Crinum

Crinum thaianum

Crinum-lök


Vetenskapligt namn:
Crinum thaianum
Familj:
Amaryllidaceae
Handelsnamn:
Crinum-lök
Utbredning:
Thailand
Egenskaper:
Accepterar bräckvatten, Passar i diskusakvarium, Äts inte av växtätare, Lökväxt, Flytväxt
Foto © Ole Pedersen
Crinum thaianum är en stor och populär lökväxt. Den används ofta som bakgrundsväxt i stora akvarier. Den tillhör liljefamiljen.
Den skall planteras så att 2/3 av löken är synlig över gruset, detta eftersom löken annars lätt ruttnar. Förutom att den kräver ett stort utrymme är den en mycket bra och tålig växt.
Bladen som är ca 2 cm breda kan bli upp till 200 cm långa. Man beskär den ganska lätt genom att de längsta bladen klipps av. När plantan blir äldre, kan den skicka en blomsterstängel upp över vattenytan. Denna får en väldoftande och elegant lilje-blomma. Eftersom denna växts blad är mycket sega så klarar den sig ofta bra gentemot växtätande fiskar. Accepterar också bräckvatten.
Även om den inte är en egentlig krukväxt så fungerar den i praktiken som en sådan eftersom de långa bladen kommer att lägga sig på vattenytan.
Den förökar sig genom sidolökar.Ytterligare information om det släkte som denna växt tillhör hittar du om du klickar på INFO högst upp till höger på sidan.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information
10 mest visade artbeskrivningarna i kategorin