jag bor ute på landet, problemet jag hade var att de kokade i pannan vid strömavbrott. försökte med ett litet elverk för drivning av cirkpump och pannfläkt... det funkade bra när jag va hemma, men min fru orkade aldrig hade inte rätta "knycken" med elverket så problemet kvarstog! klurade en del och köpte hem en kinesisk converter som gör om 12v till 240v. sen skissade jag lite på ett el schema till en som ja känner som är elektriker. han hjälpte mig att koppla ihop det med elnätet, kunde nog ha fixat själv men vore tråkigt om de backade ut ström i nätet och man skadar någon som jobbar där. sen har 4st 6volts gele batterier som är ihopkopplade till 12v. sen kontaktorer samt reläer som sitter i ett skåp.
vid strömavbrott så stannar aldrig pannfläkten ens innan convertern tar över. den funkar som en enorm UPS till dator fast den kan gå i flera dagar.
convertern jag har är på 5000w 240v, 12volt in den har ren sinuskurva. batteripaketet är på4st 6volt gelebatterier ihop kopplade till 12volt kommer inte ihåg men de är massor med ampere. kan köra pannan kylskåp och tv, och självklart de viktigaste akvarierna :D tar de slut vid längre avbrott så kan ja ställa traktorn eller elverk utanför och ladda batterierna.
så tipset jag kan ge är en liten/lagom converter med ren sinuskurva så de inte blir brum/missljud i pumparna på akvariet kan bli strul med lysrör osv om man har en med modiferad kurva. sen ett 12volts batteri med en liten ctek laddare för underhållsladdning. man kan ju köpa batteri som passar ens bil tex. för det är ju rätt ruttet att köpa ett batteri som står och går sönder. detta är inte helt gratis, men har man långa eller många avbrott så är det bara att fixa. de lönar sig. tänker man bara på lite mat i frysen som tinar så man får kasta de så har man snart räknat hem grejerna.
ber om ursäkt för mycket text, men ja tycker de är kul med el. håller på med ett projekt nu att bygga om mina gamla analoga doppvärmare till elektroniska termostat utanför. tror de är bättre så om en doppvärmare löper amok, är inte kul att komma hem till kokt fisk som man slitit med i flera år.