Malar - Corydoras (pansarmalar)

Scleromystax barbatus

Schackbrädes-pansarmal


Vetenskapligt namn:
Scleromystax barbatus
Tidigare vetenskapligt namn:
Corydoras barbatus
Corydoras barbatus var. 'Rio de Janeiro'
Familj:
Callichthyidae
Handelsnamn:
Schackbrädes-pansarmal
Ursprung:
Södra Brasilien
Foto på fisken Scleromystax barbatus Foto © Kjell Fohrman

Scleromystax barbatus, känd som schackbrädes-pansarmal, är en allätare och köttätare, som föredrar en varierad diet. Den tar emot tablett- och flingfoder i akvariet men föredrar fryst foder.

Under fortplantningen agerar schackbrädes-pansarmalen som substratlekare, fästande sina romkorn - vanligtvis cirka 100 - på olika ytor som växter, glasrutan i akvariet, eller liknande.

För bästa hälsa och välfärd, bör arten införskaffas parvis. Ett passande akvarium bör inkludera växter, gömställen av rötter, och en öppen yta med fint sandmaterial på botten, högst 2 mm i diameter. Vassa kanter bör undvikas för att inte skada fiskens skäggtömmar.

Rent och syrerikt vatten är avgörande för S. barbatus. Denna art är dagaktiv, och det bör noteras att de kan vara känsliga för salt i vattnet.

Hanarna i arten är mer långsträckta och har en distinktare färg än honorna. De har även ett längsgående band över huvudet, och under lekperioden utvecklar hanarna huvudborst.

Detta är en av de största "Corydoras"-arterna, om inte en av de allra största och det finns eventuellt flera vildformer av arten. "Corydoras" barbatus var. 'Sao Paulo' ansågs tidigare vara en sådan, men den har nu status som en egen art - S. kronesi. Hanarna hos den senare arten har inget vitt band över nosen, samt inte heller några skäggtömmar.
Foto 1-4 visar en hane
Foto 5 och 6 visar en hona
Foto 7 visar yngel
Foto 8 visar romkorn

Medlemmarnas kommentarerFavorit!
Kommentar av: daniel60 den 2005-07-19

Mina har lekt minst en gång i veckan de senaste två åren, förutom kortare uppehåll. Rommen fästs alltid där vattnet från pumpen träffar glasrutan. Både rom och yngel verkar mindre känsliga än hos andra pansarmalar.

Temperaturvärden
Kommentar av: levsa den 2004-07-20

Temperaturområdet för Barbatus stämmer inte här. Det jag hört från min akvarieffär, och t.ex. på följande sajter är att det ska vara runt 20-21 grader.

http://www.akvarieguiden.nu/artarkiv.php?go=info&id=1096
http://aquaworld.netfirms.com/Siluroidei/Corydoras/Corydoras_barbatus.htm

Radera din kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information