Danmark Danmark Norge Norge Sverige Sverige Danmark Norge Sverige

Mondabu lamprologus

Vetenskapligt namn
Neolamprologus mondabu
Tidigare namn
Lamprologus mondabu
Familj
Cichlidae
Handelsnamn
Mondabu lamprologus
Ursprung
Tanganyikasjön: Sjöns norra del mellan Kipili (Tanzania) och Cap Tembwe (Kongo).
Foto © Ad Konings

Skötsel i korthet

Köttätare. I sin naturliga miljö lever den av små romkorn, sniglar och andra små ryggradslösa djur. Äter i akvarium allt standardfoder, men bör ges smått fryst foder. I Tanganyikasjön återfinns den oftast i grunda övergångszoner. Mondabun är en parbildande substratruvare som leker i grottor. Den första tiden hjälps föräldrarna åt med att vakta avkomman (30-60 per lek). Efter ca. 2 dygn kläcks äggen och efter ca. 6-7 dygn är ynglen frisimmande. Akvariet skall innehålla många gömställen (grottor). Den kan hållas parvis men ännu bättre i en liten grupp på 4-5 eller fler, fast då behöver akvariet vara större än vad som anges ovan. Denna art är svagt revirhävdande och om bara akvariet är hyfsat stort kan man oftast ha flera hanar ihop. Det är inte mycket som skiljer könen åt, men hanarna är oftast lite större samt har något (marginellt) starkare färger. Färgen varierar inte så mycket mellan de olika populationerna. Denna art förväxlas ofta med N. modestus men den senare är mörkare färgad.

Har du mer information om arten? Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen

Skicka information

Övriga arter i släktet












Annons