Malar - Övriga malar

Pimelodus pictus

Pictus-mal


Vetenskapligt namn:
Pimelodus pictus
Tidigare vetenskapliga namn:
Inga
Familj:
Pimelodidae
Handelsnamn:
Pictus-mal
Ursprung:
Peru och Colombia.
Foto på fisken Pimelodus pictus Foto © Daniel Blom
Allätare. Äter i akvarium allt standardfoder. Fredlig, men kan äta småfisk. Mycket litet är känt om deras lekbeteende, men de är sannolikt romspridare.
Pictusmalen är en nattaktiv fisk, som trivs bäst om den hålls i en liten grupp. Den är en mycket aktiv simmare, om än något rastlös. Under förutsättning att akvariet innehåller en del gömställen och relativt rikligt med flytväxter, så den känner sig trygg, ser man den ofta även under dagtid.
Hanarna är mindre än honorna.
Den är mycket svår (nästintill omöjlig) att fånga i en håv eftersom den lätt fastnar med skäggtömmarna eller de vassa bröstfenorna och då lätt skadas.
Man känner till två varianter, dels den colombianska formen som har ett fåtal distinkta punkter på kroppen och dels den peruanska som är täckt med många välmarkerade punkter.

Medlemmarnas kommentarerTips på att fånga
Kommentar av: Simonsjobom den 2012-12-18

Mitt tips på att fånga in denna och ner i ett temporärt kar eller nytt är att tömma ur så mycket som möjligt ur det karet som den är i nu.

Sedan tar man det största glaset man har, i mitt fall en glasskål som man fångar upp den med så slipper man skada fisken med håven.

Hade ett fruktansvärt jobb med den första gången som nästan kostade fisken livet.
Men sen när jag kör med glasskålen går det super bra!

Stressframkallande...
Kommentar av: malawifisken den 2008-11-04

Jag är "barnvakt" åt min polares pictus. Men de e ju så man blir närvös bara av att se han. Väldigt ivrig sak men visst lite om växling mot mina andra nattaktiva malar som man aldrig ser skymten av.

Stämmer!!!
Kommentar av: Madguppy den 2006-05-08


Den har ätit upp mina 4 guppys (de minsta) men jag tycker om den ändå! den är livlig och ibland ganska ivrig då den simmar fram och tillbaka längst glaset i en halvtimme! den har fastnat i håven samtliga 4 ggr och en gång fick jag klippa sönder håven för att få loss den.

Härlig och fin fisk som inte gillar att vara ensam!

Roliga
Kommentar av: Sardaukar den 2005-04-11

Hade en för några år sedan. Den roligaste malen jag haft. Är aktiv hela tiden och gömmer sig aldrig.
Att den inte ska vara tillsammans med mindre fisk stämmer bra. Min åt upp alla kardinaltetror en efter en, totalt 5 stycken tror jag.
Och som sagt så är det ett h*lvete att få loss dem från håven, men de är väldigt snabba så jag vet inte hur man annars ska göra =/

En stilren krabat
Kommentar av: pettsson den 2004-04-03

Jag tycker den är otroligt stilig med sin silverfärgade kropp med svarta prickar. Jag föll pladask för denna fisk när jag för första gången såg den. Den dock upplevas som lite för stressad ibland. Går bra ihop med mina övriga fiskar.

Radera din kommentar
Graciösa
Kommentar av: AndreasN den 2003-11-09

Mina är inte det minsta rastlösa. De glider fram graciöst över botten likt en haj. Jag har 4 stycken. Se till att ha mycket gömställen.

Radera din kommentar
Underhållande krabater
Kommentar av: Merkurius den 2003-09-12

Har 3 st som i mina ögon är Fantastiska:) Väldigt kvicka och glupska, uppträder som om dom aldrig fått mat förr. Städar snabbt och effektivt efter dom andra fiskarna. Var lite skygga från början men det släppte efter ett tag. Mina är mycket mörkare än den på bilden:)

Radera din kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information