Heteranthera

Heteranthera zosterifolia


Vetenskapligt namn:
Heteranthera zosterifolia
Familj:
Pontederiaceae
Handelsnamn:

Utbredning:
Sydamerika
Foto © Tropica
Heteranthera zosterifolia är en vacker buskliknande växt som på grund av sin storlek och snabba tillväxttakt passar bäst i akvariets bakre delar eller vid sidorutorna. Den trivs bäst i stark belysning och växer då ganska snabbt upp till vattenytan där den breder ut sig rejält. Den måste då beskäras rejält annars riskerar den att skugga andra växter, ja till och med sig själv eftersom det då inte når ljus ner till de nedersta bladen. Har man ett öppet akvarium kan den sätta små blå blommor, om man låter några skott bli kvar i vattenytan.
De talrika ljusgröna lansettliknande bladen som växer på en relativt tunn stjälk är spetsiga framtill och är ca 3-5 cm långa och ca 4 mm breda. Ett kännetecken för denna växt är att det ofta bildas vattenrötter på stjälken. Man kan också få den att fungera som en "krypande" växt. Man planterar då hela tiden ner korta sticklingar snett i sanden. Om ljuset är tillräckligt starkt bildas då krypande skott som bildar en "gräsmatta" på botten.
Förökning sker genom sticklingar och sidoskott.Ytterligare information om det släkte som denna växt tillhör hittar du om du klickar på INFO högst upp till höger på sidan.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information
10 mest visade artbeskrivningarna i kategorin
Övriga arter i släktet