att bottenytan skulle vara mer eller mindre fri med tanke på Corydoras och eventuella, mindre ciklider, och en tät övre del med mycket pinnar, grenar och kvistar.
Jag satte ett tyngre fundament bestående av köperötter (mangrove fast det är det ju inte) placerade så att de skapade en yta undertill som också blir fri, men skyddad, i vänsterhörnet. På detta fundament kunde jag sedan bygga uppåt med allt mer avsmalnande grenverk av Red Moore-rötter.
I mittenpartiet placerade jag två uppochned-vända Syrén-stammar som skulle skapa intryck av ett komplicerat, men luftigt trädrot-system.
Högersidan lämnade jag, mer eller mindre, öppen men accentuerade den tomma ytan med en grov stam av Syrén längst in i det bakre hörnet.
Nu hade jag fått en liggande, böljande S-form som grund och kunde börja att garnera med sirliga grenverk ovanifrån, för att simulera grenar hängande från träd, som bryter ytan.
Det fiffiga med den här metoden (torrinredning) är att man kan ändra, flytta om och hålla på precis hur mycket som helst utan att störa och stressa några fiskar.
Givetvis måste man ibland ändra och flytta vissa saker när fiskarna väl är introducerade, men allt röj blir mindre påtagligt.
När det hela var färdigt var det dags för några inkörningsfiskar.
Testpiloter kan vara en liten grupp stimfisk eller liknande som får gå in karet en smula och grisa runt några veckor. Inkörningsfisken blev ett litet stim Kolglödstetror, en fisk jag hade bestämt mig för att ha i karet, samt en grupp Normans Lampögon.
Testpiloterna ser jag som fisk som senare skall gå kvar i karet men som jag inte behöver oroa mig för om det, mot all förmodan, skulle hända något i inkörningsfasen (vilket det, i stort sett, aldrig gör om man tar det varligt).
Inredningen satte sig riktigt fint, om jag får säga det själv, och karet puttrade på i sakta mak tills för några veckor sedan, då jag fick möjligheten att ta hand om en mycket fin grupp Pterophyllum scalare, nio stycken F1 Red Back.
Innan jag bestämde mig för att ta dessa Scalarer var jag tvungen att fundera kring den inredning jag hade i karet.
De snåriga, sirliga grenarna som upptog mest sim-yta fick avlägsnas och jag fick skapa vägar i karet där jag kunde visualisera att scalarerna ville ta sig fram.
Det var bara att ta bort stora delar av inredningen som jag själv tycker var snygg (kill your darlings) till fördel för scalarerna.
På grund av att jag tidigare varit noga med inredningens planering var denna röjning minimal och störde inte fiskarna nämnvärt.
Karet förlorade mycket av sin trollska, djungliga charm, men vann ändå mycket av scalarerna i sig, där de nu majestätiskt simmar.
Med planering, visualisering och torrinredning har jag, när karet väl startats upp, kunnat ingripa i väldigt liten mån och därför gett karet en chans att på egen väg sätta sig till ro, andas och cykla.
Ett tecken, och exempel, på att karet cyklat och börjar sköta sig självt är honan i det Laetacara dorsigera-par som går i karet.
Efter första leken kroknade honan ihop, kröp med fenorna tätt hopfällda och höll sig undan. Honan utvecklade också ett sår, lite påminnande om hål-i-huvudet på kroppen straxt under ryggfenan. Det såg inte bra ut och jag trodde att hon skulle tyna bort.
I ett läge som detta sätter jag inte in panikåtgärder som medicinering av hela karet, utan jag studerade henne och kunde konstatera att hon, trots allt, var benägen att äta. Det är ett gott tecken.
Nu är hon frisk, såret är borta, fenorna utsträckta och paret är i lektagen igen.
Hade det varit fluktuerande obalans i karet är jag tveksam om hon hade klarat sig.
Nästa steg i karets utveckling är att addera några depåer av Javaormbunke och att fylla på med fler panda-corysar.
Senast redigerad av Mats Bryzell; 28 March 2016, 11:37.Kommentar
-
Vilken härlig sammanfattning av de första månaderna i ett välplanerat scenario som sedan helt plötsligt tar en oväntad vändning. Intressant läsning om uppstarten och tankarna runt hela projektet. Även om jag inte skriver så ofta så följer jag denna tråd hela tiden och försöker suga åt mig alla tips, så jag hoppas du fortsätter.
RoffePoffeKommentar
-
Vilken härlig sammanfattning av de första månaderna i ett välplanerat scenario som sedan helt plötsligt tar en oväntad vändning. Intressant läsning om uppstarten och tankarna runt hela projektet. Även om jag inte skriver så ofta så följer jag denna tråd hela tiden och försöker suga åt mig alla tips, så jag hoppas du fortsätter.
RoffePoffeHärligt att du gillar inlägget. Det var dags att summera uppstarten.
Kommentar
-
en helt fenomenal beskrivning om hur man kan göra ett uppstart =D
Nu har det då till sist gått in vad torr inredning är, jo utan fiskar i... svårare än så var det ju inte =D detta kommer jag göra med min lilla 54 lowtech. Det kommer få gå några dagar utan fisk så vattnet hinner stå till sig. Har ju fördelen att jag kan ta cykelvatten ifrån mitt 114, men dock inte så mycket men lite.
men läsningen om hur du gör när du startar upp och din känsla för vatten och fisk, som du har med dig i din långa erfarenhet från att ha just akvarier är enastående =D
Kommentar
-
en helt fenomenal beskrivning om hur man kan göra ett uppstart =D
Nu har det då till sist gått in vad torr inredning är, jo utan fiskar i... svårare än så var det ju inte =D detta kommer jag göra med min lilla 54 lowtech. Det kommer få gå några dagar utan fisk så vattnet hinner stå till sig. Har ju fördelen att jag kan ta cykelvatten ifrån mitt 114, men dock inte så mycket men lite.
men läsningen om hur du gör när du startar upp och din känsla för vatten och fisk, som du har med dig i din långa erfarenhet från att ha just akvarier är enastående =D
Det här är inga svåra grejer, utan enbart ett lite lugnare sätt att förhålla sig till sina burkar. Testa, så skall du se hur lätt allt blir!
Kommentar
-
jag provade till 114, men hade inte riktigt tagit till mig *torr* inredning, gjorde misstaget hälla i sanden utan att skölja den ens. Men den dimman är sedan länge lagd ha ha
Skall bli spännande och lite kul med 54an, som jag måste försegla först och jag måste vara petig med att få bort alla gammal silikon så jag skrapar i omgångar och hade tejpat allt för tight. Så såg jag än silikonrester så jag skall i nu läget bara tejpa med lite mer frikostighet så det fäster ordentligt. sedan skall det bli inredning av =d har redan börjat förbereda lite rötter som ligger i bad, fick såga itru lite finurligt så att de får plats, plus att man ser så lite av det sågade som möjligt..tången gör sin nytta där och mossorna jag har =DKommentar
-
Visst! Sanden kan man ju skölja innan man den åker i burken, även om man gör en "torrinredning".
Kommentar
Kommentar