Zoopet
Malapterurus electricus
Malar - Övriga malar

Malapterurus electricus
El-mal, elektrisk mal.


Vetenskapligt namn:
Malapterurus electricus
Tidigare vetenskapligt namn:
Silurus electricus
Familj:
Malapteruridae
Handelsnamn:
El-mal, elektrisk mal.
Utbredning:
Centralafrika.

Foto: David Sands
Köttätare (rovfisk) som i sin naturliga miljö i huvudsak lever av fisk. I akvarier kan de lära sig att äta stora daggmaskar, hela räkor och rå fisk.
Det finns inga rapporter om lek i akvarium, i sin naturliga miljö har den rapporterats vara yngelvårdande.
El-malen har fått sitt namn pga att den kan sända ut en räcka med stötar från korta impulser till kraftiga 250 volts urladdningar. Huvudet är "negativt" och stjärten "positiv" och "elektriciteten" lagras i muskulaturen. Den elektriska urladdningen används som försvar och till att förlama ett byte.
Denna fisk är mer lämpad för offentliga akvarier. Den kan dock hållas i mycket stora akvarier (dock enbart ungfisk) och man bör då se till att akvariet innehåller gömställen, gärna i form av några rötter. Det är mycket svårt att hålla den ihop med andra fiskar, men det kan gå att hålla den ihop med stora ciklider (mer än halva malens storlek) i mycket stora akvarier (mer än 1.000 liter).
Hanarna är mindre och mer långsträckta.
En viss försiktighet bör iakttas vid hanterandet av denna fisk, pga de elektriska urladdningarna. Denna "art" har delats upp i ett stort antal med arter (ca. 20 st).
Den fisk som visas på fotot ovan är dock sannolikt M. electricus, men de som sporadiskt förekommer i handeln idag är nog en annan art.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Inköpt idag
Kommentar av: Prisma_a den 2011-12-03

Jag och min sambo köpte en idag, den går i ett akvarium med en halvstor koi och de verkar än så länge bli bra vänner. Ser ut exakt som på bilden och ger ordentliga stötar. (Man måste ju prova)
Vi har kärleksfullt döpt den till Fettot då hela skinnet veckar sig när han vänder sig om.

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Poecilia Scandinavia