Bli medlem på Zoopet
Julidochromis marksmithi
Ciklider - Tanganyika - Substratruvare

Julidochromis marksmithi
Kipili julidochromis


Vetenskapligt namn:
Julidochromis marksmithi
Tidigare vetenskapligt namn:
Julidochromis regani, Kipili
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Kipili julidochromis
Utbredning:
Tanganyikasjön: Kipili, Tanzania.

Foto: Ad Konings


Köttätare (små ryggradslösa djur, inkl. små sniglar). Den äter i akvarium allt standardfoder, men smått fryst foder är att föredra.
I sin naturliga miljö lever den i övergångszoner (gränslandet mellan den rena sand och klippzonen) på grunt vatten (mindre än 10 meters djup).
Arten är en parbildande substratruvare som leker i en grotta. I regel är det honan som vaktar ägg och yngel. Starkt revirhävdande fisk där hanen är något mindre än honan.
Ett lämpligt akvarium skall innehålla rikligt med gömställen. Det är bäst är att börja med en liten grupp och låta dem bilda ett par. Om akvariet är för litet måste man flytta "överblivna" fiskar till ett annat akvarium. Vill man ha två par i akvariet måste det vara minst 110 cm långt.
Denna art räknades tidigare in i arten J. regani men varianten som återfinns vid Kipili i Tanzania samt vid några platser nära Kipili har nu placerats som en egen art med namnet J. marksmithi.Anmäl fel på artbeskrivningen

Medlemmarnas kommentarer

Snyggaste och trevligaste Jullen

Kipili-Reganin är enligt min mening den helt klart snyggaste och trevligaste Julidochromisen. Parbildningen mellan honan och hanen är rätt stabil, så man riskerar inte heller att splittra ett par, då man möblerar om i karet eller gör ett större vattenbyte - något som man annars, rekommenderas vara försiktig med när man håller Jullar.
Kipili-Reganin har jag också upplevt vara mindre aggressiv mot andra fiskar än t ex Transcriptusen.
Har dock ännu inte fått klart för mig om den större fisken är en hona eller hane.


Kommentar av: matt.is den 2004-03-11
Radera din kommentar


Zoopet kan inte garantera att den information som anges i kommentarer är korrekt
Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik