Lido 200: Sydamerikansk biotop

Kollaps
X
 
 • Tid
 • Show
Rensa alla
nya inlägg
 • KJE
  • August 2013
  • 1066

  Lido 200: Sydamerikansk biotop

  Inledning
  Anledningen till den torra titeln som trådämne är mest att jag inte riktigt kunde bestämma mig för vad jag skulle kalla tråden, andra relevanta namn kunde ju ha varit "Återfall", "Tredje gången gillt" eller "Mina akvarier del 2". Återfall stämmer bra in eftersom det är det som det handlar om, att jag återigen har fallit till föga för akvariehobbyns lockelser. Tredje gången gillt stämmer bra eftersom det är tredje gången jag startar upp akvariehobbyn på lika många år...jag får väl erkänna att jag ibland är rätt ambivalent, men jag hoppas att jag den här gången kan hålla i intresset lite bättre än tidigare. Det tredje tänkbara namnet "Mina akvarier del 2", anspelar på min gamla projekttråd som behandlar dom två tidigare återfallen men eftersom jag kände att det skulle vara roligt med en helt ny start den här gången så tänkte jag att det kanske vore dumt att fortsätta i den gamla tråden, därav denna tråd

  Efter att ha lanserat konceptet med att starta om med akvarium för min fru, efter att bara 8 månader tidigare lagt ned det förra akvariet (lite svårt att sälja in ett nytt akvarium så snart, men det gick) så kom vi tillsammans fram till att bästa stället vore i köket, mest för att det var det bästa stället att sätta ett akvarium ifall vi inte skulle göra om möbleringen helt och hållet. Att det blev köket beror också på att jag hade mina två första akvarier i köket i vår förra lägenhet och att jag trivdes väldigt bra med att kunna titta på akvariet medan jag satt vid köksbordet, det känns helt enkelt mycket roligare att ha akvariet i ett rum där man verkligen kan titta på det när man vill så att säga. Köket har också andra fördelar, för det första att det ligger på norra sidan av vårt hus och att det därför inte kommer att vara några större problem med infallande solljus. En annan fördel är att det är vägg i vägg med tvättstugan där det dels finns en mer eller mindre oanvänd garderob och dels två golvbrunnar. Vilket öppnade möjligheten att köra ytterfilter utan att behöva ha det i akvariebänken (och fördelen att ha ytterfiltret i ett vattensäkert rum).

  Valet av akvariemodell
  Då jag hade cirka 80 cm bred golvyta att spela med så hade jag tre olika modeller av akvarier som jag funderade på, den första var ett Lido 200 då det var den största vattenvolym som rymdes på platsen, den andra var ett Aquael Glossy 80 och den tredje ett OptiWhite-akvarium på en Lido-bänk. OptiWhite-akvariet föll bort ganska fort eftersom jag kom fram till att jag nog ändå helst ville ha ett akvarium med täcklock. Aquael-akvariet föll bort på volymen 125 liter mot Lidots 200 liter. Sagt och gjort, jag beställde ett Lido 200 i vitt med den nya SBX-bänken som enligt mig gör akvariemodellen ännu snyggare! Tyvärr så visade det sig att Imazo hade lagerproblem när det gällde just Lido 200 vilket resulterade i närmare tre veckors väntetid till jag äntligen fick tag i akvariet i går efter jobbet (det blev en sen kväll!).

  Väntetiden medförde också att jag fick problem med mina beställda växter som i vissa fall har fått ligga och vänta i mer än två veckor, det löste jag genom att placera växterna i en stor plastbalja och montera en tillfällig belysning med hjälp av en arbetslampa. Det fungerade hyfsat, men en del växter gick tyvärr åt.
  Klicka på bilden för större version

Namn: image_72548.jpg
Visningar: 1469
Storlek: 169,7 KB
ID: 2361411

  Tankar kring inredning
  Jag bestämde mig tidigt för att jag ville ha en helt ny (för mig) inredningsstil i det här akvariet och eftersom det som fick mig att börja fundera på akvarier igen var att jag stötte på några aquascaping-bilder på Instagram, så ville jag ha en aquascaping-inspirerad inredning. Jag insåg dock snart att det här med att köra ett high-techakvarium med bottentäckare som kräver regelbunden ansning inte riktigt var min grej. Så jag bestämde mig för att hålla mig till dom lätta växterna enligt Tropicas hemsida.

  Eftersom det blev en så pass lång väntetid på akvariet så blev det en hel del torrinredning på bänken i förrådet innanför tvättstugan där jag tejpade upp akvariets storlek, jag provade flera modeller men kom fram till att det jag var ute efter var en inredning med många smäckra rötter som sträckte sig uppåt i akvariet från ett slags stensystem vilket resulterade i detta utkast:
  Klicka på bilden för större version

Namn: image_72562.jpg
Visningar: 1437
Storlek: 135,8 KB
ID: 2361400

  Som synes mycket rötter och en hel del sten, rötterna hittade jag på Djurmagazinet, ganska dyra med 249 kronor kilot, men det blev förvånansvärt mycket rötter på bara några kilo, sedan var dom också i mitt tycke riktigt fina och framförallt rätt så långa.

  Utifrån att jag hittat min inspiration från aquascaping så ville jag ha mycket mossa och epifyter på rötterna så jag köpte in cirka tio deciliter javamossa, ett dussin anubias nana och fem stora javaormbunkar bara för detta, det blev också en del andra växter, framförallt krusbladiga sådana i form av Crinum calamistratum och Cryptocoryne balansae. För att bryta av all krusbladighet så köpte jag också fem stycken Echinodorus rosé (en strök med pga väntetiden på akvariet) och planterade dessa i någon slags mellangrundsnivå. Som förgrundsväxt valde jag Staurogyne repens.

  Det blev en massa växter! Så här i efterhand så blev det nog lite för mycket...


  Klicka på bilden för större version

Namn: image_72565.jpg
Visningar: 1480
Storlek: 123,2 KB
ID: 2361408 Klicka på bilden för större version

Namn: image_72566.jpg
Visningar: 1383
Storlek: 208,7 KB
ID: 2361419 Klicka på bilden för större version

Namn: image_72570.jpg
Visningar: 1442
Storlek: 214,9 KB
ID: 2361422 Klicka på bilden för större version

Namn: image_72569.jpg
Visningar: 1393
Storlek: 240,0 KB
ID: 2361421
  Klicka på bilden för större version

Namn: image_72572.jpg
Visningar: 1360
Storlek: 236,3 KB
ID: 2361424 Klicka på bilden för större version

Namn: image_72567.jpg
Visningar: 1365
Storlek: 177,9 KB
ID: 2361406 Klicka på bilden för större version

Namn: image_72568.jpg
Visningar: 1403
Storlek: 170,1 KB
ID: 2361410


  Tankar kring teknik
  När det gäller tekniken så bestämde jag mig tidigt för att jag skulle ha ett ytterfilter till akvariet samt att jag inte skulle använda mig av någon 3D-bakgrund, allt för att maximera den tillgängliga ytan i akvariet för fiskar och växter. Jag kom också fram till att det kanske kunde vara en bra idé att använda en doppvärmare utanför akvariet men kände inte riktigt för ett thermofilter, så jag valde att köra på ett JBL Cristalprofi e1501 greenline samt en Hydor ETH 300 watt som kopplas på ytterfiltrets slang som leder vattnet in i akvariet. Om jag hade vetat hur besvärligt det är att ta loss Juwels filterburk i ett alldeles nytt akvarium (mina tidigare har varit begagnade) så kanske jag hade tänkt om...men till slut fick jag loss den!

  En annan nyhet som jag valde att beställa var Juwels nya LED-belysning, Juwel HeliaLux som i mitt fall består av en 70 cm bred LED-ramp och en kontrollerenhet som man kan använda för att ställa in dimmning av belysningen, man kan till exempel få ljuset att under flera timmar dimmas upp i gryningen och sedan dimmas ned igen vid skymning, enheten simulerar också månljus under natten. Jag kände att det kunde vara roligt med något alldeles nytt och sen känns det också bra att bespara fiskarna den där plötsliga soluppgången där belysningen går från 0 till 100 på mindre än en sekund, det kan inte vara nyttigt för dom stackarna. Kul också att LED-lamporna enligt Juwel ska hålla i 50 000 timmar och man då slipper fundera på att byta lysrör varje år. Den enda nackdelen är väl att jag hann beställa reflektorer och nu alltså sitter på både en ny lysrörsramp och reflektorer, men det lär väl gå att sälja.

  Som jag skrev tidigare så är platsen där jag har akvariet vägg i vägg med en garderob i tvättstugan och då denna var mer eller mindre tom så bestämde jag mig för att ha så mycket av tekniken som möjligt i garderoben. Både för att det kändes säkrare att ha ytterfiltret och yttervärmaren i ett våtrum, men också för att det blev mera plats kvar i akvariebänken för alla andra tillbehör som behövs. Och på tal om tillbehör så blev det väldigt mycket inköp, inte så genomtänkt att sälja bort allting

  Hursomhelst så blev det i alla fall så här i det jag kallar för maskinhallen:
  Klicka på bilden för större version

Namn: image_72574.jpg
Visningar: 1445
Storlek: 96,3 KB
ID: 2361433

  Det ser kanske lite rörigt ut just nu, men tanken är att jag ska snygga till slangdragningen, men det blev som sagt väldigt sent igår innan jag hade allt igång så det får vänta ett tag. Jag har också köpt in ett vattenlarm, Dropp Stopp 600 för att få en liten varning om något skulle gå fel. Larmet har tre sensorer och jag placerade två av dessa i anslutning till akvariet med bänk och ett inne i "maskinhallen", det är den vita tygliknande remsan bredvid bunken som filtret står i. Jag har också vattensäkrat garderoben genom att sätta ett sånt där plastunderlägg för kyl/frys längst ned och sedan silikonera alla fogar, skarvar och håligheter i hela garderoben så om allt går som planerat så ska eventuella läckgage rinna ut och hamna i något av golvbrunnen i tvättstugan

  Det står till och med "för akvarier på larmets kartong:
  Klicka på bilden för större version

Namn: image_72573.jpg
Visningar: 1443
Storlek: 103,9 KB
ID: 2361413 Klicka på bilden för större version

Namn: image_72575.jpg
Visningar: 1438
Storlek: 106,5 KB
ID: 2361415

  Genomförande
  Som jag skrev tidigare så blev det ganska hektiskt igår kväll när jag äntligen fick tag i akvariet, men lite kunde jag i alla fall förbereda innan eftersom alla andra saker jag beställt, inklusive akvariebänken kom minst en vecka före akvariet. Det är onekligen roligt med nya grejor, har som sagt oftast haft begagnade akvarier tidigare även om många tillbehör blivit nya, hursomhelst så blev det Julafton några gånger under dom tre veckorna jag väntade på akvariet och det hela tiden dök upp nya paket
  Klicka på bilden för större version

Namn: image_72577.jpg
Visningar: 1381
Storlek: 124,6 KB
ID: 2361402 Klicka på bilden för större version

Namn: image_72578.jpg
Visningar: 1348
Storlek: 157,5 KB
ID: 2361405 Klicka på bilden för större version

Namn: image_72592.jpg
Visningar: 1362
Storlek: 171,4 KB
ID: 2361425 Klicka på bilden för större version

Namn: image_72576.jpg
Visningar: 1306
Storlek: 167,5 KB
ID: 2361401

  På den fjärde bilden syns min hjälpreda, Baloo som gärna hänger med husse när nya saker ska packas upp, särskilt om det luktar lite som Djurmagazinet, han älskar dom där prassliga påsarna eftersom dom ofta innehåller hundben och hundleksaker

  Det blev också lite IKEA-vibbar när akvariebänken skulle monteras, kändes faktiskt precis som en IKEA-möbel när jag packade upp den:
  Klicka på bilden för större version

Namn: image_72579.jpg
Visningar: 1391
Storlek: 123,3 KB
ID: 2361403 Klicka på bilden för större version

Namn: image_72580.jpg
Visningar: 1400
Storlek: 102,4 KB
ID: 2361404

  Baloo poserar lite motvilligt bredvid den färdigbyggda möbeln.

  Efter en stunds slit så stod i alla fall akvariet på möbeln, så att vi kunde få en bild av hur det skulle bli:
  Klicka på bilden för större version

Namn: image_72582.jpg
Visningar: 1352
Storlek: 106,8 KB
ID: 2361416 Klicka på bilden för större version

Namn: image_72581.jpg
Visningar: 1413
Storlek: 79,2 KB
ID: 2361414

  Både jag och min fru var överens om att det skulle bli riktigt bra, det kändes som om akvariet passar väldigt bra in mot den övriga inredningen i köket

  Jag började inredningsarbetet med att lägga ut ett liggunderlag på botten av akvariet (äntligen något som fortfarande fanns kvar sen förra gången med akvarium!), sedan strödde jag ut 5 liter JBL AquaBasis plus på liggunderlaget för att ha lite bottengödning.
  Klicka på bilden för större version

Namn: image_72583.jpg
Visningar: 1574
Storlek: 122,0 KB
ID: 2361417 Klicka på bilden för större version

Namn: image_72584.jpg
Visningar: 1404
Storlek: 150,4 KB
ID: 2361418

  Sedan var det dags att börja inreda, det här med att sätta mossa på saker och ting i akvariet är helt nytt för mig, men jag har läst allt jag hittat om det och tror att det kommer att bli något fint av det hela.
  Klicka på bilden för större version

Namn: image_72585.jpg
Visningar: 1526
Storlek: 151,2 KB
ID: 2361420

  Och så här såg det ut efter att alla epifyter var på plats:
  Klicka på bilden för större version

Namn: image_72586.jpg
Visningar: 1366
Storlek: 214,6 KB
ID: 2361426

  Började misstänka att det kanske blev lite väl mycket växter, men det kändes som om det var lika bra att plantera allt jag hade, totalt 12 stycken Cryptocoryne balansae, 3 stycken Crinum calamistratum, 10 stycken Anubias barteri var nana, 4 stycken Echinodorus rosé och 3 In-vitro cups med Staurogyne repens, 5 stycken stora javaormbunkar samt som sagt cirka tio deciliter javamossa. Passar också på att kontrollera att allting är i våg.
  Klicka på bilden för större version

Namn: image_72588.jpg
Visningar: 1356
Storlek: 179,4 KB
ID: 2361430

  Slutresultatet, fast väldigt mycket luftbubblor:
  Klicka på bilden för större version

Namn: image_72587.jpg
Visningar: 1431
Storlek: 164,9 KB
ID: 2361431

  Och efter bakterier tillsatts ser det ännu dimmigare ut:
  Klicka på bilden för större version

Namn: image_72589.jpg
Visningar: 1765
Storlek: 116,4 KB
ID: 2361428

  Det blev i alla fall bra cirkulation från ytterfiltret, återstår att se om det blir för mycket:
  Klicka på bilden för större version

Namn: image_72590.jpg
Visningar: 1407
Storlek: 174,2 KB
ID: 2361429

  I dag efter jobbet så ska jag åka förbi Djurmagazinet och köpa lite inkörningsfisk, det lutar åt att det blir ett stim av Kardinaltetror som får nöjet att köra in akvariet, när det gäller fiskbesättningen så funderar jag på att göra som Mats skrivit om i sin stugtråd, och bara köra med mindre sydamerikanska fiskar. Både för att akvariet ska kännas större och för att det också blir något nytt
  Bifogade filer
  Senast redigerad av KJE; 14 October 2016, 12:17. Anledning: Bilder som inte gick att se ska förhoppningsvis vara åtgärdade nu.
  Min projekttråd: https://www.zoopet.com/forum/forum/-...rikansk-biotop
 • Yadina
  • December 2014
  • 367

  #2
  Verkligen snyggt akvarium+bänk!
  Kul med massa växter, vart beställde du ifrån? Staurogyne repens är jag själv väldigt sugen på.

  Kommentar

  • Inger H

   • December 2008
   • 11247

   #3
   Grattis till att du äntligen har fått hem karet . Så fint det blev, riktigt känner inredningspirret i din mage

   //Inger
   "Felix qui potuit rerum cognoscere tempus" - Lycklig är den som förstår händelsers orsaker.

   Kommentar

   • KJE
    • August 2013
    • 1066

    #4
    Ursprungligen postat av Yadina
    Verkligen snyggt akvarium+bänk!
    Kul med massa växter, vart beställde du ifrån? Staurogyne repens är jag själv väldigt sugen på.
    Tack så mycket

    När det gäller växter köpte jag en del på Facebook, men dom allra flest kommer från akvarieplantor.se som verkligen har ryckt upp sig sedan jag beställde från dom för några år sedan, nu är växterna riktigt fina. I samma klass som dom jag köper på Djurmagazinet, plus att dom har riktigt bra priser också, än en gång i jämförelse med Djurmagazinet alltså
    Min projekttråd: https://www.zoopet.com/forum/forum/-...rikansk-biotop

    Kommentar

    • KJE
     • August 2013
     • 1066

     #5
     Ursprungligen postat av Inger H
     Grattis till att du äntligen har fått hem karet . Så fint det blev, riktigt känner inredningspirret i din mage

     //Inger
     Tack så mycket Jag är riktigt nöjda än så länge, nu längtar jag (och vi båda faktiskt) efter lite liv i akvariet, så idag efter jobbet så ska jag till Djurmagazinet och köpa lite inkörningsfiskar, det mesta talar för att det blir ett stim av Kardinaltetror men kanske något mer också.

     Är det förresten någon som vet hur länge man bör vänta innan man introducerar räkor i akvariet? Jag funderar på att skaffa både Amanoräkor och Körsbärsräkor istället för malar mot alger och skulle ju gärna vilja sätta in dom rätt snart. Får för mig att jag läst någonstans att räkor inte belastar akvariet på samma sätt som fiskar, det vill säga inte lika mycket.
     Min projekttråd: https://www.zoopet.com/forum/forum/-...rikansk-biotop

     Kommentar

     • KJE
      • August 2013
      • 1066

      #6
      Jag ser förresten att bilderna jag har lagt in mellan textstyckena inte verkar synas förutom på den webbläsaren jag la in dom från, någon som har en idé om varför det blir så?

      Edit: Nu fick jag till det, men det var inte det lättaste att få allt att stämma, tydligen måste man lägga till varje bilaga som miniatyr separat...så skit bakom spakarna med andra ord Jag har däremot inte lyckats få bort dom bifogade bilderna i slutet av inlägget, men dom får väl helt enkelt vara kvar
      Senast redigerad av KJE; 14 October 2016, 12:21.
      Min projekttråd: https://www.zoopet.com/forum/forum/-...rikansk-biotop

      Kommentar

      • Mats Bryzell

       • February 2007
       • 18956

       #7
       Wow!
       Det här måste man säga är ett praktexempel på en fin uppstart.
       Goda förberedelser med alla grejer och ett lugnt tempo - toppstuff!
       Inredningen har du fått till klockrent!
       Skall bli mycket intressant och kul att följa detta projekt och få se hur det hela utvecklar sig.
       Senast redigerad av Mats Bryzell; 14 October 2016, 16:23.

       Kommentar

       • Inger H

        • December 2008
        • 11247

        #8
        Som gjort för små apisar att simma där i stenpartiet .
        Lite löv också kanske...

        //Inger
        "Felix qui potuit rerum cognoscere tempus" - Lycklig är den som förstår händelsers orsaker.

        Kommentar

        • Rufus
         • January 2005
         • 866

         #9
         Fint det blir! Jag gör mitt i slowmotion känns det som. Eftersom jag tänker ha lite räkor har jag samma undran som du. På Tropica http://tropica.com/en/guide/algal-control/ så rekomenderar de Amanos vid uppstart annars tror jag enligt vad jag läst mig till att det är klokt att vänta några veckor för övriga räkor. Visst är det ett härligt "bekymmer" man har att välja fisk
         // Annicka

         Kommentar

         • Inger H

          • December 2008
          • 11247

          #10
          Ursprungligen postat av Rufus
          Fint det blir! Jag gör mitt i slowmotion känns det som. Eftersom jag tänker ha lite räkor har jag samma undran som du. På Tropica http://tropica.com/en/guide/algal-control/ så rekomenderar de Amanos vid uppstart annars tror jag enligt vad jag läst mig till att det är klokt att vänta några veckor för övriga räkor. Visst är det ett härligt "bekymmer" man har att välja fisk
          Amanos är bra att ha

          //Inger
          "Felix qui potuit rerum cognoscere tempus" - Lycklig är den som förstår händelsers orsaker.

          Kommentar

          • Rufus
           • January 2005
           • 866

           #11
           Ja de är så mysiga när de sitter och silar vattnet med sina "händer" har velat ha dem i flera år och nu när Tanganyikacikliderna trilla av pinn ska det bli Amanos!
           // Annicka

           Kommentar

           • KJE
            • August 2013
            • 1066

            #12
            Ursprungligen postat av Mats Bryzell
            Wow!
            Det här måste man säga är ett praktexempel på en fin uppstart.
            Goda förberedelser med alla grejer och ett lugnt tempo - toppstuff!
            Inredningen har du fått till klockrent!
            Skall bli mycket intressant och kul att följa detta projekt och få se hur det hela utvecklar sig.
            Tack så mycket för berömmet Jag hoppas att det ska bli något riktigt bra av det hela
            Min projekttråd: https://www.zoopet.com/forum/forum/-...rikansk-biotop

            Kommentar

            • KJE
             • August 2013
             • 1066

             #13
             Ursprungligen postat av Inger H
             Som gjort för små apisar att simma där i stenpartiet .
             Lite löv också kanske...

             //Inger
             Det hoppas jag också, funderar på att beställa en grupp hongsloi, politiken just nu är som sagt färggranna fiskar Jag har en rejäl påse med lönnlöv i garaget så det kan nog komma ned löv i akvariet vad det lider
             Min projekttråd: https://www.zoopet.com/forum/forum/-...rikansk-biotop

             Kommentar

             • KJE
              • August 2013
              • 1066

              #14
              Ursprungligen postat av Inger H

              Amanos är bra att ha

              //Inger
              Jag får för mig det, frågan är bara hur tidigt man kan introducera dom? Tänker mig i såna fall ett tjugotal så att dom får en sportslig chans att hålla efter algerna, Tropica verkar rekommendera 40 stycken för 200 liter, men det känns lite väl mycket
              Min projekttråd: https://www.zoopet.com/forum/forum/-...rikansk-biotop

              Kommentar

              • KJE
               • August 2013
               • 1066

               #15
               Ursprungligen postat av Rufus
               Ja de är så mysiga när de sitter och silar vattnet med sina "händer" har velat ha dem i flera år och nu när Tanganyikacikliderna trilla av pinn ska det bli Amanos!
               Mm, dom verkar sympatiska, det blir nog både Amanos och Körsbärs, Körsbär mest för färgen och för att dom faktiskt går att få till förökning på, tänker mig tjugo av varje, någon som vet hur tidigt man kan introducera dom?
               Min projekttråd: https://www.zoopet.com/forum/forum/-...rikansk-biotop

               Kommentar

               Arbetssätt...