Här är en bild (kraftigt uppförstorad) på mitt lilla kakaduayngel! Sötnöt!
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Scalarer i ett 540 liters kar
Collapse
X
-
Hm, undrar om det går så bra med mina fjärilar egentligen. Paret mår visserligen utmärkt och lägger rom på löpande band. Men idag fick jag ta bort en hona, den som tidigare var femte hjulet, för henne har paret jagat så att hon var blek och jättestressad. De har rom igen och går hårt åt de andra då. Nu har jag en hane och två honor kvar. Tror detta kommer att sluta med att jag bara har paret kvar till sist. Kanske bör jag flytta den andra honan redan nu, hon verkar i nuläget frisk och fin.
Comment
-
Efter att ha tittat på lillkaret ordentligt under dagen bestämde jag mig för att flytta den udda honan. Parhonan jagar henne hårt och jag tror att det, om det ska vara någon idé, är bäst att flytta henne medan hon fortfarande verkar frisk och pigg. Hon går nu i mellankaret (som är varmare än storkaret) och jag hoppas hon kan må bra där. Svårt att veta vilket som är värst - att vara ensam av sin sort eller tillsammans med fler som vill jaga livet ur en...
Comment
-
Den flyttade fjärilshonan verkar må bra i mellankaret. Hon har fina färger, är pigg och äter bra. Känns som ett bra beslut att jag flyttade henne. Hoppas nu att paret i lillkaret inte kommer i ”otakt” med varandra i avsaknad av artfränder att jaga. Vore tråkigt om hanen började jaga sin partner. Än verkar det inte så, men det har ju bara gått ett dygn.
Comment
-
Ja, än så länge verkar det funka. Får väl se hur det blir på sikt.
Bytte vatten i storkaret idag och ansade lite vallis. Älskar hur det karet lever sitt eget liv. Cryptosarna sprider sig och dyker upp på nya ställen hela tiden. Grenarna som hade barken kvar har ändrat utseende i takt med att bark fallit av/delats upp. Javaormbunken frodas på flera ställen och till och med svärdsplantan, som jag inte lyckas hålla vid liv i något annat kar, verkar må bra. Kakaduahonorna simmar in och ut ur olika grottor i stenröset. Kråmar sig för hanarna. Är fina och gula. Bolivianerna har sprattlare. Allt verkar frodas där för tillfället och karet ger mig så mycket energi.
Comment
-
Originally posted by Nando View PostJa, än så länge verkar det funka. Får väl se hur det blir på sikt.
Bytte vatten i storkaret idag och ansade lite vallis. Älskar hur det karet lever sitt eget liv. Cryptosarna sprider sig och dyker upp på nya ställen hela tiden. Grenarna som hade barken kvar har ändrat utseende i takt med att bark fallit av/delats upp. Javaormbunken frodas på flera ställen och till och med svärdsplantan, som jag inte lyckas hålla vid liv i något annat kar, verkar må bra. Kakaduahonorna simmar in och ut ur olika grottor i stenröset. Kråmar sig för hanarna. Är fina och gula. Bolivianerna har sprattlare. Allt verkar frodas där för tillfället och karet ger mig så mycket energi.Med vänlig hälsning Linda
Comment
-
Nu har jag gjort vattenbyte i lillkaret. Fjärilsparet mår bra och verkar inte sakna de andra fjärilarnas sällskap. Den ensamma honan ser ut att trivas i mellankaret. Hon äter bra och håller sig framme vid matning trots att det finns större och mer glupska fiskar runt henne.
Jag har funderat mycket på vad jag vill med mina kar och vilken typ av fisk/fiskhållning som intresserar mig mest som jag känner nu. Det jag har insett är att om jag hade fått börja om nu, med att välja fiskar till de två mindre karen, hade jag satsat på ett lämpligt antal sydamerikanska dvärgciklider som huvudfisk (typ apisto trifasciata i lillkaret och fjärilsciklider i mellankaret) och sedan endast ett lagom stort stim av någon liten tetra (kolglöd i lilla och smyckestetra i mellan) samt ett gäng amanoräkor/körsbärsräkor. Inget annat. Typ artakvarium med någon ”störfisk” som signalerar att allt är lugnt. Jag skulle inreda med mycket stenrösen, rötter, grenar och pinnar samt löv på botten. Köra vidare på de växter jag gillar i dagsläget och som inte kräver så mycket insats i form av ljus, näring och skötsel. Crypto, javaormbunke, vallis och möjligen javamossa. Fundera igenom noggrant från början var jag planterar och sedan bara låta allt ha sin gång utan annan inblandning av mig än försiktig ansning. Låta allt mogna fram långsamt och sedan iaktta vad som förhoppningsvis skulle ske i form av lek och yngelvård. Fler individer av färre sorter helt enkelt. Och mer ”sitta på händerna” än vad jag hittills förmått (hej Mats!). I storkaret har jag lyckats bra med att inte ändra/störa processen även om jag även där har något för många olika sorters fisk mot hur jag nu skulle önska det. Men, man lär av sina misstag, och nu när jag hållit på med denna hobby i ett och ett halvt år har jag mycket större insikt i hur jag vill ha mina framtida kar och vilka fiskar som intresserar mig mest. Förstår också att jag inte hade kommit dit utan att testa de sorter jag nu har köpt på mig så på något sätt tror jag ändå att ”fisksoppan” och de olika ominredningarna bidragit till min utveckling.
Comment
Comment