Zoopet
Haplochromis nyererei
Ciklider - Viktoria etc.

Haplochromis nyererei
Nyerere-ciklid


Vetenskapligt namn:
Haplochromis nyererei
Tidigare vetenskapligt namn:
Pundamilia nyererei
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Nyerere-ciklid
Ursprung:
Viktoriasjön
Foto © Ad Konings
Köttätare (zooplankton) som i akvarium äter allt standardfoder, men bör få fryst foder som Cyclops och Artemia.
I sin naturliga miljö lever den på grunt vatten (sällan djupare än 5 m) i klippskrevor men även på öppet vatten nära klippor. Det senare har dock blivit allt ovanligare i och med nilabborrens inplantering.
Nyerere-cikliden är i akvarium revirhävdande och aggressiv i likhet med alla andra klipplevande viktoriaciklider. Den är en maternal (honan ruvar) munruvare som ruvar ca. 3 veckor. Vid leken gräver den den en hel del, se därför till att stenarna i inredningen ligger stabilt på botten.
Ett lämpligt akvarium skall innehålla gott om gömställen i form av stenar och rötter (som skall nå upp till ytan) och gärna en del kraftiga växter (Bolbitis och Microsorum). Bottenmaterialet bör vara sand eller fint grus. Den färgar ut bäst om akvariets baksida samt minst en gavel är mycket mörk. Bäst är att skaffa en mindre grupp (5-6 st) som får växa upp ihop. Den kan hållas ihop med andra klipplevande och mollusk-ätande Viktoria-ciklider.
Hanarna är betydligt färggrannare än honorna som är brunaktiga.


Medlemmarnas kommentarerOtroligt vacker!
Kommentar av: mikey13 den 2010-05-16

Köpte ett par (hane/hona) för ett drygt halvår sedan och dom har hunnit med att leka 2 gånger, tyvärr har jag inte sett några överlevande yngel. Dom går tillsammans med malawiciklider bl.a Rödzebra, trewawasae och johanni. Den har hittat sitt revir och får vara ifred där för alla utom trewawasae-hanen som är kungen i akvariet, han simmar dit ibland för att påminna vem som bestämmer. I övrigt så kommer den bra överens med fiskarna och hanen jag har är inte särskilt aggressiv.
Det är en av de vackraste fiskarna jag haft, otroligt fin mot den svarta bakgrunden.

Prisbelönt ciklid
Kommentar av: Kjell Fohrman den 2002-12-17

Denna ciklid röstades fram som den vackraste cikliden i gruppen "Västafrikanska-, Viktoria-, Madagaskar- och Asiatiska ciklider" av medlemmar i Nordiska Ciklidsällskapet - www.ciklid.se

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
CARES