En sak som är viktig att veta vad gäller saltbehandling. de koncentrationer man kommer upp i när det gäller akvarier är inte varken bakterie eller svampdödande. Normalt brukar man gå in med 1 till 5 promille (100 - 500 gram NaCl per 100 liter vatten). Varför fungerar det då? Jo vad man gör när man stoppar i salt är att man utjämnar osmosskillnaderna mellan fisk och vatten ( normalt saltinnehåll i fisk är mellan 7 till 9 promille). Fisken behöver därför inte lägga lika mycket energi på att upprätta saltinnehållet i sin kropp utan kan använda denna energi till sina försvarsmekanismer. Vad Ektozon innehåller är för mig obekant men visst finns det natriumklorid i där också (natriumkolrid = NaCl = vanligt bordsalt) Vill man få med andra salter än NaCl använder man havssalt - ettdera det som man köper i livsmedelsaffärerna eller saltvattensalt. Använder man saltvattenssalt så får man med kalcium och magnesium samt karbonater. Jag har alltid lärt mig att man skall undvika jodsalt men det är troligtvis en myt.
MVH Lasse
[FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]Förstår jag rätt att man kan ha 1-5 promille salt i förbyggande syfte? [/SIZE][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]Eller enbart vid sjukdom och mindre vid förebyggande? [/SIZE][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]Jag blir lätt villrådig här när några förespråkar salt i karet och några avvisar det! [/SIZE][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]Men jag har väl nästan bestämt mig för att ha i lite salt, men blir väldigt osäker på mängden när jag läser här o på andra ställen. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][SIZE=3][/SIZE][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]Nissen[/SIZE][/FONT]