Hajfenssoppa är väl en rätt som ofta tillagas utan hajfenor? Ungefär som att crabsticks är smaksatt fiskkött. Om hajfenor ska utgöra en betydande del av rätten blir den rätt dyr, så det är inget man "råkar" beställa om man tittar på priset, om jag fattat det hela rätt.
Som redan nämnts finns det två tydliga problem med "hajfensfiskande", ett är att de som fiskar hajfenor inte bryr sig i annat än att tjäna pengar, och det kostar resurser att släpa hem resten av liket och sälja det, och det kostar resurser att avliva hajarna på ett vettigt sätt.
Sen återstår även problemet med att hajar förökar sig något kopiöst långsamt, till skillnad från lejonparten av andra fiskar som man kan fiska groteskt hårt efter och populationen kan hämta sig på löjligt kort tid, de flesta akvariefiskar hamnar i den kategorin.
För att beskriva fisket efter torsk räcker inte groteskt hårt fiske, det är rena finkammningen, ekosystemet har reden rubbats, och kommer förmodligen inte tillbaka till vad det har varit inom överskådlig framtid även om vi slutar fiska torsk helt och hållet.
"Vi" gör samma sak med "våran" torsk, fast på sätt och vis värre, med "flytande fiskefabriker" utrustade med den senste tekniken skyfflas torsk upp, och om båten skulle upptäcka ett stim med större torsk än vad kvoten är fylld med dumpas lasten för att kunna ta hem de större torskarna. De levande upptrålade torskarna som dumpas tillbaka dör i princip alltid, långsamt, av de skador de fått. Och detta betalar vi en massa skattepengar för att de ska kunna fortgå, så mänge det finns torsk kvar att hämta som vi konsumenter/skattebetalare har råd att låta hämta.
Och varför gör vi detta? Jo, precis som "asiaterna", av tradition, torsk var billigt förut, så det äter vi av tradition, och fiskarna för yrkestraditionen vidare så där pumpas det in skattepengar för att föra traditionen vidare trots att det inte längre är lönsamt, trots att pengarna går till fiskefabriker och inte traditionella fiskebåtar.
Ett av "problemen" med hajfenssoppan är att i en väldigt starkt ökande takt alltfler får råd att unna sig "lyx" i kulturer där bara ett fåtal människor har haft råd att leva på annat än i princip ris och skadedjur de lyckats fånga. Kanske går att jämföras lite med att nyrika här börjar äta gåslever och liknande "tveksamheter".
Torkade sjöhästar, hajfensfiske, modernt torskfiske, skönt att vi här i Sverige numera bara är (med-)skyldiga till en av just de tre sakerna i riktigt stor skala, vad som är värst vet jag inte, men torskfisket känns snäppet mer korkat iom att vi sitter och betalar mer skattepengar än vad det genererar intäkter samtidigt som vi förstör ekosystemet, och förstör möjligheten till lönsamt fiske.
Nu ska det väl i ärlighetens namn nämnas att jag hört att det har uppmärksammats att det är ett problem med dumpningen av redan upptagen fisk i EU, om det lett nånvart eller om det kommer att leda nånvart vet jag inte.
Och att fostra andras ungar är riskabelt, man kan bli anklagad för hot, ofredande osv, i "skön" amerikansk stil, det gäller samma sak i det fallet som i alla andra saker som nämnts här, när egots och pengars värde sätts framför sunt förnuft blir det inte bra.
Tur för sjöhästarna att deras ekonomiska värde var så litet.