Zoopet
Callochromis melanostigma
Ciklider - Tanganyika - Munruvare (ej Tropheus)

Callochromis melanostigma
Svartprickig callochromis


Vetenskapligt namn:
Callochromis melanostigma
Tidigare vetenskapligt namn:
Pelmatochromis melanostigma
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Svartprickig callochromis
Utbredning:
Tanganyikasjön: Förekommer i sjöns norra del.
Foto: Ad Konings
Köttätare (små ryggradslösa djur som filtreras ut ur sanden). I akvarium bör kosten i huvudsak bestå av smått fryst foder (t.ex. cyclops).
I sin naturliga miljö återfinns denna art oftast över sandbotten nära växter och/eller klippor på grunt vatten (1-5 meters djup).
Arten är en maternal (honan) munruvare och kullarna brukar variera mellan 25-60 st. Honan ruvar knappt 3 veckor. Hanarna bygger små sandslottsbon (ca 20 cm höga och har en plattform högst upp) i sanden. Munruvande honor bildar små grupper.
Denna art är relativt fredlig och hanarna är inte speciellt revirhävdande även om de kan vara rejält tuffa mot varandra. Den hålls bäst i grupper med en hane, vid mer än en hane skall akvariet vara minst 160 cm långt.
Den är relativt vek och skall därför inte hållas ihop med aggressiva fiskar. Lämpligt sällskap är andra sandlevande tanganyikaciklider.
Ett lämpligt akvarium skall som bottenmaterial ha rikligt med finkornig sand så att hanarna kan bygga bon. Några stenar som revirgränser bör också finnas i akvariet.
Hanen är oftast rödaktig på buken samt har ett antal svarta prickar på kropp och ryggfena. Honor och ungdjur är alltid silverfärgade. Denna art förekommer i några olika populationer runt sjön som inte skiljer sig så mycket åt.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Bli medlem på Zoopet