Allt som du sade bildas det av;)i ett nystartat så har det inte bildas den bakterieflora som bryter ner det på sikt i regel för mycket fisk kör många med i början många övermatar dem det kommer mer avföring än vad det behöver komma,sen är hela procoduren igång.Det är därför man ska ta det lungt i börja låta karet köra in sig ordentligt sen i med fisk i måttlig mängd.Man kan skriva en hel uppsats om detta men detta är kortfattat vad nitit är och varför det bildas:)guppymatte =-) skrev:Vet att nitrit inte är bra, men exakt varför bildas det gärna i (nystartade) akvarier? Alltså, vad bildas det av? Fiskarnas kiss och bajs? Gamla matrester? Hittar inget svar på nätet, och tänkte att här på forumet finns kanske de som vet...:)
Mätstickor visar inte rätt ibland så du kanske inte har nitrit ditt kar;)så var det i mitt fall i alla fall tills jag köpte ett dropptest då det inte visade på nitrit mycket pengar man kunde spatat på alla dyra preparat som köptes vid tillfälligt;)Suga upp gammla matrester är ett sätt bla men varför inte köpa fisk för sin funktion i karet ett par pansarmalar som går på botten och äter överbliven mat köra med regelbunden vatten byte tänk på att det är en sluten miljö som behöver nytt vatten hela tiden.Växter är nyttigt det tar upp gammal avföring som näring på sikt slamsuga som du säger är bra men ska inte behövas om du har ett stabilt kar har aldrig slamsuget ett av mina och det gick inte på grund av alla växter på botten:)guppymatte =-) skrev:Men då måste väl nitriten minska om man ser till att avlägsna produkterna ofta? Alltså, kisset kan jag ju inte få bort (för fiskar kissar väl...?), men bajset kan man ju suga upp ofta, liksom dammsuga botten för att få upp matrester. Då måste väl det vara en bra metod? Jag har skyhögt nitrtivärde... På mätstickan är graderingarna 0 1 5 10 20 mg/l. Konstigt med så många höga graderingar om bara 0,1 är OK. Eller är skalorna olika? Annars är det ju bara ett alternativ på min mätsticka som är godtagbart. Mest logiskt borde både 0 och 1 vara OK på mätstickan, så hur är det: Är det verkligen 0,1 mg/l som är acceptabelt?
Som jag sa till han man kan alltid skriva en uppsats om detta:)Lasse skrev:I ett akvarium bildas först ammonium (NH4) - dels från fiskarna som utsöndrar detta via gälarna när de smälter maten - dels från bakterier som bryter ner organiskt material. I ett nystartat akvarium är främsta källan för ammonium utsöndringen via fiskarnas gälar eftersom den andra processen - bakteriell amoniumfiering tar längre tid att utvecklas. I ett ingånget akvarium kan ibland nedbrytningen vara den främsta källan för ammonium.
Detta ammonium (som är en ganska "energirik" molekyl) används sen som energikälla för en speciell sort av bakterier som liksom växter och alger kan skapa liv av "livlösa" ting. Dessa organismer kallas med ett fint ord för autotrofer medans vi (och alla andra djur samt de flesta bakterier) kallas heterotrofa och måste skaffa vår energi från material som varit levande.
Växter och alger (samt - vet man nu en ganska så stor grupp bakterier förutom cyanobakterier) skaffar sin energi från solljuset i en process som kallas fotosyntes. De bakterier som uttnyttjar kväveföreningar som energikälla brukar kallas nitrifierare och processen kallas nitrifikation. De består av två skilda huvudgrupper (i var och en av dem finns det olika arter). Den första gruppen uttnyttjar skillnaden i energinivåer mellan ammonium och nitrit (NH4 och NO2). Den andra gruppen utnyttjar skillnaden i energinivå mellan nitrit och nitrat. (NO2 och NO3). I ett väl ingånget akvarium går dessa båda processer "sömlöst" - det vill säga att den rest (NO2) som första steget produceras (åtminstone i en akvariemiljö med relativ låg belastning) omedelbart tas om hand av den andra gruppen och snabbt blir omvandlat till nitrat.
I ett nystartat akvarium sker det inte "sömlöst". Dels så måste nitrit skapas först för att den andra bakteriestammen skall kunna tillväxa, dels så anses det att ammonium i vattnet negativt påverkar bakterierna i andra gruppen (NO2 -> NO3) och därför måste första delprocessen fungera bra för att den andra delprocessen skall komma igång ordentligt. Andra delprocessen kräver också ett högre syretryck (över ca 5 mg/l jämfört med ca 3 mg/l för första steget).
Båda stegen kräver också en kolkälla (jmf växternas behov av koldioxid!) - i detta fall är det karbonaterna i vattnet som uttnyttjas. Ett bra KH är därför viktigt (KH > 4). Båda stegen kräver också en yta att sitta på och en så kraftig ström som möjligt över ytan så att bakteriefilmen blir så tunn som möjligt (gamla döda bakterier "forsas" iväg). Syrenivån bör vara bra och tänk på att syreinnehållet alltid är större i ett kallare vatten än ett varmt vatten.
Idealförhållande för start är då: Inte för hög temp (23 - 24) grader. KH > 4. Bra filtrering med en bra skjuts på vattnet igenom mediat. En liten men bra ammoniumkälla (en eller några fiskar) som matas mycket, mycket försiktigt i början. Helst bara varannan dag. Tillsats av nitrifikationsbakterier varje dag (Jag brukar ta den rekommenderade startdosen varje dag i tre veckor om jag inte har tillgång till ett ingånget väl fungerande filter för då "kramar" jag det i det nya vattnet varje dag i stället)
Jag hoppas att du fått en bra förklaring varifrån nitriten kommer. Tänk också på att lite salt i vatnnet (under en promille) tar bort mycket av nitritens giftighet. Däremot tycker jag inte att man i onödan skall tillsätta salt i en nystart eftersom det finns en del indikationer på att saltet " slöar" ner tillväxten av bakerier också. (Det är alltid svårare att starta i saltvatten.
Att man skall mata försiktigt i början är också viktigt på grund av att om pH är över ca 7,5 så kan det bildas ammoniak (som är dödligt giftigt - ammonium är i stort sett ogiftigt) om för mycket ammonium ansamlas och nitrifikationen inte kommit igång
MVH Lasse