Ciklider - Tanganyika - Munruvare (ej Tropheus)

Cyphotilapia frontosa, Chaitica

Tanganyika puckelhuvud


Vetenskapligt namn:
Cyphotilapia frontosa, Chaitica
Tidigare vetenskapligt namn:
Paratilapia frontosa
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Tanganyika puckelhuvud
Ursprung:
Tanganyikasjön: Chaitica, Zambia.
Foto © Ad Konings
Köttätare (fisk (till stor del Cyprichromis) och större ryggradslösa djur). Den äter i akvarium allt standardfoder, inklusive små fiskar.
I sin naturliga miljö lever den i sedimentrika klippbiotoper på 10 till 100 meters djup. De flesta exemplar återfinns mellan 40 och 70 meter.
Frontosan är munruvare (honan ruvar väldigt länge, ca 5 veckor). I sjön är hanarna inte revirhävdande utan simmar runt i biotopen, den är harembildande.
I akvarium är den fredlig och inte speciellt revirhävdande. Den hålls bäst i en grupp på 5-6 individer (gärna betydligt fler honor än hanar). Ett lämpligt akvarium skall innehålla några gömställen och vara rejält stort eftersom det är en stor fisk. Gamla hanar kan bli 40 cm, men en max.storlek på "bara" 30 cm är mer normalt.
Stora hanar kan i akvarium ta ganska stora fiskar som t.ex. vuxna Tropheus. Frontosor som odlats i några generationer brukar "tappa" sitt rovbeteende i akvarium.
Färgmässigt skiljer det inte så mycket mellan hanar och honor. Hanarna blir dock större och utvecklar en större puckel.
Det förekommer flera olika geografiska varianter som kan hittas runt hela sjön. De skiljer sig ganska lite från varandra, i regel har de varianter som lever på djupt vatten en intensivare blå färg.
Varianten på fotot kommer från Chaitica, Zambia



Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information