Heteranthera

Heteranthera zosterifolia


Vetenskapligt namn:
Heteranthera zosterifolia
Familj:
Pontederiaceae
Handelsnamn:

Utbredning:
Sydamerika
Foto på växten Heteranthera zosterifolia Foto © Tropica
Heteranthera zosterifolia är en vacker buskliknande växt som på grund av sin storlek och snabba tillväxttakt passar bäst i akvariets bakre delar eller vid sidorutorna. Den trivs bäst i stark belysning och växer då ganska snabbt upp till vattenytan där den breder ut sig rejält. Den måste då beskäras rejält annars riskerar den att skugga andra växter, ja till och med sig själv eftersom det då inte når ljus ner till de nedersta bladen. Har man ett öppet akvarium kan den sätta små blå blommor, om man låter några skott bli kvar i vattenytan.
De talrika ljusgröna lansettliknande bladen som växer på en relativt tunn stjälk är spetsiga framtill och är ca 3-5 cm långa och ca 4 mm breda. Ett kännetecken för denna växt är att det ofta bildas vattenrötter på stjälken. Man kan också få den att fungera som en "krypande" växt. Man planterar då hela tiden ner korta sticklingar snett i sanden. Om ljuset är tillräckligt starkt bildas då krypande skott som bildar en "gräsmatta" på botten.
Förökning sker genom sticklingar och sidoskott.Ytterligare information om det släkte som denna växt tillhör hittar du om du klickar på INFO högst upp till höger på sidan.

Medlemmarnas kommentarerSuperväxt
Kommentar av: miiaoo den 2006-09-07

Den här är min personliga favoritväxt. Om den får mycker ljus och gödning så blir den riktigt fin och tät. Låter man den komma upp till ytan så kan den blomma med en jättesöt liten ljuslila blomma. DEn trivs jättebra hos mig och jag kommer i dagarna att flytta över nya små ruggar i mitt tredje kar från den enda ursprungliga plantan.

Goldmedlemmarnas akvarium med växten


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information
10 mest visade artbeskrivningarna i kategorin
Övriga arter i släktet