Blågrönalger, cyanobakterier och bekämpning

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Inger H

    • December 2008
    • 11247

    Ursprungligen postat av Mathias Nilsson
    Grejen är den att jag förstår, jag tror dock att det vore en plan att göra den här förklaringen anpassad till den "normale" Zoopet-besökaren.

    Jag har ju gjort det till min personliga hobby att fundera på det här med alger och växtgödning. Allt började väl med det massiva tofsangreppet i vintras. Jag kan ju långt ifrån det ni kan men jag kan ändå fundera på hur det ni presenterar ser ut i akvariesammanhang.

    Så, när ni kommer fram till resultat så kan man i så stor utsträckning som möjligt anpassa det till akvarieförhållanden, det var ju det som drog igång hela samtalet. Observera att jag inte säger att ni skall backa bandet och prata i enkla akvaristiska termer men det vore ju asbra om allt kan mynna ut i någon form av konkreta råd.

    Jag gjorde ju ett försök till att sammanfatta kalaset förut men det lär ju finnas fler aspekter som kan förklaras på ett didaktiskt sätt
    Jag tycker, att det skulle vara till mycket hjälp, om ni presenterade era synpunkter/erfarenheter - om hur allt funkar i akvariesammanhang.
    Jag tror alla här på zoopet skulle uppskatta det. Vad jag menar, är att vattenkemi för oss "vanliga", inte alltid är så himla lätt alla gånger!

    //Inger
    "Felix qui potuit rerum cognoscere tempus" - Lycklig är den som förstår händelsers orsaker.

    Kommentar

    • defdac
      • January 2002
      • 12751

      Jag gissar att det blir babbligt med mycket mumbo jumbo för att det hela tiden handlar om ganska långa trender som är svårt att få överblickbart, utöver oändligt många parametrar som aldrig är konstant.

      Det har visat sig vara väldigt effektivt att försöka köra växtakvarier så "stabilt" man kan med så få förändringar som någonsin är genomförbart. Estimative Index är bra på så sätt eftersom de viktigaste näringsnivåerna håller sig inom ett förhållandevis tight spann. På samma sätt som jordakvarier utan vattenbyten också håller sig väldigt jämna med nivåerna förutsatt att man matar regelbundet.

      Det som sabbar den här grova "stabiliteten" är oförutsedda händelser som att fiskar dör, att filtret blir lite för igensatt, att kalkavlagringar byggs upp på täckglas, att solljuset varierar enormt om man har akvariet i ett rum med fönster, att kranvattenskvaliteten förändras mellan årstiderna osv. De förutsägelser och iaktagelser en hobbyist kan göra blir så väldigt begränsade eftersom det är ett så kaotiskt system.

      Men det finns lite grundläggande saker man alltid kan göra som får alger ledsna, eller iaf ligga i dvala:

      *) Bra cirkulation som i största möjliga mån aldrig varierar med växtbeståndet (sjukt svårt med snabbväxare och CO2+Estimative Index eftersom det växer galet snabbt). Det här gör gasnivåerna i akvariet relativt stabila, och alger verkar "lyssna" en del på t ex syrenivåer/CO2-nivåer.

      *) Kör man CO2 så måste man se till att ha klockren upplösning som aldrig varierar, liksom bubbeltakten. Jag drar upp bubbeltakten tills att en del fiskar står och snappar vid ytan och sedan backar jag tillbaks lite. Sällan mer än 2 bubblor/sek med bra upplösning och bra cirkulation - oväntat lite beroende av storlek på akvariet, men visst. Riktigt stora burkar äter mer CO2.

      *) Förhindra solljusets inverkan så gott man kan genom placering av akvariet i rummet.

      *) Stabilt höga näringsnivåer. Lätt fixat med Estimative Index. Här behöver man sällan justera något, men ändå är det här som lite mer avancerade växtakvarister mer en gärna pillar med individuella näringsnivåer på enskiljda ämnen - något man ska undvika som pesten: Rätar man upp en brist så kommer en annan. Se till att köra mycket av allt hela tiden istället. Stabilt höga näringsnivåer triggar inte alger sålänge dom inte varierar kraftigt, eller blir så låga att växterna växlar ner under veckan.
      Även lätt med jordakvarier sålänge man matar stadigt. Finns inget att fippla med där.

      *) Ljuset är lätt att fixa på så sätt att det är "fire and forget". Se bara till att köra så mycket att bottentäckare inte reser på sig och undvik att köra för mycket. 250 watt/kvm verkar funka att gro det mesta. Börjar man sniffa på över 400 watt/kvm har man ett (alg)monster. Nu när jag kört heltäckande vita diffusa hoods utan reflektorer kan jag säga att även om det är "smart" att låta akvarieglasen studsa ner ljuset i akvariet så blir glasrutorna *betydligt* mer benägna till algbeläggningar. Väldigt fokuserade paraboliska/måsvingereflektorer som får ner ljuset *rakt* ner i akvariet verkar bäst. Jag har fått tänka om där de senaste två åren med mina vita diffusa hoods. Kommer bli reflektorer så snart jag får inspiraiton..

      *) Fokusera på växternas vigör istället för att göra livet surt för algerna. Kanske den viktigaste punkten av alla. Trots allt: Växter *vill* växa och dom är rackarns duktiga på det och behöver förvånansvärt lite kli under hakan när man har fullvärdiga gödningar som PMDD kombinerat med CO2.

      Men även med dessa förutsättningar så kommer det ändå vara saker som varierar. Det kan dyka upp vilken typ av alg som helst i de mest välskötta akvarier och det är väl snarast här som filosofer som jag och BosseP gärna lägger näsan i blöt och vill veta mer som "icing on the cake" för att vi tycker det är kul. Eller tja, BosseP är nog betydligt mer fokuserad eftersom det är hans jobb.

      Med all den kunskap och erfarenhet jag snappat upp under alla år av cyanokaos och därefter relativt algfria och stabila akvarier så har jag blivit mer pragmatisk och drar mig inte för en dos General Tonic om Cyano plötsligt breder ut sig okontrollerat. Speciellt inte när jag ser att mina växter mår kanon, jag har låga mulmnivåer och filtret är på topp.
      http://www.defblog.se

      Kommentar

      • bossep
        • March 2010
        • 4447

        Lite funderingar runt cyanobakterier i akvarier.
        OBS om du letar lösningar sluta läsa NU!

        Historik: Det tycks som om just blågröna alger eller cyanobakterier är ett modernt påfund. Dessa var något man kunde läsa om i en del publikationer men under mina första å som akvarist på 60 och 70 talat såg jag aldrig till dessa. De fans nog men var sällan ett problem. Då var det mer gröna alger i diverse former. Personligen såg jag en vändning i slutet av 70 talet och början av 80. Jag tror det var 2 faktorer som spelade in. Malawi och Tanganyika fiskarnas intåg och vattenverkens ändrade metoder.

        Med Malawi ciklidernas färgprakt och senare när vi fick reda på hur biotopen såg ut så förändrades inredningen och vattnet. Man gick från tätt planterade akvarier till kala växtlösa inredningar som började likna saltvattensakvarier. Samtidigt började bottensubstratet bli finkornigare och ljusare.

        Filter kapaciteten ökades markant men framför allt cirkulationen också det kopierat från saltvattenstekniken. Ljusmängden ökades också markant med lysrörens intåg när dessa ersatte glödlamporna. Man upptäckte att de afrikanska sjöarnas vatten var mineralrika och hade ett högt pH. Därmed började man inreda med kalkhaltiga material som tidigare varit tabu och man började tillsätta salt och bikarbonat. Samtidigt med detta kom de första rapporterna om blågröna alger.

        På senare år har ”aquaskaping” blivit populärt. Framför allt de zen inspirerade skapelserna av bland annat Amano. Dessa underbart vackra skapelser börjar nu också likna ett korallrev men med växter och vips börjar även växtakvarister ha problem med blågröna alger.

        Samtidigt börjar vattenverken manipulera dricksvattnet. Man avhärdar och samtidigt höjer man pH artificiellt. Klor blir allmänt vedertaget som en steriliserande tillsats att leva med. Allt i mänsklighetens intresse. Vi ville ha ett garanterat bakteriefritt vatten som inte lämnade kalkfläcker och inte frätte på vare sig bly, koppar eller järnrör.

        Vips så tycks alla ha problem med blågröna alger i akvarierna. Samtidigt tycks alla naturliga vatten i och runt omkring kungadömmet fyllas av blågröna alger.

        Nådastöten kom när helt plötsligt de blågröna algerna bytte namn till cyanobakterier. Då blev dessa farliga och skadliga i största allmänhet och som varande bakterier något som skulle utrotas.

        Kan vi kanske lära oss något av detta?

        Varför tycks vissa akvarister ”drabbas” av cyanobakterier?

        Varför tycks vissa akvarietyper ”drabbas” mer än andra?

        Varför blir det mer cyanobakterier i våra naturliga vatten trots att de ”skadliga” utsläppen minskar?

        Finns det några samband?
        “You can’t see the future if you don't know the history.”
        "Bättre lite skit i hörnen än ett rent helve"
        Riktigt namn: Bo Torgny Persson. Kallas även Bosse

        Kommentar

        • bossep
          • March 2010
          • 4447

          Snygg vägledning defdac!!!!!!!!

          Inger och Mathias: Både jag och defdac har försökt hitta rätt förklaringsnivå på något vi kan LITE GRAND om. Men om man inte är tvärsäker i allt kaoset blir det svårt ibland. För vissa blir det ytligt och för andra blir det vetenskaps galematias. Defdac är faktiskt riktigt bra på enkla förklaringar och jag blir avundsjuk ibland! Ibland är det faktiskt bra mycket enklare att skriva en vetenskaplig artikel då man kan förutsätta att läsaren är lika införstådd i problematiken som författaren.
          Men det är folk som ni som är viktigast i sådana här diskusioner. Ni ställer oftast riktigt bra frågor och kommer med riktigt bra observationer och tankar.
          För min del blandar jag nog in sjöar och floder lite för mycket och har egentligen inte ett bra akvarist perspektiv. Mina akvarier är mestadels till för att skapa och hitta problem/lösningar inte för att vara en prydnad.
          “You can’t see the future if you don't know the history.”
          "Bättre lite skit i hörnen än ett rent helve"
          Riktigt namn: Bo Torgny Persson. Kallas även Bosse

          Kommentar

          • Mathias Nilsson
            • July 2011
            • 6552

            Det enda märkliga jag sett är ju Malawikaret där jag hade cyano i gruskanten. Ganska mycket faktiskt. Jag tror att vi gaggade om detta i Carina_´s tråd. Jag matade ju enbart med räkmix och jag stötte på någon teori angående näringsnivåer.

            Valde att gå efter denna teorin som gjorde gällande att jag enbart skulle dosera kno3 och micro + (tror jag minns rätt) Resultatet blev ganska märkligt då jättevallisen valde att skjuta 15 nya sidoskott på en vecka på ena sidan i akvariet (vid insuget till filtret) på andra sidan fick jag sju nya skott. Efter detta har jag fortsatt med PMDD och ökat växtmassan, inte ett spår av cyanon finns kvar!

            I ett yngelakvarium här hemma ( helt tomt på inredning) så får jag cyano där vattenstrålen från filtret når motsatt kortsida, det är redigt segt och jag kan dra bort det utan att det går sönder. Teorier angående detta? Ammoniumsvängningar, massa stora vattenbyten är nog boven. Det märkliga är ändå att det fastnar mest där vattenstrålen når kortsidan. Teorier angående detta? Filtret suger mat smulas sönder i vattnet, detta vatten innehåller ämnen som "fastnar" på andra sidan vilket blir grogrund för alger/bakerierna-vadninuvillkalladem... (kan bero på lyset också naturligtvis vilket är mest troligt)

            Personliga funderingar mest, det rör sig ändå i huvudet..
            Senast redigerad av Mathias Nilsson; 29 May 2012, 22:09.
            http://mathiasaquariums.blogspot.se/

            "Konsten att tråka ut är konsten att säga allt" - Dante

            Kommentar

            • bossep
              • March 2010
              • 4447

              Ursprungligen postat av Mathias Nilsson
              Det enda märkliga jag sett är ju Malawikaret där jag hade cyano i gruskanten. Ganska mycket faktiskt. Jag tror att vi gaggade om detta i Carina_´s tråd. Jag matade ju enbart med räkmix och jag stötte på någon teori angående näringsnivåer.

              Valde att gå efter denna teorin som gjorde gällande att jag enbart skulle dosera kno3 och micro + (tror jag minns rätt) Resultatet blev ganska märkligt då jättevallisen valde att skjuta 15 nya sidoskott på en vecka på ena sidan i akvariet (vid insuget till filtret) på andra sidan fick jag sju nya skott. Efter detta har jag fortsatt med PMDD och ökat växtmassan, inte ett spår av cyanon finns kvar!

              Personliga funderingar mest, det rör sig ändå i huvudet..
              Var det jag som stod för det resonemanget? Var jag nykter?
              Räkmix är en mycket snabb och bra källa för ammonium produktion. Ingenting slår en eller ett par räkstjärtar vid fisklös incykling.
              Enkelt sätt kanske man kan säga så här. Ammonium är en katalysator för cyanobakterier och NO3 (Nitrat) är en retarder.
              Ammonium säger till cyanon: Nu är det fara på färde in och jobba grabbar.
              Nitrat säger till cyanon: Nu är faran över. De andra grabbarna bakterierna har gjort om oss till fredliga typer.
              “You can’t see the future if you don't know the history.”
              "Bättre lite skit i hörnen än ett rent helve"
              Riktigt namn: Bo Torgny Persson. Kallas även Bosse

              Kommentar

              • bossep
                • March 2010
                • 4447

                Ursprungligen postat av Mathias Nilsson
                I ett yngelakvarium här hemma ( helt tomt på inredning) så får jag cyano där vattenstrålen från filtret når motsatt kortsida, det är redigt segt och jag kan dra bort det utan att det går sönder. Teorier angående detta? Ammoniumsvängningar, massa stora vattenbyten är nog boven. Det märkliga är ändå att det fastnar mest där vattenstrålen når kortsidan. Teorier angående detta? Filtret suger mat smulas sönder i vattnet, detta vatten innehåller ämnen som "fastnar" på andra sidan vilket blir grogrund för alger/bakerierna-vadninuvillkalladem... (kan bero på lyset också naturligtvis vilket är mest troligt)

                Personliga funderingar mest, det rör sig ändå i huvudet..
                I det kala yngelakvariet finns alla bakterier i filtret även de som bryter ned restprodukter. Då konsumeras en hel massa syre, och Kväve, Fosfor och Kol frigörs. Du får alltså en stråle från filtret som innehåller de ämnen som cyanobakterierna behöver. Därför trivs de just där. Ofta blir det som en ring då det kan vara lite för hög hastighet på vattnet just där det träffar glaset.
                “You can’t see the future if you don't know the history.”
                "Bättre lite skit i hörnen än ett rent helve"
                Riktigt namn: Bo Torgny Persson. Kallas även Bosse

                Kommentar

                • Mathias Nilsson
                  • July 2011
                  • 6552

                  Ursprungligen postat av bossep
                  I det kala yngelakvariet finns alla bakterier i filtret även de som bryter ned restprodukter. Då konsumeras en hel massa syre, och Kväve, Fosfor och Kol frigörs. Du får alltså en stråle från filtret som innehåller de ämnen som cyanobakterierna behöver. Därför trivs de just där. Ofta blir det som en ring då det kan vara lite för hög hastighet på vattnet just där det träffar glaset.
                  Då är jag inte helt ute i Grums och cyklar i alla fall

                  Malawi-karet lät du mig luska på själv tror jag, det var prat om Nitrat och Malawi men vad sa vi egentligen om detta?

                  Jag minns inte riktigt men det fungerade. Jag hoppade bara in för att få lite enkla exempel och för att få förstå lite djupare själv. Tack för förklaringen
                  http://mathiasaquariums.blogspot.se/

                  "Konsten att tråka ut är konsten att säga allt" - Dante

                  Kommentar

                  • bossep
                    • March 2010
                    • 4447

                    Ursprungligen postat av Mathias Nilsson
                    Då är jag inte helt ute i Grums och cyklar i alla fall

                    Malawi-karet lät du mig luska på själv tror jag, det var prat om Nitrat och Malawi men vad sa vi egentligen om detta?

                    Jag minns inte riktigt men det fungerade. Jag hoppade bara in för att få lite enkla exempel och för att få förstå lite djupare själv. Tack för förklaringen
                    Om Malawi och Nitrat sa jag nog att det skall vara rejält låga värden. Vilket betyder att det skall vara lågt rakt över. Du skall ligga på fisens mosse med allt som Patrik brukar säga.
                    “You can’t see the future if you don't know the history.”
                    "Bättre lite skit i hörnen än ett rent helve"
                    Riktigt namn: Bo Torgny Persson. Kallas även Bosse

                    Kommentar

                    • bossep
                      • March 2010
                      • 4447

                      En teori jag har som återstår att bevisa och där orsak och verkan kan blandas ihop enkelt.
                      Jag har under många är grubblat på varför det tycktes fungera med ozon i Malawi akvarier. Vist man oxiderar Nitrit till Nitrat men samtidigt var jag helt övertygad om att det var Ammonium som var boven till att fisken inte mådde bra. Kort sagt jag hade inte en susning om vad jag gjorde.

                      Nu TROR jag att jag vet. Eftersom jag höll et ganska högt pH med hjälp av Bikarbonat så hamnade ammoniumkvävet till stor del som ammoniak. Ozon kan inte oxidera Ammonium (NH4) till Nitrit/Nitrat men det kan omvandla Ammoniak till Atmosfärisk kväve N2 direkt. Detta är nog ingenting jag skulle rekommendera men det funkade och jag lekte riktigt med elden utan att veta vad jag gjorde. Det blev också i princip helt algfritt i akvariet till mitt stora förtret.

                      Detta plus det faktum att algblomningar i sjöar tycks löpa amok när CO2 nivåerna minskar, pH går upp och Ammonium övergår till ammoniak leder mig till tron att det är just ammoniak fraktionen som cyanobakterier gillar.

                      Det borde leda till minskad cyanoblomning när kolet blir begränsande vilket inte tycks vara fallet.

                      Defdac: Du som testat det mesta i näringsväg. Har du sätt fenomenet att det inte blir så mycket cyanobakterier om pH ligger under 7, exempelvis med CO2 och med en relativt stor mängd ammonium i vattnet?
                      “You can’t see the future if you don't know the history.”
                      "Bättre lite skit i hörnen än ett rent helve"
                      Riktigt namn: Bo Torgny Persson. Kallas även Bosse

                      Kommentar

                      • defdac
                        • January 2002
                        • 12751

                        som gjorde gällande att jag enbart skulle dosera kno3 och micro +
                        Eftersom man ofta "nollat" nitratnivåerna under en längre period när man får cyano så är också fosfatnivåerna höga eftersom växterna slutat ta upp fosfat eftersom dom är kvävebegränsade.

                        Att då sluta dosera fosfat och bara dosera KNO3 och mikrogödning gör att man får ner det organiska fosfatet i akvariet och börjar tillslut köra fosfatbegränsat. Under den här perioden, tills man når fosfatbegränsning, kommer det sannolikt växa riktigt bra och cyanon kan nog tryckas undan av glada växter. När fosfatbegränsningen kommer så brukar växterna inte växa lika bra längre och hårda gröna prickalger dyker upp på rutorna.

                        Det hade dock förmodligen funkat precis lika bra att köra vanlig PMDD-dosering och därmed aldrig riskera fosfatbegränsning.
                        I det kala yngelakvariet finns alla bakterier i filtret även de som bryter ned restprodukter. Då konsumeras en hel massa syre, och Kväve, Fosfor och Kol frigörs. Du får alltså en stråle från filtret som innehåller de ämnen som cyanobakterierna behöver. Därför trivs de just där. Ofta blir det som en ring då det kan vara lite för hög hastighet på vattnet just där det träffar glaset.
                        Ha, coolt. Det har jag aldrig reflekterat över. Det är även spännande med biofilmen som blir på glasen och hur den påveras av utblåset, och om den är nödvändig för att alger ska kunna fastna/växa.
                        leder mig till tron att det är just ammoniak fraktionen som cyanobakterier gillar.
                        Sökte på ammonia och cyanobacteria och fick mycket riktigt upp artiklar som visar att cyanobakterier har ett transportsystem för ammoniak. Wierd.
                        Senast redigerad av defdac; 30 May 2012, 07:11.
                        http://www.defblog.se

                        Kommentar

                        • Ken Olofsson
                          • November 2006
                          • 8014

                          har Tetras General Tonic försvunnit ur handlen ????????

                          Kom ppå för någon vecka sedan att jag har inget hemma, letade på tre butiker och ett antal
                          normalt kända svenska nätsajter, hittar den inte längre.......

                          borta ????


                          .
                          Tycker jag, men jag har haft fel ganska många gånger förr, och med samma sannolikhet som att skatten skall betalas, så kommer jag förmodligen ha fel många gånger i framtiden oxå
                          Ibland är jag : Ibland är jag: Men oftast är jag:

                          Kommentar

                          • bossep
                            • March 2010
                            • 4447

                            Ursprungligen postat av defdac
                            Ha, coolt. Det har jag aldrig reflekterat över. Det är även spännande med biofilmen som blir på glasen och hur den påveras av utblåset, och om den är nödvändig för att alger ska kunna fastna/växa.
                            Har du inte sätt tendensen att cyano och alger börjar växa ovanpå kiselalger? Eller skrapar du rutor för bra? Just kiselalger tycks vara en bra grogrund för bakterier och alger/cyanobakterier. Därmed inte sakt att man skall ta bort dem!
                            Sökte på ammonia och cyanobacteria och fick mycket riktigt upp artiklar som visar att cyanobakterier har ett transportsystem för ammoniak. Wierd.
                            Har du några referenser på det? Vill du inte ta det här så skicka ett PM. Jag studerar just nu detta hos bland annat Microsystis Sp. Men man skall vara försiktig med paralleller melan svävande alger och bentiska. De kan reagera helt olika. Men intressant är det!
                            “You can’t see the future if you don't know the history.”
                            "Bättre lite skit i hörnen än ett rent helve"
                            Riktigt namn: Bo Torgny Persson. Kallas även Bosse

                            Kommentar

                            • defdac
                              • January 2002
                              • 12751

                              Ursprungligen postat av bossep
                              Har du inte sätt tendensen att cyano och alger börjar växa ovanpå kiselalger?
                              Nej det ringer ingen klocka där faktiskt hm.. Men kiselalger är nog de absolut minst vanliga algerna i de akvarier jag haft. Jag brukade kalla en geggig brun alg med svävläge för kiselalg, men börjar tro att det var någon form av cyanobakterie - den satt löst och inte hårt som "klassiska" kiselalger (och dom har jag aldrig).

                              Har du några referenser på det? Vill du inte ta det här så skicka ett PM. Jag studerar just nu detta hos bland annat Microsystis Sp. Men man skall vara försiktig med paralleller melan svävande alger och bentiska. De kan reagera helt olika. Men intressant är det!
                              http://www.defblog.se

                              Kommentar

                              • defdac
                                • January 2002
                                • 12751

                                har Tetras General Tonic försvunnit ur handlen?

                                Verkar inte bättre vid en snabb googling. Vad synd. Verkar gå att få tag på från något svenskt ebaykonto och internationella webshoppar däremot. Tetras sida var jobbig att surfa men kunde inte se någon General Tonic där.

                                http://www.defblog.se

                                Kommentar

                                Arbetssätt...