Ciklider - Sydamerika - Jordätare

Geophagus pyrocephalus

Tapajós orange/red head-jordätare


Vetenskapligt namn:
Geophagus pyrocephalus
Tidigare vetenskapligt namn:
Geophagus sp. '(Tapajos) orange head'
Geophagus sp. '(Tapajos) red head'
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Tapajós orange/red head-jordätare
Ursprung:
Brasilien: Rio Tapajós nedanför Itaituba och i sjön Alter do Chao
Foto på fisken Geophagus pyrocephalus   Foto © Andreas Fröhlich

Allätare. Äter i akvarium levande- och frysfoder, men även torrfoder. Fodret skall inte vara i för stora bitar. Mata gärna med lite foder åt gången och istället flera gånger per dag.
Arten är en monogam larvofil munruvare. Som lekunderlag används en flat sten som ligger på gruset. Larverna kläcks efter ca. 36 timmar och bägge föräldrarna plockar då upp dem och ruvar dem i munnen. Under den följande perioden så gräver de små gropar där sedan ynglen spottas ut för att sedan fortsätta ruvas av den andre föräldern, medan den som tidigare ruvat passar på att äta och gräva nya gropar. Flera gånger varje dag flyttas sedan avkomman mellan föräldrarna så de bägge ges möjlighet att äta. Efter ca. 9-12 dygn är ynglen frisimmande och de släpps då ut från munnens skydd och vallas runt av bägge föräldrarna. Under den första tiden tar bägge föräldrarna in dem under natten samt vid fara. Efter en tid tröttnar honan på att ta in dem medan hanen fortsätter ytterligare en period.
I akvariet skall det finnas många gömställen (stenar och rötter) och innehålla sand (max. 2 mm) som bottenmaterial. Akvariet skall även innehålla några flata stenar som lekplatser. Vattenkvalitén är viktig och de är känsliga för höga nitrathalter och extremt känsliga även för låga doser av nitrit, däremot tål den såväl relativt högt som lågt pH. Den skall enbart hållas ihop med andra fredliga arter. Arten gräver en del, men fungerar i övrigt bra ihop med växter, men dessa bör vara väl förankrade.
Det är relativt svårt att se skillnad på könen. Hanarna är dock i regel något längre, har mer utdragna fenor samt är oftast något slankare och får en liten pannpuckel.

Detta är en ”ny” art som tidigare hade namnen G. sp. ’(Tapajos) orange head’ samt G. ’(Tapajos) red head’.


Medlemmarnas kommentarerGoldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information