Bucephalandra

Bucephalandra sp. 'Kedagang'

Kedagang/Red Godzilla - bucephalandra


Vetenskapligt namn:
Bucephalandra sp. 'Kedagang'
Familj:
Araceae
Handelsnamn:
Kedagang/Red Godzilla - bucephalandra
Utbredning:
Borneo
Egenskaper:
Sten/rot växt, Växt med färg
Foto på växten Bucephalandra sp. 'Kedagang' Foto © Johan Mårtensson

Bucephalandra sp. 'Kedagang' är en relativt liten och vacker Bucephalandra-art som har varit känd ganska länge men ändå fortfarande är relativt ovanlig inom akvariehobbyn.
Alla Bucephalandra-arter växer långsamt även om just denna art växer lite "snabbare" än de flesta andra arterna i släktet. Det faktum att den växer långsamt gör att den lättare kan angripas av långsamväxande alger som kan vara svåra att bli av med. Detta är anledningen till att den bör planteras på en skuggig plats då den inte kräver speciellt stark belysning. Förökning sker genom sidoskott från rotstocken. Arten trivs bäst i ett akvarium med stabila parametrar, så gör inga plötsliga förändringar i akvariet för då kan växten gå ner sig. CO2-tillsättning i akvariet är inte nödvändigt, men är ändå en fördel eftersom både tillväxten och färgen förbättras. Det är också en klar fördel om vattnet cirkulerar relativt kraftigt i akvariet.
Arten har ”långa” (ca 4-6 cm långa och 0,8-2 cm breda) och något svängda blad som har en kort bladstjälk (0,6-1 cm). Bladens ovansida är mörkbruna till gröna med ett blåaktigt skimmer och gott om små silverfärgade prickar. Bladens undersida är ”silvrigt” vita till svagt lilafärgade. Unga blad är relativt ljust färgade medan lite äldre är betydligt mörkare.
Lämpligast ”planterar” man denna växt på en skrovlig sten (en trärot kan också fungera) som rötterna får växa fast på. Detta gör man genom att binda fast den med hjälp av en fisklina. När väl rötterna fäst kan man plocka bort linan. Man kan också plantera den i bottenmaterialet, men då måste man se till att inte rotstocken helt täcks av grus, eftersom denna annars kan ruttna.

Ytterligare information om det släkte som denna växt tillhör hittar du om du klickar på INFO högst upp till höger på sidan.

Medlemmarnas kommentarerGoldmedlemmarnas akvarium med växten


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information

Zoopet i stolt samarbete med
Akvariehelg