Lite mer info om växters bikarbonatsupptag från Roger Miller:
"When plants start using bicarbonate as their carbon source, I think the pH
is usually higher than the 7.5 max in Alex's tank. Also, as near as I can
tell from studies on the mechanism for bicarbonate use, plants shouldn't
decrease alkalinity when they use bicarbonate to supply carbon. The
bicarbonate is simply replaced with a lesser amount of carbonate that
creates the same alkalinity. And the pH skyrockets - I've read pH over 9
in a couple of my tanks when the plants were really cooking."
från:
http://fins.actwin.com/aquatic-plants/month.9903/msg00050.html
Så välmående växter i ett low-tech kan alltså inte skapa en buffertkrash i meningen KH går mot 0. Däremot ökar pH:t dramatiskt och KH:t står still.
Lite längre ner spekulerar han i ett läge som är mer likt Magnus situation:
"The drop in KH from 3 at the tap to 1.5 in the tank is something I'd
usually associate with nitrification rather than with bicarbonate use by
plants. Of course, that wouldn't be a night-to-day variation [vilket det inte var i Magnus fall]".
En överdriven nitrifikation (pga för mycket DOC från fiskskit/rutten mat/för mycket fisk - som stämmer med Magnus beskrivning av sitt akvarium) ger alltså en risk för KH-sänkning.
från George Booth
http://www.thekrib.com/Chemistry/nitrate.html
"Note that in nitrification, nearly 2 mEq of bicarbonate are consumed
as 1 mEq of ammonium is oxidized to 1 mEq of nitrate while in
[de]nitrification, only 1 mEq of bicarbonate is produced by reducing 1 mEq
of nitrate. On balance, a progressive loss of alkali and an increase
in carbon dioxide will result unless some means are taken to correct
this."
Det här gör att det låter mer som man bör ha ett KH-test när man kör low-tech, snarare än ett pH-test 8) Nu blev jag själv sugen på att gå hem och mäta KH och skaffa lite bikarbonat åt low-techaren. =)