En bra Mäsk blandning?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • OscarG
    • November 2008
    • 53

    En bra Mäsk blandning?

    Hejsan!
    Om man förutsätter att man ska blanda mäsk i en stor coca cola flaska
    alltså typ 2 l flaska då. Hur mycket vatten, gäst och socker ska man då
    ta för att de ska bli en bra blandning?
    och hur länge varar sen denna blandningen?

    Jag ska använda mäsken till att framställa koldioxid för sänkning av
    PH-värdet och samtidigt få lite fart på växterna.

    Tack på förhand!
  • patdah
    • November 2007
    • 659

    #2
    2 dl socker, 1 kryddmått torrjäst. Hur länge det bubblar beror på temperaturen i mäsken.
    Senast redigerad av patdah; 13 December 2008, 11:03.
    /Patrik

    I Sverige är tryckfriheten en grundlagsskyddad rättighet som regleras i tryckfrihetsförordningen.

    Kommentar

    • OscarG
      • November 2008
      • 53

      #3
      En bra Mäsk blandning?

      Ursprungligen postat av patdah
      2 dl socker, 1 kryddmått torrfäst. Hur länge det bubblar beror på temperaturen i mäsken.

      Hm....sockret låter rätt rimligt men när de gäller gästen så låter de
      otroligt lite. Ett kryddmått gäst är ju typ bara en tärning på 1 kubik
      cm eller något åt de hållet. spelar de ingen roll hur mycket vatten
      man tar?

      Vad är torrgäst?......är de sån gäst man köper i en liten gul folje
      kub eller är de något annat?
      Senast redigerad av OscarG; 13 December 2008, 09:49.

      Kommentar

      • patdah
        • November 2007
        • 659

        #4
        Fyll flaskan med vatten. Ett kryddmått torrjäst räcker faktisktoch är nästan lite för mycket till så lite som två liter vatten... torrjäst finns i små påsar på samma ställe i affären som du finner vanlig jäst i kuber.
        /Patrik

        I Sverige är tryckfriheten en grundlagsskyddad rättighet som regleras i tryckfrihetsförordningen.

        Kommentar

        • Gaffel
          • December 2007
          • 6200

          #5
          1ml jästsvamp är på inget sätt lite, torrjäst är dessutom mer lättberarbetat även om det kräver en lite högre temperatur i blandningsskedet, torrjäst kan köpas i små gula påsar i närmsta livsmedelsaffär, den dyrare vinjästen som tål en högre alkoholhalt kan köpas i affärer som profilerar sig på vinframställning.
          Life's a bitch and then you die..
          "I might be right handed but im always left-winged"
          Skriv på!

          Kommentar

          • OscarG
            • November 2008
            • 53

            #6
            Aha okej, hittade torrgäst nu när jag var i affären men avvaktar att
            köpa de tills jag har de här med slangar och liknande avklarat för
            framställningen av mäsken. Men du menar väl den blåa gästen?
            för den röda är väl typ bara för bakning?

            Men räker de sen att man blandar den i gummet vatten i flaskan
            när man ska sätta igång och sen skakar eller rör om eller måste
            man göra något annat med gästen med?

            Kommentar

            • Gaffel
              • December 2007
              • 6200

              #7
              Ta den röda för söta degar, sockret kan du blanda 50/50 med vatten som du kokat upp i en kastrull, späd ut med vatten tills temperaturen är rätt innan du rör ner jästen och som avslutning fyller du upp med resterande vatten.
              Life's a bitch and then you die..
              "I might be right handed but im always left-winged"
              Skriv på!

              Kommentar

              • OscarG
                • November 2008
                • 53

                #8
                En bra Mäsk blandning?

                Du menar alltså typ att jag först blandar 2 dl socker och lika mycket
                vatten och kokar de och sedan när häller på lite ljummet vatten för
                att få ner de till fingervarmt och sedan rör i gästen för att sedan
                fylla 2 l flaskan nästan ändan upp med vatten?

                Kommentar

                • Gaffel
                  • December 2007
                  • 6200

                  #9
                  Nej jag menar att du först kokar upp 2dl vatten, sen tillsätter du sockret.
                  Inte fingervarmt, 40 grader celsius är lite varmare än fingervarmt.

                  Sen ska man hålla sig till att röra ner jästen och inte gästerna..
                  Life's a bitch and then you die..
                  "I might be right handed but im always left-winged"
                  Skriv på!

                  Kommentar

                  • Fuzzop
                    • July 2007
                    • 2380

                    #10
                    2 teskedar välling och 1 kryddmått bakpulver skulle jag stoppa i oxå

                    Kommentar

                    • OscarG
                      • November 2008
                      • 53

                      #11
                      Ursprungligen postat av Gaffel
                      Nej jag menar att du först kokar upp 2dl vatten, sen tillsätter du sockret.
                      Inte fingervarmt, 40 grader celsius är lite varmare än fingervarmt.

                      Sen ska man hålla sig till att röra ner jästen och inte gästerna..
                      haha, ja annars blir ju inte gästerna så glada. men då vet jag hur du
                      menar tror jag iaf. de är bättre att fråga en gång för mycket än
                      en gång för lite så de inte blir för högt tryck i flaskan eller att de
                      inte händer ett skit de är lika hemskt de om inte värre

                      Kommentar

                      • OscarG
                        • November 2008
                        • 53

                        #12
                        Ursprungligen postat av Fuzzop
                        2 teskedar välling och 1 kryddmått bakpulver skulle jag stoppa i oxå
                        de verkar vara mycket man kan slänga i. har du inget mer?

                        Kommentar

                        • patdah
                          • November 2007
                          • 659

                          #13
                          Ursprungligen postat av Fuzzop
                          2 teskedar välling och 1 kryddmått bakpulver skulle jag stoppa i oxå
                          Hur många dagar extra tycker du att det bubblar om du förorenar mäsken med välling och bakpulver?
                          /Patrik

                          I Sverige är tryckfriheten en grundlagsskyddad rättighet som regleras i tryckfrihetsförordningen.

                          Kommentar

                          • Gaffel
                            • December 2007
                            • 6200

                            #14
                            Trycket i flaskan kan bara bli för högt om du inte har fri väg till/från tvättflaskan, glöm inte backventiler.

                            Själv använde jag höstäpplen och vindruvor från grabbens mormor och morfars trädgård i min mäsk, det vinet blev fint och ska kryddas upp med pomeransskal, kardemummakärnor, kanelstänger, kryddnejlikor och vaniljstänger som just i detta nu ligger och drar sig med 40% kronvodka, det blir en mumsig vit glögg..
                            Life's a bitch and then you die..
                            "I might be right handed but im always left-winged"
                            Skriv på!

                            Kommentar

                            • Fuzzop
                              • July 2007
                              • 2380

                              #15
                              Ursprungligen postat av patdah
                              Hur många dagar extra tycker du att det bubblar om du förorenar mäsken med välling och bakpulver?
                              i mitt fall så blir det ca 1vecka har jag för mig, fast bakpulvret gör väl mera att det börjar bubbla snabbare, mitt system är igång och bubblar efter en timme (har ingen backventil innan tvättflaskan så blir lite tryck att bygga upp).

                              Kommentar

                              Arbetssätt...