Guldfisk

Carassius auratus

Guldfisk


Vetenskapligt namn:
Carassius auratus
Tidigare vetenskapligt namn:
Cyprinus auratus
Familj:
Cyprinidae
Handelsnamn:
Guldfisk
Ursprung:
Asien, samt en del andra ställen.
Foto © Kjell Fohrman
Allätare. I akvarium äter den allt standardfoder, inklusive växter. Den är därför inte så lämplig ihop med finbladiga växter.
Den är romspridare och kan producera mer än 1000 ägg per lek. Guldfisken är normalt en fredlig och mycket populär akvarie- och dammfisk. Den är en lättskött fisk, som inte ställer några större krav på akvariets inredning och anpassar sig till såväl surt som basiskt vatten.
Det är mycket svårt att se skillnad på könen men hanarna är något smäckrare, medan honorna är något rundare. Under lekperioden bildas det små vårtliknande vitaktiga utväxter på hanens panna och gällock.
Den max. storlek som anges ovan gäller för den "ursprungliga" guldfisken i utedammar. I akvarium blir de sällan mer än 30 cm.
Den har odlats under tusentals år och mängder av färg- och formvarianter förekommer i handeln. Nämnas kan bl.a. slöjstjärt (som har fått en egen artbeskrivning), Shubunkin, teleskopfisk, oranda osvHar du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information