Hemianthus

Hemianthus callitrichoides 'Cuba'

HC-växt, Kuba-hemianthus


Vetenskapligt namn:
Hemianthus callitrichoides 'Cuba'
Familj:
Scrophulariaceae
Handelsnamn:
HC-växt, Kuba-hemianthus
Utbredning:
Kuba: eventuellt också på fler platser
Foto på växten Hemianthus callitrichoides 'Cuba' Foto © Peter Nyman
Hemianthus callitrichoides 'Cuba' är med sina millimeterstora blad en av världens minsta akvarieväxter. Man bör plantera den i små buntar med några få centimeters mellanrum och sedan växer den ganska snabbt och bildar en vacker heltäckande matta och den är en utmärkt förgrundsväxt.
Arten är inte speciellt ljuskrävande, men om belysningen är svag så växer den uppåt (ca. 20 cm) istället för att bli en matta. Eftersom arten är snabbväxande behöver den extra växtnäring om det inte är mycket fisk i akvariet. Järnbrist är vanlig och då blir bladen vitgula. Arten kan också växa ovanför akvariet. Vid en intensiv tillväxt kan arten beskäras som en gräsmatta. CO2 är inte nödvändigt men det gör att den växer snabbare och dessutom bildar den då dekorativa syrebubblor. Man kan klippa av topparna och plantera ned dom i gruset. Bottenmaterialet i akvariet bör vara finkornigt. Tänk på att de omkringstående växterna inte får skugga denna låga växt.
Arten är även lämplig i nanoakvarier.Ytterligare information om det släkte som denna växt tillhör hittar du om du klickar på INFO högst upp till höger på sidan.

Medlemmarnas kommentarerFör lite ljus
Kommentar av: flocki den 2008-12-01

Jag har denna växt i ett 400l kar med 0.27w/l och då växer den uppåt istället för att breda ut sig. Så som artiklen säger så krävs en del ljus.

Goldmedlemmarnas akvarium med växten


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information