Temperatur och Co2

#1 - 3 november 2004 09:38
Det har ju förekommit diskutioner om vatten temp påverkar Co2 och syre nivåer i akvariet, jag hittade denna bilden som kan vara en fingervisning.
http://coexploration.org/bbsr/classroombats/html/tempco2plot.html
#2 - 3 november 2004 09:47
Så kolsyran ökar vid lägre temperatur. Varför händer det?

#3 - 3 november 2004 10:07
Det kan jag tyvär inte svara på :-(
#4 - 3 november 2004 10:10
Ursprungligen skickat av plizken

Så kolsyran ökar vid lägre temperatur. Varför händer det?

Det är väl på grund av "jämviktsläget" i karbonatsystemet:
http://www.hjortgatanszoo.se/main/default/default.cfm?navID=134
#5 - 3 november 2004 10:21
Den artikeln svarade väl inte på varför det blir så. Den konstaterade väl mer "att" det är så. Eller missade jag något i artikeln ?
#6 - 3 november 2004 10:43
Enligt SI Chemical Data (innehåller massa kemiska tabeller) löser sig CO2 bäst i vatten vid kalla temperaturer:
0 grader: 3.35
20 grader: 1.69
25 grader: 1.45
30 grader: 1.26
35 grader: 1.10
40 grader: 0.973

Alla angivelser är g gas/kg vatten.
#7 - 3 november 2004 10:43
Jamen det förklarar ju inte varför :-)
#8 - 3 november 2004 11:19
Varför börjar det bubbla när man kokar vatten? ;)
#9 - 3 november 2004 11:33
Ligger något i det Defdac :-)
#10 - 3 november 2004 13:12
Gasers löslighet i vatten minskar normalt med ökande temperatur. Detta eftersom att molekylernas rörelser (vibrationer) ökar med ökande temperatur vilket gör att det blir svårare för gasmolekylerna att interagera med vätskans molekyler.

Angånde kokande vatten så är fenomenet det att vatten övergår från flytande fas till gasfas. Även här är det de enskilda molekyernas rörelse som är orsaken.

/Mikael Johansson
#11 - 3 november 2004 20:39
Och vipps så blev allting glasklart. Tack för det. =)

Jag har funderat hela dan utan att tänka i dom banorna. Fullkomligt logiskt helt plötsligt.











Annons