Mollusker (snäckor, musslor etc.)

Neritina natalensis

Zebrarandig Neritinasnäcka


Vetenskapligt namn:
Neritina natalensis
Familj:
Neritidae
Handelsnamn:
Zebrarandig Neritinasnäcka
Utbredning:
Östra Afrikas kustområden: Kenya, Mozambique, Somalia, Sydafrika, Tanzania.
Foto © Kjell Fohrman

Herbivor (växtätare). Arten är i akvariet en mycket bra algätare och rengör glaset, stenar, stora blad etc. från alger, men algerna i akvariet räcker oftast inte till och den bör ges grönt tillskottsfoder (t.ex. algtabletter).
För fortplantning krävs både en hane och en hona. Ett flertal ägg (ca. 30-50) placeras tillsammans i en kokong och de kan också producera flera kokonger. Kokongen fästs sedan på ett hårt underlag som glaset, en sten eller rot där de sitter hårt fast (de kan vara svåra att avlägsna om de fästs på glaset). En förutsättning för att äggen skall utvecklas till vuxna snäckor är att de är placerade i bräckvatten. Även om de hålls i bräckvatten är arten mycket svårodlad.
Vuxna kan utan problem hållas i såväl söt- som bräckvatten och även i saltvatten. Arten kan också utan problem hållas i ett sällskapsakvarium. Den kan hållas ihop med fiskar (ej snäckätare), andra snäckor och räkor. Den är mest aktiv på natten och i Tyskland kallas dessa snäckor för ”Rennschnecken” (löparsnäckor) för att de nattetid förflyttar sig mycket i akvariet”.

Ibland förekommer släktnamnet Vittina på arten.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information