Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

30 Liters Aquael nystartat och lite frågor...

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

  30 Liters Aquael nystartat och lite frågor...

  Har en del erfarenheter av akvarier från barnsben då min familj alltid haft akvarium hemma.
  Har skaffat mig ett 30 liters Aquael som jag drog igång för några veckor sedan.
  Startade upp karet med grus, växter, och den utrustning som medföljde. Lät akvariet stå igång i lite över en vecka utan några djur. Har sedan inhandlat 4 stycken moskitorasboror.

  Nu har jag åkt på den klassiska nitrit förgiftningen... känner mig som en imbecill
  Har varit med då familjen startat åtminstone 10 akvarium och absolut inte på något hightec sätt, utan det gamla hederliga sättet utan en massa preparat och dylikt och aldrig åkte vi på nitrit förgiftning.

  Sagt och gjort nu är jag där jag är med döda fiskar och det känns ju såklart trist. Hade inget nitrit test hemma (vilket jag ju såklart borde ha haft) men tänkte att vi har ju klarat det så många gånger utan sånt... hmm, man e bra dum ibland. Har ingen aning om vad nitrit nivån låg på men den måste ha varit hög eftersom fiskar dog. Skall sticka till zooaffären imorgon och fixa dropptest.

  Jag har läst runt mycket och har idag gjort ett byte av vattnet på ca 50%. Hämtade ca 1,5 liter vatten från min pappas inkörda akvarium som jag hävde i och tillsatte även lite vanligt salt (utan jodd, som jag löst upp i lite vatten) för att skydda de två överlevande fiskarna. Har satt på diffusern (heter det så?) på pumpen för att slå in luft i vattnet, bryta den oljiga hinnan på. Jag har inte planerat att köra med luftbubblor senare, men läste att det var bra i nuläget. Och ja fiskarna är piggare och verkar må bättre. Inga andra preparat är tillförda till vattnet, vill helst köra naturligt om det är möjligt. I övrigt obetydlig algväxt, knappt synbart på rutor osv. Jag har matat ytters sparsamt ca en flinga per gång och varannan dag.

  Har märkt någon slags vitt/genomskinligt slem på botten, inga större mängder än så länge men tror ni att det beror på nitriten eller något annat? Är det någon form av alger eller är det någon form av bakterier? Det sitter främst vid en av växterna som jag tyvärr inte minns vad den hette... skall luska lite. och den växten verkar inte så frisk.

  Vad har jag gjort för fel?
  Skulle jag ha väntat längre innan jag köpte firrar?
  Vad kan slemmet på botten vara?
  Hur många små fiskar klarar 30 Litaren? Skulle jag haft färre? Kan man ha fler när allt fungerar? Vill gärna veta så att jag inte över belastar det igen.
  Skall jag avbryta det här försöket helt och starta om karet... får flytta fiskarna till min pappa några mil bort i så fall så länge. Eller är det bättre att försöka rida ut stormen?

  Många frågor, men jag har blivit barn på nytt
  Kom gärna med tips och idéer på annat om ni kommer på något annat.

  #2
  köp ett nitrit test och testa det. om du har nitrit så gör ett 30-40% vattenbyte och sen så tillsätter du SERA nitrivec. det är en bakteriekultur på flaska som hjälper till att få bort nitriten. sen testar du nästa dag igen och ser om det blivit bättre

  Kommentera


   #3
   Ursprungligen postat av freddi36 Visa inlägg
   köp ett nitrit test och testa det. om du har nitrit så gör ett 30-40% vattenbyte och sen så tillsätter du SERA nitrivec. det är en bakteriekultur på flaska som hjälper till att få bort nitriten. sen testar du nästa dag igen och ser om det blivit bättre
   Ska det vara nitrivec eller toxivec? Har redan bytt en större del av vattnet igår eftersom fiskarna dog. Ska jag fortsätta byta lite vatten varje dag?

   Hur många moskitorasboror klarar karet så att det inte blir samma visa igen längre fram? Blev rekommenderad denna sort till nano akvarium, men de är ju en stimmfisk så jag tänkte att jag borde ha några stycken.

   Kommentera


    #4
    nitrivec. testa nitriten först och ha sen i nitrivec om det finns nitrit. har du mycket nitrit så gör ett vattenbyte på ca 30% och dosera sen nitrivec. testa nästa dag och se om det blivit bättre.

    Kommentera


     #5
     Okej, sticker och köper nitrit test strax och återkommer med värden när jag testat...

     Kommentera


      #6
      Okej nu har jag gjort ett nitrit test och som jag kan se det på färgen på vattnet i provröret är det noll. Jätte konstigt. Trodde verkligen att fiskdöden berodde på nitrit, eftersom karet är nystartat.
      Vad skall jag nu göra? Byta vatten varje dag? starta om karet? Har även införskaffat nitrivec, men skall jag ha i det även om testet inte ger utslag?
      Vad kan det mer vara? Bor i göteborg så ph borde ju ligga på 7-7,5 har jag fel?

      Kommentera


       #7
       konstigt..
       jag tror någon annan får rycka in och hjälpa oss nu, jag har inte en aning..

       hur länge sedan var det fiskarna dog?

       Kommentera


        #8
        Hej!
        Den första dog för 3 dagar sen och den andra för 2 dagar sen. gjorde om testet igen... inget utslag denna gången heller. Kan ett 50% vattenbyte göra att nitriten går ner till noll om det nu var nitrit som dödade fiskarna så måste ju nivån ha varit riktigt hög, eller? Tycker ändå att det borde gett någon form av utslag?

        De fiskar som är kvar verkar må bättre, men jag skulle inte säga att dom ser 100% bra ut.

        Har du någon aning om hur många fiskar ett 30 liters nano klarar? Min egna tanke har varit att ha ca 6-10 små fiskar, förutsatt att jag får allt att funka, samt några räkor som hjälper mig att städa på botten. Vill som sagt inte över belasta karet i framtiden.

        Kommentera


         #9
         börja med ett stimm på 7-8 st. om det ser ut som att karet mår bra och det inte är för trångt så kan du nog köpa lite fler.

         avvakta och se om det blir bättre. jag vet inte mer så någon annan får hjälpa dig med problmet

         Kommentera


          #10
          Tusen tack för din hjälp!

          Nu har jag gjort ett 10% vattenbyte, tillsatt nitrivec, tagit bort växten med det vita slemmet och tagit bort täckglaset för en stund så får vi se hur det utvecklar sig.

          Kommentera


           #11
           låter bra

           vad var det för växt?
           en tanke bara; om det var en växt med gröna och vita blad så är det igentligen en sumpväxt som inte tåler att stå helt under vatten.
           då ruttnar den och dör. det vita slemmet kanske var blad som löste upp sig. i ett så litet kar så kanske det rubbade hela balansen och fiskarna dog pga det??

           Kommentera


            #12
            Nej, jag har kollat runt lite och det var en cuba HC, heter den så? Den dog nog för att det verkar vara en känslig växt som behöver mycket ljus (vilket jag inte visste) och eftersom jag även har en stoooor vatten spikblad som lägger sig en del uppe vid ytan och skuggar, så var det nog inte ultimat... synd dock för cuban är så snygg. Har lagt den i en vas med lite akvarievatten och näring och ställt i fönstret, skall se om den piggar på sig om jag häller i lite nytt vatten varje dag.

            Men spikbladet är väl ingen fara i akvarium?

            Jo kanske den ruttnade för att det var dålig balans och att det skadade vattnet, men borde inte nitriten gått upp då? Tycker det är jätte skumt att fiskarna dör och ser riktigt dåliga ut när testet inte ens visar på lägsta halten. Kändes ändå bra att ta bort den ifall det var det som var problemet...

            fortsätt peppra med idéer om du kommer på något
            Grumlet från nitrivecen börjar lägga sig nu och jag sitter och håller tummarna så att de två sista fiskarna skall klara sig!
            Tycker du att jag kan ta bort bubblet på pumpen nu när det inte verkar vara nitrit, vill ju inte skada växterna genom att ta bort för mycket CO2 ur vattnet.

            Kommentera


             #13
             ha bubblet på på natten bara istället, då använder ju inte växterna någon CO2.

             HC-växten är svår och behöver myycket ljus och gärna även CO2 tillförsel så det var nog inte så konstigt att den inte trivdes.

             spikbladet är helt Ok.

             Kommentera


              #14
              Tack för tipset! Man glömmer av att växterna också sover på natten

              Om vattnet stabiliserar sig framöver (fiskarna har piggat på sig avsevärt bara under dagen) hur länge skall jag vänta innan jag fyller på fiskbeståndet... räcker det med någon vecka eller två?

              Kommentera


               #15
               2 veckor är nog lagom. då har du fått en hyffsat stor bakteriekultur i karet. ha i en dos nitrivec vid större vattenbyte tills 2 veckor har gått. ha sen också i en dos när du ökar fiskbeståndet för säkerhetsskull

               Kommentera

               Sparar...
               X