Guldfisk

Carassius auratus auratus

Slöjstjärt


Vetenskapligt namn:
Carassius auratus auratus
Tidigare vetenskapligt namn:
Cyprinus auratus auratus
Familj:
Cyprinidae
Handelsnamn:
Slöjstjärt
Ursprung:
Avelsform med ursprung i Asien
Foto på fisken Carassius auratus auratus Foto © Cecilia Knutsäter
Allätare. I akvarium äter den allt standardfoder, inklusive en del växter. Den är därför inte så lämplig ihop med finbladiga växter.
Den är romspridare och kan producera flera hundra ägg per lek.
Slöjstjärten är en fredlig och mycket populär akvariefisk. Den är lättskött och ställer inte några krav på akvariets inredning och pH-värde. Då den inte är så syrekrävande och samtidigt inte så aktiv har det inneburit att den tyvärr ofta hålls i väldigt små akvarier – väl skött i ett akvarium som inte är för litet blir den 20 cm. Den är visserligen betydligt kortare än guldfisken, men i gengäld betydligt högre och bredare vilket innebär att det är en stor fisk som därmed smutsar ner mycket och den behöver därför ett akvarium med relativt stor volym (120 liter är minimum, men större exemplar kräver större akvarium) och bra filtrering. I ett litet akvarium måste man byta vatten väldigt ofta.
Det är mycket svårt att se skillnad på könen, men honorna är något rundare. Under lekperioden bildas det små vårtliknande vitaktiga utväxter på hanens panna och gällock.Slöjstjärten är en avelsform av "guldfisken" (som i sin tur också är en avelsform) som har funnits i handeln i flera hundra år. Det finns flera olika varianter både vad gäller färg och kroppsform.

Medlemmarnas kommentarerAkvariets mops
Kommentar av: Isako den 2019-08-30

Slöjstjärten är i sig en fin fisk att ha hemma; urgullig bullig form med stora tiggande ögon, lättfödd och intrycksfull.
Tyvärr är kroppsformen emot dom, de är hårt avlade för utseendet och därför finns det stor risk för problem. De har ofta hoptryckta organ som har svårt att fungera normalt, missbildningar på ryggrad och fenor och kan ha svårt att simma.
Jag själv gav vika för gulligheten och skaffade först 4st svarta med teleskop-ögon och senare 2st ljusspräckliga. Dessa ynglade t.o.m av sig när jag flyttade växter från deras kar till ett räk-kar...

Efter ungefär 6 månader så levde bara de 2 spräckliga. 2st stannade av i växten, blev slöa och känsliga för sjukdomsangrepp, som de sen hade svårt att återhämta sig ifrån. 2st fick problem med simblåsan under tillväxten. Och ynglena föll offer för andra glupska fiskar, då de var oplanerade.

Sammanfattningsvis så är de en söt fiskart med mycket hälsoproblem, lite som fiskarnas mops.
Snälla överväg erat köp!

kul fisk
Kommentar av: Fishface96 den 2019-02-21

Mycket kul fisk speciellt att mata, far runt som Pac-man!!
tycker också att akvariet blivit renare, då den gillar att böka runt i gruset, suga upp grus i munnen och sedan spotta ut (i jakt på mat) detta verkar göra att all skit/växtdelar slutar upp i filtret.

Underbar fisk
Kommentar av: Guppy LOVER den 2017-12-17

Slöjstjärtar har blivigt min absoluta favoritfisk. Den är vacker, intelligent, ursöt och allmänt fin. Kan starkt rekommenderas för er

Trevliga, tåliga och roliga!
Kommentar av: mandyii den 2014-06-24

Jag har i dagsläget 3 slöjstjärtar i ett 375 liters (fler på ingång) och de är ärligt talat mina favoritfiskar. De är vackra, tåliga i rätt förhållanden, och personliga. De är riktigt kloka och lättlärda om man lägger ned lite tid på dem. Fantastiska fiskar.

Tålig fisk
Kommentar av: Fisens den 2014-01-28

Extremt tåliga och lättskötta, de enda som överlevde missödet med doppvärmaren så vattnet blev 40 grader. Alla andra fiskar dog utom mina två slöjjisar. De gick tillsammans med räkor utan att äta en enda, vilket jag tycker är helt otroligt.

De simmar dock väldigt långsamt så att sätta dem med snabba rovfiskar är inte att rekommendera, lillsyrran flyttade dem till scalarernas akvarium och inom loppet av en halvtimme var den ena död och de andra två helt sönderbitna. De två överlevarna läkte dock ihop väldigt fort.

En perfekt nybörjarfisk då den tolererar misstag och är väldigt fin att titta på. Finns även i många varianter vilket jag tycker är trevligt.

Slöjstjärtar <3
Kommentar av: Anakin88 den 2012-07-11

Oerhört scharmiga fiskar. Har haft dem periodvis och blandande softer, "dragon eye" och lejonhuvade. Är extra roligt att de finns i olika färgkombinationer. Min absoluta favoritfisk! Har nu fyra stycken i mitt 120 liters akvarium men hoppas på ngr till längre fram.

JätteFiina
Kommentar av: Angeliqa den 2011-08-11

Svarta syklopslöjstjärtar får INTE BO TILLSAMMANS MED KAMPHANAR!!!! Har hänt mig med 2 olika kamphanar & 2 olika svarta slöjisar att kamphanen har totalmobbat & bitit slöjisen..! Min senasre syklopslöjis var svart, efter mötet med kamphaden hade hanen sabbat alla fjäll så slöjisen blev röd istället.. Sedan dog han.. :( 2/2 gånger hände detta så var på din vakt!!

<3<3<3
Kommentar av: sprollan den 2011-06-25

Dem e sååå sööta, kan bli tama!!! :D

Min älsklingsfisk...
Kommentar av: Carro<3Slöjstjärtar den 2010-11-01

Hejsan!
Gud vad kul att det har en sida om min favorit fisk! och jag håller med om stenen till fiskarna, en av mina fiskar fick också en sten i munnen, men som tur är har jag en mor som är tandläkare xD Jag har bara slöjstjärtar i mitt 106 liters akvarium och dem har alltid varit så sällskapliga och vackra, jag rekomderar dem starkt!

inga problem med småfisk
Kommentar av: fluff den 2010-07-16

Har mina 2 slöjstjärtar tillsammans med neontetror, guppys och molly. Har alltid funkat utmärkt. De är inte det minsta intresserade av att äta andra fiskar, inte äns ner de var tillfälligt nerträngda i ett 60l kar med Endlers och deras yngel ett tag på grund av sjukdom i det stora karet. De är bara på botten eller ytan och letar mat.
Kommer gärna fram och smakar på fingrarna när man stoppar ner dem. =)

Mina Slöjstjärtar
Kommentar av: Connsann den 2010-02-28

Har hållt 15cm slöjstjärtar med mina 5 kardinal tertor i en månad och dom är fortfarande 5 st det var de jag ville skriva ha de gött alla fisk ägare :)

funkar inte med neon
Kommentar av: siniskoyu den 2009-02-01

Funkar inte med neonfiskar verkligen inte!!!

Men min slöstjärt verkar ha skonat några st 6-7 st, men ja ville ha lite fler för i början vet ja ej vart dom tog vägen. Sedan köpte ja 8 st till, ja då åt han upp dom så nu är det nere på 6-7st igen. Nä inga mer neon fiskar..

Fungerar inte med neoisar
Kommentar av: MarilynManson94 den 2009-02-01

Jag har två glupska små slöjisar. Har testat med neontetror men de försvann i ett nafs. Guppysarna har fungerat bra, en har försvunnit men jag vet inte om det var slöjisarnas fel. XD

familj!
Kommentar av: hubbebubbe den 2008-10-27

har två sjöjstjärtar ihop med tre platys och tre mollys och en algätare och det går hur bra som helst, den mindre sjöjstjärten är liksom en i gänget med de andra.

Glupska firre
Kommentar av: daemon den 2008-01-18

Jag skulle rekomendera att INTE använda engelsk sjösten som bottenmatterial. Min ena firre höll det på att gå illa för då det fastnat en sten i munnen på den.
Som tur var så fick min sambo ut stenen och fisken mår bättre, men fick flytta till ett annat kar där jag har mindre modell på botenmatterialet.
Förhoppningsvis så tar det nog ett tag innan den sväljer nåt störra föremål igen.
: /

ÄNTLIGEN
Kommentar av: daemon den 2008-01-13

Har bara väntat på en artbeskrivning på Slöjstjärt. Har tre stycken i 160 liter akvarium och de sambor med guppy. Funkar utmärkt. Slöjstjårtarna är alltid hungriga och söker hela tiden foderrester på botten, och så är de väldigt keliga och kommer fram när man plockar i karet

Läs om du bryr dig om din slöjstjärt!
Kommentar av: BriljantTetra den 2008-01-13

Hej nu vill jag gjärna tillägga att använd INTE guldfisk skål, dess speciella form, stor volym och lite vattenyta, hindrar Tillräcklig växling mellan luft och vatten vilket leder till ständiga andnigsvårigheter så du bara plågar din fisk om du använder guldfisk skål!

Jag har märkt att vissa, okunniga, håller fenbitare, som tex tigerbarber, med guldfiskar och andra långfeniga fiskar, så fråga alltid om de andrafiskarna som du ska hållaihop med din slöjstjärt är fenbitare och speciellet viktigt är det att fråga om du är minsat osäker och dessutom skadar der aldrig att fråga.

Även om slöjstjärten tål kalltvatten så har den ändå skänsliga fenor så håll inte för kallt vatten om du inte är tvungen!

slöjstjärt+guppy
Kommentar av: polysperma den 2007-08-16

många tror att slöjstjärtar sopar rent på alla yngel.
så även jag som köpte en för att hålla yngelbeståndet nere. Har minst lika mycket yngel nu om inte mer så en väl skött slöjstjärt som får mat och trivs äter varken växter eller andra fiskar.
Däremot om man missköter den, ger för lite mat, för dålig vattenkvalitet och för litet akvarium ja då skulle nog även akvaristen i ett sånt läge äta växter och vad som fanns till hands.

Dessutom: ge slöjstjärten yta så ser man att längden på akvariet visst har betydelse och inte bara volymen.
Min går i ett 280L och är verkligen både högt och lågt och simmar glatt runt i hela akvariumet.

Äntligen!!
Kommentar av: Lenmar den 2007-04-14

Äntligen en egen artbeskrivning bara för slöjstjärtar så alla "förståsigpåare" kan sluta säga att de skall ha kallt vatten och att de behöver långa akvarier för att sträcka ut sig! Tack!

Tror..
Kommentar av: Vic den 2007-04-13

..nog att guppy går bra, slöjstjärten är ju inte så kvick av sig, men när det blir större, ska man nog se upp med mindre fiskar.
tycker nog iaf att 150 liter ska rekomenderas.

En alltid hungrig fisk
Kommentar av: Oregistrerade den 2007-04-13

som man får se upp så man inte övermatar, inte lämplig ihop med neontetra och guppy som blir mat, går däremot bra ihop med den tuffa mollyn i sällskapsakvarier. Själv har jag hållit en kampfiskhane ihop med slöjstjärt, men det kräv nog bra med utrymme för att det samboförhållandet ska lyckas.

Slöjstjärt!
Kommentar av: Marcus.N den 2007-04-13

Detta är min favvo fisk ja älskar den verkligen:D
Ja har två slöjstjärtar i ett 160 L och de funkar jätte bra:D
Tack zoopet för att ni fixa en beskrivning om slöjstjärten också:D

äntligen
Kommentar av: macke_fisk den 2007-04-13

wooohooo....bra att zoopet har skaffat fram en artbeskrivning på slöjstjärten!.......då kanske folk kan läsa och se själv att det inte går bra att ha slöjstjärtar i små akvarium

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information