Ciklider - Sydamerika - Jordätare

Satanoperca daemon

Daemon, treprickig jordätare


Vetenskapligt namn:
Satanoperca daemon
Tidigare vetenskapligt namn:
Geophagus daemon
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Daemon, treprickig jordätare
Ursprung:
Flodområdena Orinoco, Amazonas, Rio Negro och i områden nära dessa.
Foto på fisken Satanoperca daemon Foto © David Rejdemyhr
Köttätare (små ryggradslösa djur) och allätare. Äter i akvarium levande- och smått frysfoder, men även torrfoder och pellets.
Den treprickiga jordätaren är revirhävdande, men ändå relativt vek och kan enbart hållas ihop med mindre och fredliga arter.
Den är substratruvare och placerar äggen (upp till 200) i en liten grop där de grävs över med sand. Efter ca. 3 dygn grävs de fram för att sedan återigen täckas med sand, efter totalt 6 dygn gräver sig ynglen själva fram från sanden och de kan då äta nykläckt artemia. Bägge föräldrarna hjälps åt med att vakta tills ynglen är mer än 2 månader gamla. Denna art har bara odlats sporadiskt och då enbart i mycket surt vatten (pH 4.5).
I akvariet skall det finnas gott om gömställen i form av några stenar och många rötter, samt ha fin sand (max. 2 mm) som bottenmaterial. De gräver en hel del. Bäst är att hålla en liten grupp på 2-3 hanar och ungefär dubbelt så många honor. Belysningen skall vara dämpad (gärna flytväxter). Man kan ha tåliga växter som inte kräver så mycket ljus i akvariet.
Det är mycket svårt att se skillnad på könen, men hanarna är större och har ibland något mer utdragna främre mjuka ryggfenstrålar.

Medlemmarnas kommentarerBilden
Kommentar av: orm den 2004-03-23

Min personliga erfarenhet är att denna bild är otroligt missvisande för denna vackra fisk.

Radera din kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information