Ciklider - Övriga

Etroplus maculatus

Gul ciklid, indisk ciklid, tomatciklid.


Vetenskapligt namn:
Etroplus maculatus
Tidigare vetenskapliga namn:
Inga
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Gul ciklid, indisk ciklid, tomatciklid.
Ursprung:
Främre Indien, Sri Lanka
Foto på fisken Etroplus maculatus Foto © Ad Konings

E.maculatus är allätare. I sin naturliga miljö varierar dess föda mycket (vattenorganismer, rom, yngel etc). Den fungerar också som putsarfisk för E.suratensis genom att rensa dess fjäll från svamp och parasiter. Den äter i akvarium allt standardfoder, samt även små fiskyngel.
Den gula cikliden är en ganska fredlig parbildande ciklid som leker öppet. Den är revirhävdande vid leken och brukar lägga sina ägg på gräsrötter. I akvarium kan alla underlag användas som substrat. Under varje lek läggs ca. 100 ägg. Rommen kläcks efter 72 timmar vid en temperatur på 26-27 grader och ynglen är frisimmande efter ytterligare 5 dygn. Båda föräldrarna vårdar rom och yngel väldigt noggrannt. Ynglen äter av föräldrarnas slemskikt. Den är lekmogen redan vid en storlek på ca 4 cm (4-6 månader).
I mindre akvarium kan den hållas parvis, i ett stort akvarium kan man ha flera par. Varje par behöver ett område som är minst 45 cm långt, dvs ett akvarium för två par måste vara 90-100 cm långt.
Ett lämpligt akvarium skall vara inrett med växter som har långa blad (och tål bräckvatten) samt med en del rötter. Vattnet skall ha ett högt pH samt vara syrerikt. Den accepterar sötvatten, men trivs bäst i bräckvatten.
Det är mycket svårt att se en yttre könskillnad och det ges också motstridig information. En del menar t.ex. att hanarna har röda pigment på rygg- och analfenan, medan honorna inte har det. Andra menar att det är tvärtom. Det kan vara så att det kan variera mellan olika populationer av arten.

I det långa loppet bör man därför hålla den i bräckt vatten (ca.0.2%). Vid odling är det en fördel med bräckvatten.
På foto 1 syns naturformen.
På foto 2 en odlingsform som brukar kallas tomatciklid.

Medlemmarnas kommentarerSnäll
Kommentar av: Riven den 2004-04-25

har en ensam sådanhär men min är helt solgul jämfört med dem på bilderna =) Tycker klart att denna fisk är jätte vacker och snäll och tål det mesta, men man ska inte ha dom me fiskar med långa fenor efter mina erfarenheter! =P

Radera din kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information