Om jag inte missminner mig så innehåller räkskalen karoten...och det gjorde jag inte.
Karoten är ett förstadium, ett s k provitamin, till vitamin A. i en vattenlöslig form, som måste intas via födan. Karoten finns av olika typer (karotenoider) i vegetabilier, främst i de vegetabilier som är gulaktigt röda eller starkt gröna. Eftersom kräftdjur lever på karotenrika alger, finns också karoten inlagrat i deras skal. Karoten förstärker de gula/oranga/röda färgerna och ger inga skador vid överdosering. A-vitaminet och karoten är instabilt och känsligt för värme, luftens syre och ljus. Vitamin A. och karotenrikt foder bör därför helst förvaras svalt och mörkt. Karoten finns i varierande mängd i olika råvaror, några som med fördel kan blandas in i ett fiskfoder är morötter, räkskal, den starkt mörkgröna sötvattensalgen spirulina, äggula och rött paprikapulver.
Utdrag från denna artikel på ciklid.se:
http://www.ciklid.se/ciklidbladet_artikel.asp?NR=9004&LOPNR=2