Zoopet
Cyprinus carpio var.
Koi

Cyprinus carpio var.
Koi


Vetenskapligt namn:
Cyprinus carpio var.
Familj:
Cyprinidae
Handelsnamn:
Koi
Ursprung:
Allmänt spridd, men främst Asien.

Foto © Mark Smith
Växt och allätare. De bör ha ett allsidigt foder samt en hel del grönfoder. Speciellt koifoder förekommer i handeln. Den är romspridare. Koi är fredliga fiskar, som dock blir alldeles för stora för de flesta akvarier och bara små exemplar kan hållas i ett akvarium. Unga exemplar är stimfiskar, äldre går för sig själva. Den hoppar en del, så om de hålls i akvarium måste täckglasen sluta tätt. Den har nått en oerhört stor popularitet som dammfisk och har odlats i tusentals år. Det förekommer många olika färgvarianter. I Japan där intresset är störst har en del mycket exklusiva exemplar sålts för 100.000 tals kronor.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

koi är helt otroligt fina fiskar
Kommentar av: swahn den 2011-01-08

koi är en mycket trevlig fisk att ha i en damm på trädgården.
fler folk borde testa på koi.
om man har tillgång till trädgård och kan bygga en stor damm till dom.
rek inte att ha i akvarium min största koi är ca 60 cm.
och sen tycker jag att man ska ha en vinterförvaring till dom inne på minst 2,5m3 för en koiens imunförsvar försämras mycket när tempen går under 8 grader så på våren finns risken att man kan få problem med parasiter på sina fiskar och det är ingen trevlig syn.
men som jag sa hoppas mer folk testar på denna fisk (läs en del om den innan ni skaffar någon bara)

Mina erfarenhater
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-12-10

På senare delen av sommaren berikade jag min damm (Ca50,000L)
med 3 exemplar utav denna vackra fisk. Dessa tre kände sig möjligen aningen små i dammen, och gömde sig för det mesta. När solen tittade fram kunde man ana små färgklickar runtfarandes efter föda, som självt finns i dammen. Utav den enkla anledningen att jag har en så pass stor damm till förhållandevis få individer behövde jag inte utfodra dem i någon större utsträckning, dock skall det noteras att dessa krabater äter så det står härliga till, och hålles ett större antal får man räkna med att mata, samt att filtersystemet får sig en prövning. Jag anser inte att detta är en optimal akvariefisk, utan gör sig bäst i en större damm med ett ordentligt filtreringssystem. Jag kan även vidarebefodra att koien bör vid nordligare breddgrader (pga risk för bottenfrysning rekomenderar jag min. djup 1m) tas in i "övervintringsakvarium" på vintern, men den som sett en vuxen koi förstår nog det minst sagt komplicerade med det hela, såvida du inte händelsevis råkar ha ett akvarium på några kubik liggandes. Så för guds skull, se till att du har utrymme för fisken!!!!

Vänliga hälsningar, Michael.

skygg..
Kommentar av: soetalex den 2006-05-15

min koi karp (charlie ^^) är jätteskygg! har haft honom i snart 5 månader men han verkar aldrig bli tam :( fast han fungerar jättebra ihop med mina andra småfiskar :D

en stålt koi ägare
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-05-05

älskar mina koi karpar över allt annat.

koi
Kommentar av: Hajen_89 den 2003-10-16

en fin fisk som äter gärna

Radera din kommentar
fin fisk
Kommentar av: _CostellO_ den 2003-04-06

en väldigt tålig och fin fisk man kan t.o.m klappa den på huvudet och fortplantar sig snabbt!!!!!!!!

Goldmedlemmarnas akvarium med arten

10 mest visade artbeskrivningarna i kategorin
Övriga arter i släktet

Zoopet i stolt samarbete med
Djurmagazinet