Mitt första Diskusakvarium

Kollaps
X
 
 • Tid
 • Show
Rensa alla
nya inlägg
 • ansjo
  • November 2005
  • 29967

  Gott nytt på dig med, Tommy
  /Anders

  Medlem i NCS - givetvis!

  Kommentar

  • Mats Bryzell

   • February 2007
   • 18956

   And so say I.

   Kommentar

   • Tommy Vestlie
    • August 2014
    • 2097

    Nyårsdagen blev en dag i akvaristikens tecken, en mängd aktiviteter pågår i flera kar. Erkänn nu att detta troligen är ett av mina mest informativa och kunskapsspridanden inlägg
    Senast redigerad av Tommy Vestlie; 01 January 2015, 12:29.
    Proud member of Aquascapers of Sweden

    Kommentar

    • woodlund
     • December 2011
     • 666

     Du har så rätt Tommy , har just slutfört flytt av tetror samt gjort vb i karen på övervåningen och nu är det dags för akvarierummet i källaren så att småttingarna får fräscht vatten och paret med yngel får detsamma , med litebtur kanske man kan övertala något av de andra paren att dra istad också
     1900Liter Diskusvatten


     Medlem i NDSS www.diskusforum.se

     Kommentar

     • Tommy Vestlie
      • August 2014
      • 2097

      Med anledning av de diskussioner som pågått i några trådar de senaste dagarna, diskussioner som ligger väl i linje med mina funderingar så skrev jag ned mina tankar som ett svar till ett utspel som gjordes just i annan tråd tidigare idag.

      Tycker det är ganska intressant att fundera kring dessa saker så jag väljer att skriva ned dem även här i min projekttråd.

      Frågorna har gällt både det faktum att vissa känner att man inte får någon respons på det man skriver och att där vissa av forumets mest kunniga akvarister upplever att man ”lägger sig i” när de tycker och tänker om andras kar etc.

      Nedan mina tankar om detta ämne:
      Tycker själv att det kan kännas lite tråkigt att interaktionen kan vara lite låg ibland, att väldigt mycket av den dialog som pågår sker i ett fåtal trådar men det räcker ju med att jag tittar på hur jag själv agerar och interakterar i forumet för att förstå varför. Jag läser nämligen väldigt mycket och då även trådar som handlar om helt andra saker än vad jag själv har i mina kar hemma eftersom de ofta är både fascinerande och inspirerande. Jag upplever däremot att jag har väldigt lite att bidra med och det oavsett om det gäller trådar som beskriver fiskar jag själv aldrig haft eller om det är rena diskustrådar eftersom trådägarna näst intill alltid har betydligt större kunskap än vad jag har.

      Jag har sedan ca en vecka tillbaka anslutit till ett antal akvarieforum på Facebook. Efter några dagar så frågade jag mig själv varför jag inte anslutit till dessa grupper tidigare, här får man ju massor med attention och interaktion. Bilderna jag publicerade fick 50-70 likes och en massa kommentarer, artiklar jag skrev om filtrering och cirkulation fick äntligen uppmärksamhet och jag fick faktiskt känslan av att vara den som bidrog, något jag inte upplever att jag gör på Zoopet. På Zoopet känner jag mig nog mera som en tagare än en givare.

      Men efter några dagar så började skillnaderna på dessa forumformer utkristalliseras sig ganska tydligt. Ja visst fick jag mycket attention på FB men det var relativt ofta väldigt okvalificerade och till och med ibland helt felaktiga råd. Stämningen är dessutom en helt annan på dessa forum/grupper, inte allt för sällan är det en irriterad ton i inläggen och kommentarerna.

      Nu börjar det här bli långt men för att försöka summera mina tankar:

      Zoopet håller enligt mitt tycke en väldigt hög kvalitet på såväl inlägg som interaktion och är därmed för mig den i särklass bästa källan till kunskap.

      Med anledning av just ovan tror jag att det kan finnas en rädsla hos glada nybörjare att ställa sina frågor i forumet och absolut inte interaktera med de av oss som valt att skriva av oss i våra projekttrådar. Detta oberoende av att alla på forumet faktiskt alltid välkomnar alla typer av frågor med stor ödmjukhet.

      Jag är övertygad om att många läser det som skrivs, fascineras och inspireras av det men upplever sig inte ha kunskapen till att interaktera. Tänk om vi hade haft en Gilla funktion på Zoopet där man efter att ha läst att inlägg kan tala om att man gillar det man läst, det tror jag faktiskt skulle kunna göra stor skillnad på hur vi upplever just den sociala interaktionen i forumet (Arbetar med frågor som detta, Gamification, till vardags) så jag vet att det fungerar.

      Interaktionen på FB grupper är betydligt större, mycket beroende på att man faktiskt har en Gilla funktion men också för att man helt enkelt ofta diskuterar frågeställningar på en lägre/enklare nivå än den som pågår på Zoopet vilket gör att fler vågar interaktera.

      Föreslår väl inte direkt några förändringar i och med detta men jag tycker det kan finnas ett värde i att fundera kring dessa saker

      Ser fram emot ett lärorikt och framgångsrikt akvaristiskt år tillsammans med er alla här på Zoopet.
      Proud member of Aquascapers of Sweden

      Kommentar

      • tonpet
       • February 2008
       • 469

       Mycket bra skrivit Tommy.
       Håller med dig till ett hundra procent, och fick läsa det två gånger för att se om jag tyckte nått annat ang. dina tankar.
       Förmodar att det är väldigt många som kan skriva under på detta.
       Kom och tänkte på en annan sak, hur skulle detta forum se ut med bara nybörjare eller bara de mest duktiga. Det är denna mix som är här som är så bra. Kan bara avsluta med att detta inlägg *gilla* jag.
       // Tony
       Juwel Rio 300, Diskus
       "Sluta vara den du var och bli den du är"

       Kommentar

       • Tommy Vestlie
        • August 2014
        • 2097

        Ursprungligen postat av tonpet
        Mycket bra skrivit Tommy.
        Håller med dig till ett hundra procent, och fick läsa det två gånger för att se om jag tyckte nått annat ang. dina tankar.
        Förmodar att det är väldigt många som kan skriva under på detta.
        Kom och tänkte på en annan sak, hur skulle detta forum se ut med bara nybörjare eller bara de mest duktiga. Det är denna mix som är här som är så bra. Kan bara avsluta med att detta inlägg *gilla* jag.
        // Tony
        Agree, det är mixen som gör skillnad. Tack för *gilla*
        Proud member of Aquascapers of Sweden

        Kommentar

        • Tommy Vestlie
         • August 2014
         • 2097

         Hänt en del hemma idag men tyvärr inte lika mycket som vi hoppades.

         I nanokaret så har sambon varit djupt engagerad med att fiska upp rasboror som hon fattat beslut om att de inte längre skall vara en del av detta kars besättning. Utöver de traditionella redskapen så har även svordomar nyttjats som verktyg för ändamålet.

         I diskuskaret så har smärre justeringar gjort både när det gäller CO2 och gödning eftersom jag upplever en negativ utveckling hos växterna som jag gärna vill få bromsat så fort som möjligt.

         Projekt göra om 120 karet har påbörjats men tyvärr inte slutförts eftersom shoppingturen idag inte gav det resultat som vi önskade. (Ja det finns faktiskt Zoo affärer som har öppet idag). Fortsättning följer alltså i morgon då fler affärer har öppet.

         Nedan en bild på det påbörjade men långt ifrån färdiga 120 karet.

         Klicka på bilden för större version

Namn: DSC_1723.jpg
Visningar: 1
Storlek: 248,8 KB
ID: 2165423
         Proud member of Aquascapers of Sweden

         Kommentar

         • Tommy Vestlie
          • August 2014
          • 2097

          Intresserad av cikliders beteende?, så klart du är, vem är liksom inte det

          Nedan en film som jag tog bara för några minuters sedan, hade jag haft lite tålamod så hade jag kunnat fånga detta ännu bättre eftersom det var och är betydligt tydligare efter det att jag slutat filma. Som vanligt alltså.

          Först och främst så tycker jag det är fascinerande att se hur de två arterna (diskus och fjäril) lever två helt separata liv trots att de lever i samma kar. De visar inget som helst intresse för varandra trots att bägge arterna ständigt markerar revir och konkurrerar om yta i karet, dock aldrig mellan arterna.

          Gruffet mellan fjärilarna har åter ökat efter en lugn period. Den observante notererar också att det gula fjärilparet nu sticker ut lite extra genom att ha lagt beslag på den högre delen av karet, där hanen nu säkerställer att inga andra fjärilar får komma i närheten av den plats. Övriga arter bryr de sig inte om utan de är välkomna att simma omkring som de behagar.

          Fortsättning följer ...

          Se alla dina favoriter bland videor och musik, ladda upp originalinnehåll och dela allt med vänner, familj och hela världen på YouTube.
          Proud member of Aquascapers of Sweden

          Kommentar

          • PiaJo

           • August 2009
           • 13001

           Intresserad av ciklidernas beteende, You bet!

           ser fram emot fortsättningen
           /PIA

           Jag är medlem i NCS - föreningen för dig som tycker om ciklider!

           Kommentar

           • Erikderek
            • March 2013
            • 718

            Ursprungligen postat av Tommy Vestlie
            Med anledning av de diskussioner som pågått i några trådar...
            Mycket bra skrivet. Det där med respons är intressant att du tar upp, jag vet inte om det är det Facebook skapade bekräftelsberoendet som gör att vissa "tar illa upp" om det inte får uppmärksamhet i sina trådar? Att det blir mer action i vissa trådar är inte konstigt alls, är det trådar om ett ämne där flertalet har kunskap och erfarenhet av så blir det mer respons där. Det är ju inte att vara taskig som det inte svaras lika inlevelsefullt i vissa trådar, så är det i alla hobbyforum.

            Jag är själv "ny" inom detta område och Zoopet har varit en mycket bra utbildningsplattform för mig, och det känns även bra att ibland kunna ge tillbaka till ännu nyare medlemmar med frågor i det område inom akvaristiken som ligger mig närmast.

            Det där du skrivet om att läsa aktivt i trådar men inte skriva då det rör ämnen som inte är ens hemmaplan, det kan jag skriva under på, precis som du säger, det är ofta man kan snappa upp ett och annat som kan appliceras på ens egen inriktning. Ex. just diskus är en fisk som jag själv inte förstår "the buzz about" men jag följer de projekttrådarna om diskus är på Zoopet med största intresse och fångar upp en hel del som jag kan ta med mig till min del av hobbyn. Med det sagt är det trotts all väldigt inspirerande att läsa långa utläggningar om inredning och teknik i diskuskakvarium.

            EK

            EK
            Vardagsrum akvariet - Malawi
            Projekt; Ny generation - SA

            Kommentar

            • jozi81
             • January 2011
             • 917

             Ursprungligen postat av Tommy Vestlie
             Med anledning av de diskussioner som pågått i några trådar de senaste dagarna, diskussioner som ligger väl i linje med mina funderingar så skrev jag ned mina tankar som ett svar till ett utspel som gjordes just i annan tråd tidigare idag.

             Tycker det är ganska intressant att fundera kring dessa saker så jag väljer att skriva ned dem även här i min projekttråd.

             Frågorna har gällt både det faktum att vissa känner att man inte får någon respons på det man skriver och att där vissa av forumets mest kunniga akvarister upplever att man ”lägger sig i” när de tycker och tänker om andras kar etc.

             Nedan mina tankar om detta ämne:
             Tycker själv att det kan kännas lite tråkigt att interaktionen kan vara lite låg ibland, att väldigt mycket av den dialog som pågår sker i ett fåtal trådar men det räcker ju med att jag tittar på hur jag själv agerar och interakterar i forumet för att förstå varför. Jag läser nämligen väldigt mycket och då även trådar som handlar om helt andra saker än vad jag själv har i mina kar hemma eftersom de ofta är både fascinerande och inspirerande. Jag upplever däremot att jag har väldigt lite att bidra med och det oavsett om det gäller trådar som beskriver fiskar jag själv aldrig haft eller om det är rena diskustrådar eftersom trådägarna näst intill alltid har betydligt större kunskap än vad jag har.

             Jag har sedan ca en vecka tillbaka anslutit till ett antal akvarieforum på Facebook. Efter några dagar så frågade jag mig själv varför jag inte anslutit till dessa grupper tidigare, här får man ju massor med attention och interaktion. Bilderna jag publicerade fick 50-70 likes och en massa kommentarer, artiklar jag skrev om filtrering och cirkulation fick äntligen uppmärksamhet och jag fick faktiskt känslan av att vara den som bidrog, något jag inte upplever att jag gör på Zoopet. På Zoopet känner jag mig nog mera som en tagare än en givare.

             Men efter några dagar så började skillnaderna på dessa forumformer utkristalliseras sig ganska tydligt. Ja visst fick jag mycket attention på FB men det var relativt ofta väldigt okvalificerade och till och med ibland helt felaktiga råd. Stämningen är dessutom en helt annan på dessa forum/grupper, inte allt för sällan är det en irriterad ton i inläggen och kommentarerna.

             Nu börjar det här bli långt men för att försöka summera mina tankar:

             Zoopet håller enligt mitt tycke en väldigt hög kvalitet på såväl inlägg som interaktion och är därmed för mig den i särklass bästa källan till kunskap.

             Med anledning av just ovan tror jag att det kan finnas en rädsla hos glada nybörjare att ställa sina frågor i forumet och absolut inte interaktera med de av oss som valt att skriva av oss i våra projekttrådar. Detta oberoende av att alla på forumet faktiskt alltid välkomnar alla typer av frågor med stor ödmjukhet.

             Jag är övertygad om att många läser det som skrivs, fascineras och inspireras av det men upplever sig inte ha kunskapen till att interaktera. Tänk om vi hade haft en Gilla funktion på Zoopet där man efter att ha läst att inlägg kan tala om att man gillar det man läst, det tror jag faktiskt skulle kunna göra stor skillnad på hur vi upplever just den sociala interaktionen i forumet (Arbetar med frågor som detta, Gamification, till vardags) så jag vet att det fungerar.

             Interaktionen på FB grupper är betydligt större, mycket beroende på att man faktiskt har en Gilla funktion men också för att man helt enkelt ofta diskuterar frågeställningar på en lägre/enklare nivå än den som pågår på Zoopet vilket gör att fler vågar interaktera.

             Föreslår väl inte direkt några förändringar i och med detta men jag tycker det kan finnas ett värde i att fundera kring dessa saker

             Ser fram emot ett lärorikt och framgångsrikt akvaristiskt år tillsammans med er alla här på Zoopet.
             Trots alla andra intressanta inlägg i din tråd måste jag återknyta till detta, och herregud så mitt i prick du är!

             Det är verkligen så att fb är snabbmat och forumet guide Michelin restaurangen där du äter 7rätters! Alla har den där initiellt känslan du har, men den förbytts snart i en lätt irritation över det snabba flödet, felaktiga svaren och den irriterade stämningen, som man dessutom själv dras med i!

             Bekräftande babbel kanske, men nu är det gjort

             Kommentar

             • Tommy Vestlie
              • August 2014
              • 2097

              Ursprungligen postat av Erikderek
              Mycket bra skrivet. Det där med respons är intressant att du tar upp, jag vet inte om det är det Facebook skapade bekräftelsberoendet som gör att vissa "tar illa upp" om det inte får uppmärksamhet i sina trådar? Att det blir mer action i vissa trådar är inte konstigt alls, är det trådar om ett ämne där flertalet har kunskap och erfarenhet av så blir det mer respons där. Det är ju inte att vara taskig som det inte svaras lika inlevelsefullt i vissa trådar, så är det i alla hobbyforum.

              Jag är själv "ny" inom detta område och Zoopet har varit en mycket bra utbildningsplattform för mig, och det känns även bra att ibland kunna ge tillbaka till ännu nyare medlemmar med frågor i det område inom akvaristiken som ligger mig närmast.

              Det där du skrivet om att läsa aktivt i trådar men inte skriva då det rör ämnen som inte är ens hemmaplan, det kan jag skriva under på, precis som du säger, det är ofta man kan snappa upp ett och annat som kan appliceras på ens egen inriktning. Ex. just diskus är en fisk som jag själv inte förstår "the buzz about" men jag följer de projekttrådarna om diskus är på Zoopet med största intresse och fångar upp en hel del som jag kan ta med mig till min del av hobbyn. Med det sagt är det trotts all väldigt inspirerande att läsa långa utläggningar om inredning och teknik i diskuskakvarium.

              EK

              EK
              *gilla*
              Proud member of Aquascapers of Sweden

              Kommentar

              • Tommy Vestlie
               • August 2014
               • 2097

               Ursprungligen postat av jozi81
               Trots alla andra intressanta inlägg i din tråd måste jag återknyta till detta, och herregud så mitt i prick du är!

               Det är verkligen så att fb är snabbmat och forumet guide Michelin restaurangen där du äter 7rätters! Alla har den där initiellt känslan du har, men den förbytts snart i en lätt irritation över det snabba flödet, felaktiga svaren och den irriterade stämningen, som man dessutom själv dras med i!

               Bekräftande babbel kanske, men nu är det gjort
               *gilla*
               Proud member of Aquascapers of Sweden

               Kommentar

               • Tommy Vestlie
                • August 2014
                • 2097

                Ursprungligen postat av Tommy Vestlie
                Intresserad av cikliders beteende?, så klart du är, vem är liksom inte det

                Nedan en film som jag tog bara för några minuters sedan, hade jag haft lite tålamod så hade jag kunnat fånga detta ännu bättre eftersom det var och är betydligt tydligare efter det att jag slutat filma. Som vanligt alltså.

                Först och främst så tycker jag det är fascinerande att se hur de två arterna (diskus och fjäril) lever två helt separata liv trots att de lever i samma kar. De visar inget som helst intresse för varandra trots att bägge arterna ständigt markerar revir och konkurrerar om yta i karet, dock aldrig mellan arterna.

                Gruffet mellan fjärilarna har åter ökat efter en lugn period. Den observante notererar också att det gula fjärilparet nu sticker ut lite extra genom att ha lagt beslag på den högre delen av karet, där hanen nu säkerställer att inga andra fjärilar får komma i närheten av den plats. Övriga arter bryr de sig inte om utan de är välkomna att simma omkring som de behagar.

                Fortsättning följer ...

                https://www.youtube.com/watch?v=gjlTduJAIqE
                Mycket riktigt så har det gula fjärilsparet nu lagt en rejäl laddning rom på roten till höger som de tidigare lagt beslag på. Tyvärr så upptäckte jag det genom att observera att någon annan upptäckt det före mig. Dvs i det mörklagda karet så såg jag med hjälp av ljuset i vardagsrummet hur en diskus plötslig stod med nosen och plockade på den plats där jag visste att fjärilarna påbörjat sin lek. Lyste upp med ficklampa och mycket riktigt så låg där en omgång rom som redan börjat förtäras av familjen diskus.

                Har nu placerat en lampa vid karets kortända som lyser upp romen med en förhoppning om att föräldrarna då får en bättre chans att försvara sina ägg. Ytterst tveksam till om det kommer fungera utan förväntar mig istället att allt är uppätet när jag vaknar upp i morgon bitti.

                Fortsättning följer ...
                Proud member of Aquascapers of Sweden

                Kommentar

                Arbetssätt...