Guldfisk

Carassius auratus

Guldfisk


Vetenskapligt namn:
Carassius auratus
Tidigare vetenskapligt namn:
Cyprinus auratus
Familj:
Cyprinidae
Handelsnamn:
Guldfisk
Ursprung:
Asien, samt en del andra ställen.
Foto på fisken Carassius auratus Foto © Kjell Fohrman
Allätare. I akvarium äter den allt standardfoder, inklusive växter. Den är därför inte så lämplig ihop med finbladiga växter.
Den är romspridare och kan producera mer än 1000 ägg per lek. Guldfisken är normalt en fredlig och mycket populär akvarie- och dammfisk. Den är en lättskött fisk, som inte ställer några större krav på akvariets inredning och anpassar sig till såväl surt som basiskt vatten.
Det är mycket svårt att se skillnad på könen men hanarna är något smäckrare, medan honorna är något rundare. Under lekperioden bildas det små vårtliknande vitaktiga utväxter på hanens panna och gällock.
Den max. storlek som anges ovan gäller för den "ursprungliga" guldfisken i utedammar. I akvarium blir de sällan mer än 30 cm.Den har odlats under tusentals år och mängder av färg- och formvarianter förekommer i handeln. Nämnas kan bl.a. slöjstjärt (som har fått en egen artbeskrivning), Shubunkin, teleskopfisk, oranda osv

Medlemmarnas kommentarerMina guldfiskar
Kommentar av: nilssonmonica553@gmail.com den 2022-02-26

Ärvde några fiskar efter min far.
Två koiscalarer, en pansarmal, en algätare, tre praktbotia och så två guldfiskar. De andra har dött en efter en av ålder, men guldfiskarna är kvar. De är pigga och glada, växer fortfarande. En av dem har blivit kompis med katten. När den kommer in i rummet, simmar fisken fram och väntar vid glaset, sedan sitter katten på en pall framför akvariet och fisken på insidan. De verkar ha en konversation. Kan pågå i säkert 5 min. Ibland lägger katten tassen på glaset och håller den stilla så. Fascinerande att studera dem.

Guldfiskar i dammen
Kommentar av: roffen2 den 2012-08-17

Jag grävde en mindre damm på 2000 liter och skaffade sex guldfiskar. Dessa är tre Sarassa och tre Shubunkin, köpte dem på en plantskola. Först när jag släppte i dom var dom runt och kollade på allt, men sen nästa dag var dom rädda och blyga. Efter ytterligare nån dag är de pigga och framåt igen. De har lärt sig att det vankas mat om man ställer sig på ett visst ställe.

Jag är förvånad att de äter så lite, bara några pellets, sen orkar de inte mer. Och sen vilar de middag - står bara och hänger en stund.

De är överraskande intressanta, simmar runt överallt i dammen, nästan upp på land i bland. Oftast i stim, men delar också på sig emellanåt. Leker och jagar varandra emellanåt. Man kan sitt och titta länge på vad de har för sig.

Jag skämmer bort dem med ganska mycket mat, vill att de ska bli stora så risken minskar att fåglar eller katter tar dom. Växer ganska fort, jag har en bra pump för att ta hand om allt skräp.

Guldfiskar
Kommentar av: Serkann97 den 2012-03-28

Hej jag tänkte säga om att mina guldfiskar lever med många fiskar jag har 3 stycken guldfiskar en kampfisk,en ancistrus,en guldgurami och en gul algätare så det är ingen problem jag har 25 grader och dem verkar trivasSerkan

EJ REKOMMENDERAD FISK
Kommentar av: ali_fish den 2011-03-12

Jag har köpt 5st. Men dom dog efter en vecka och har köpt förut men dom dog också

Roliga fiskar
Kommentar av: Kapten Zoom den 2011-02-21

Guldfiskarna är de roligaste fiskarna jag har. De är nästan som små hundar, när jag kommer in i rummet börjar de svärma framme mitt på den böjda framrutan. Om jag ställer mig på sidan av karet kommer de dit och tittar på mig.

De framstår som konstant hungriga, vilket de kanske är också. :-)

Men man bör ha ett bra filter, för de släpper en hel del extrementer efter sig.

De växer också väldigt fort. Därför bör man ha space eller göra sig redo att uppgradera.

Växt som funkar.
Kommentar av: Dimoed den 2009-01-07

Hej !

Har nu haft Carassius Auratus Comet i nästan tre år i en damm på 260 liter. De är 20 cm nu, största hanen ca 26 cm med fenorna då det är slöjliknande fenor på denna sort. De gräver och rotar en massa och har flyttat bort gruset som låg i de övre regionerna av dammen helt. De flesta växter har de käkat upp eller förstört genom att riva sönder dem men en växt som klarat sig under dessa år är Microsorium pteropus. Den "busken" får i stort sett vara helt i fred. Ett tjockt lager grus i botten gör väl sitt till då de inte gräver upp den heller. De äter allt möjligt havregryn, bröd som kanterna blivit bortskurna från, potatis, ris, linser och naturligtvis vanligt fiskfoder. :)

Stor guldfisk
Kommentar av: Maleficum den 2008-02-12

http://www.dr.dk/P1/Natursyn/Udsendelser/2007/05/20070515110755.htm

en anledning till varför guldfiskar inte borde bo i liten skål! Riktigt maffig firre =)

Trevliga!
Kommentar av: Becka den 2007-01-14

Jag har nu haft slöjstjärtar i 6-7 månader och jag tycker dem är jättetrevliga fiskar. Men det är som alltid problem med växterna. Dem äter dem och älskar att äta växterna...
Jag försökte med ett tappert försök att få dem sluta äta på växterna på botten, genom att sätta in Andmat, men... andmaten var borta efter bara 2 dygn, så nu har jag fortfarande trasiga växter.
Men mina låter i alla fall bli mina bredbladiga växter!
Lycka till alla med era slöjstjärtar och gudfiskar!

Söta och smarta!!
Kommentar av: PetitJolie den 2006-11-07

Mina två svarta slöjstjärtar Oliver & Elmer är nog det smartaste som finns! Så fort man knackar på glaset så avbryter de vad de håller på med och kommer till mig! :P
De är inte särskillt svårskötta, utan trivs i sitt 250-literskar tillsammans med diverse andra fiskar.
De är genomsnälla och har aldrig bitit en enda fisk!
Men snälla, snälla håll dem i en fin damm eller ett stort akvarie. De behöver plats annars mår de inte bra!!
/Ebba

HOPPA UR SKÅLEN
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-07-19

Jag hade 2 guldfiskar i en guldfiskskål, en av dom hoppade ur och dog. Då skafade jag ett 100 liters akvarium där den andre har det syper bra. Skålar till fiskar är inte juste. / Rebecca 9 år.


mat?
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-06-03

Jag fick 2 små guldfiskar i present. Men hur mycket ska man mata dem? Jag har gett dem rätt mycket för de verkar vara hungriga hela tiden! Men jag vill ju inte mata ihjäl dom.

För den som gillar livliga fiskar
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-04-11

En pigg och alltid hungrig fisk som alltid blir tjenis med den som handmatar. Själv har jag guldfisken på bilden, slöjstjärtar med stora böjande fenor och shubunkin (ser ut som en korsad guldfisk/koi exteriört) För små akvarier ger problem med för liten filtervolym och bakteriebildning som ofta visar sig i form av fenröta och svamp.

Puregold - sjukdommar och behandlingar har bytt sida
Kommentar av: cri den 2006-03-29

http://www.mu.edu/~buxtoni/puregold/home.html

teleskåp öga (en sårts guld fisk)
Kommentar av: dark_anthon den 2006-03-15

min teleskåp öga är döende!!!!!!!!!!!
den har nåstan tappat ett öga!!!!!!!!!!!!sörjeer nu min fisk =(

Hej!
Kommentar av: Mickefisk57 den 2005-12-23

Om ni har slöjisar med vit på sig så ha inte dom med albino sorjmanteltetra!!!men vanlig går bra!

Hej!
Kommentar av: Mickefisk57 den 2005-11-19

jag vet en fisk man kan ha med slöjskärt och guldfisk!Det är sorjmanteltetra!De kan bita på fenerna i början men lugnar sig.

Guldfisk
Kommentar av: -Mattias14- den 2005-07-29

fin

Fina fiskar
Kommentar av: -Mattias14- den 2005-07-28

Vacka fina fiskar att ha i! :)

Döda
Kommentar av: Lillplatyn den 2005-04-30

Min syrra hade två stycken slöjstjärtar (en gul och en svart) men nästan direkt var deras fenor sönderbitna och efter några dagar dog dom=(

tåliga och roliga
Kommentar av: alcar den 2005-04-12

jag tycker att guldfiskar är fina men dom vill ha minst20gradir kalt vatten

söt och rolig
Kommentar av: skalar90 den 2005-03-20

Min bror har en slöjstjärt.den var lite skygg i början men kommer nu fram till mitt finger och smackar.inga fiskar hör hemma i guldfisk skålar!

Slöjsjärtar ;)
Kommentar av: -Mattis- den 2004-09-25

Jag har själv 2st Slöjsjärtar som är väldigt söta!

Jag tipsar Er alla att skaffa Er Slöjsjärtar eller Guldfiskar som nybörjartips!
Lättskötta fiskar och är allätare

Radera din kommentar
Fina och lättsköta
Kommentar av: borlangetjej den 2004-08-18

Hej! Nyss skaffade 2 st guldfiskar från Arken Siljazoo här i Borlänge och en av butikpersonal sa till mig att guldfiskar borde matas var annan dag och inte varjedag... för dom sa många människor mata dom för mycket och då bli deras akvarium skitigt. Jag själv har en 55 liters stor rund akvarium och den har en "undergravel filter" som funkar toppen. Vattnet är alltid rent och fint. Jag också har en fin pleco älgaeätare och den sköter akvarium också perfekt. :-)

Ha det!
/Heather

Radera din kommentar
Vackra fiskar
Kommentar av: Mattias2004 den 2004-06-15

Jag rekomenderar er alla att köpa Slöjstjärtar eller Guldfiskar!
Dom är väldigt vackra och lättskötta.
De är allätare!

Men de behöver dock precis som alla andra fiskar stor utrymme

Radera din kommentar
Det går visst!
Kommentar av: laxxxen den 2004-05-27

Jag har två slöjstjärtar ihop med guppy, black molly och tom en eldstjärt utan att de far illa. Enda gången de blir jagade är när eldstjärten har vaknat på fel sida...

Radera din kommentar
Gräver upp växter
Kommentar av: Psykopistolen den 2004-05-07

Guldfiskar (i alla fall den "ursprungliga" naturliga formen) gräver även upp växterna i sitt sökande efter mat, speciellt i finare bottensubstrat.

För övrigt anser jag att det borde vara förbjudet att hålla guldfiskar i guldfiskskålar. Möjligtvis skulle man kunna ha guppys i skål, för de är ännu dummare än guldfiskar.

Radera din kommentar
Sliter i växterna!
Kommentar av: Galadien den 2004-02-18

Mina slöjstjärtar älskar att roa sig med att slita upp växterna med rötterna! Tyvärr kan man knappt gå i närheten av akvariet utan att alla så fort som bara den simmar till matningshörnet.
Jag tycker att slöjsjärtar är vackrast i ett akvarium som bara innehåller andra av samma sort.
De här är otroligt roliga och vackra fiskar som rekomenderas varmt trots alla sina små "hyss" som de gör.
(tyvärr skiter de ner väldigt mycket)

Radera din kommentar
Går inte!
Kommentar av: nathis@tjohoo.se den 2003-12-16

Jag har 2 slöjstjärtar ihop med andra "fredliga" fiskar.
Men det GÅR absolut inte!!!
Alla fiskar biter på söjstjärtarnas fenor!!! Så de kommer att dö om jag inte flyttar dem snart...(de dör av stress och tillslut orkar de inte mer)
Så snälla ha inte guldfiskar ihop med andra fiskar!

Från en expert!

Radera din kommentar
Om Ich - vita prick och andra parasit och bakteriella sjukdommar och salt.
Kommentar av: cri den 2003-12-03

http://www.swedesdock.com/pondpara.sht

Freshwater Ich

by Dr. Erik L. Johnson, Veterinarian and Fish Health Specialist. 2/29/96

If I had to guess, I would guess that every singe hobbyist in the whole world WILL encounter Ich at some time. Usually the meeting occurs early on, as a beginner, before water quality parameters such as Ammonia, Nitrites and 'The Cycle' become more familiar, and 'Quarantine' is just a high ideal observed by a few pathetic perfectionists.

Radera din kommentar
Se upp med växterna!
Kommentar av: tommpa den 2003-10-16

Dessa fiskar äter och sliter sönder mina Cabomba, de är även på en del andra växter. Mycket roliga fiskar i övrigt! Har 4 st fan tail goldfish. Funderar på att flytta dom till en glasskål istället...

Radera din kommentar
Pearlscales
Kommentar av: cri den 2003-07-23

Pearlscales / Round Body - verkar komma starkt på marknaden i Sverige. Läs följande - de är mer känsliga är den mer vanliga (Oranda) sjöjstjärten.

http://users.megapathdsl.net/~solo/puregold/care/care3.htm#PEARL
Pearlscales are also extremely sensitive to any amount of ammonia and pH
swings. High pH appears to bother them also. My water is out of the ground
at 5.4 and I adjust with organic dolomitic lime and have had no problems with
the exception of ammonia spikes which appear to knock the poor little guys
right off their fins. The most common occurring problem with them which is body hemorrhage.

http://madhunag.tripod.com/pearlscale.html

Radera din kommentar
Siter gällande sjukdom och skötsel
Kommentar av: cri den 2003-07-14

Skötsel:
http://members.aol.com/sirchin/goldfish.htm

http://www.fishdoc.co.uk/cases/goldfish01.htm

http://users.megapathdsl.net/~solo/puregold/home.html

http://www.koivet.com/index.php

http://www.aquarium-supplies.co.uk/diseases_cures.htm

http://www.geocities.com/Tokyo/4468/

http://userpages.umbc.edu/~rrhudy1/gfish.htm

http://www.bellaonline.com/articles/art3503.asp

Sjukdomar:
http://www.aquarium-supplies.co.uk/diseases_cures.htm

http://www.aquariumpharm.com/home.html

http://www.bristol-aquarists.org.uk/goldfish/info/diseases.htm

http://www.goldfishsociety.org/healthseminar.htm

http://users.megapathdsl.net/~solo/puregold/disease/disease.htm

http://www.fishpeople.co.uk/Fish_health_ch.html

http://www.fish.wa.gov.au/sf/broc/fhinfo/fhinfo05.html

http://www.animal-world.com/encyclo/information/freshwater_fish/Diseases.htm

http://members.aol.com/sirchin/goldfish.htm

http://www.aquariumfish.net/information/recommended_treatment.htm

http://www.fishdoc.co.uk/cases/goldfish01.htm

http://www.vet.uga.edu/ivcvm/2001/SAMPLE/SAMPLE.htm

KOI - - http://www.vcnet.com/koi_net/disease.html

http://www.koivet.com/html/glossary/glossary.php?intro=Glossary

http://www.2cah.com/pandora/Disease.html

http://www.notcatfish.com/health/

SEXING GOLDFISH:
http://userpages.umbc.edu/~rrhudy1/gfish3.htm#sex

Länkar med länkar...
http://www.geocities.com/Tokyo/4468/links.html

http://www.geocities.com/SiliconValley/Platform/2406/tp06.htm
http://www.goldfishsociety.org

http://www.bristol-aquarists.org.uk/goldfish/goldfish.htm

http://members.tripod.com/r_ahlquist/

http://www.kokosgoldfish.com/care.html

Radera din kommentar
Fina fiskar
Kommentar av: Froggy_1983 den 2003-06-22

Mina fem slöjstjärtar är riktiga ätare de liksom ser att jag kommer och de trycker sig mot rutan för att de vill ha mat dessa fiskar jag har går ihop med svärdplantor och cabomba men kanske inte när de växer upp....
Är lättskötta skitar ner bara väldigt mycket därför rekomenderar jag seras sandtvätt.....

Radera din kommentar
äter växter
Kommentar av: Fiskfantasten den 2003-05-05

lättskötta fiskar men äter vexter och river sönder dom =(

Äter allt!!
Kommentar av: davide den 2003-05-03

Detta är en mycket fin fisk som tyverr äter allt den får in i munnen. Mina 20+ cm fiskar äter mindre fiskar + de flesta växterna. De växter som har gått bra i mitt akvarie är Javaormbunke, Anubias och plastväxter... Trots detta tycker jag att det är en mycket trevlig fisk som även går att handmata.
Trevligt när man kan ha dem ute i dammen på sommaren.

mycket lättskött
Kommentar av: Pumpan den 2003-03-30

tycker att guldfiskar (slöjstjärtar) är väldigt lättskötta fiskar, lever länge och äter allt (tom mindre fiskar) och är allmänt trevliga och livliga. gräver en massa men de borde ändå få svårighetsgrad 1 då de är lätta firrar!

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information
10 mest visade artbeskrivningarna i kategorin
Övriga arter i släktet