Skillnad på Gh och KH ?

#1 - 6 oktober 2008 11:57
Hej

Vad är skillanden på Kh och GH ?

Kh vet jag är karbonathårdheten dkh, men vad är
Gh ?
Mvh Wilda
#2 - 6 oktober 2008 13:47
Totalhårdhet GH, med detta mäter man det totala innehållet av hårdhetsbildande ämnen i vattnet. Ämnen som är "hårda" är kalcium, magnesium, karbonat, sulfat, klorid, nitrat och fosfat.

Karbonathårdhet, även kallad temporär hårdhet, KH, är natrium och magnesiumkarbonat. Den kallas för tillfällig, för om man kokar vattnet så faller salterna ut som kalkfällning. Hårdheten blir alltså lägre efteråt.
#3 - 6 oktober 2008 21:47
Det var en inte helt korrekt förklaring.

GH är mängden tvåvärda katjoner, tex: Mg++, Ca++, mfl. men just Magnesium och Kalsium är det två som utgör den största delan av GH.

KH är mängden karbonat anjoner, CO3--
När man pratar om KH i akvariesammanhang är det egentligen felaktigt då KH testerna man använder inte mäter KH utan istället alkalinitet, dvs vattnets buffringsförmåga eller förmåga att motstå pH sänkning.


Det som rör till det hela är att både GH och KH anges i antingen tyska hårdhetsgrader eller mängden (mg/l) CaCO3.
En tysk hårdhetsgrad motsvarar 17.86 ppm CaCO3 i båda fallen.
I inget av fallen är det egentligen mängden CaCO3 man mäter utan man får fram ett resultat som OM all GH eller KH kom från CaCO3.

I akvarisamanhang så är GH endast avgörande för vissa fiskars fortplantning, men även för Växter då både Magnesium och Kalcium är viktiga näringsämnen.
När du tvättar är GH avgörande för hur mycket tvättmedel som går åt ;).

KH är av betydelse för hur "bra" vattnet står emot en pH sänkning (eftersom man mäter alkaliniteten med ett "akvarie-KH-test".
#4 - 6 oktober 2008 22:19
Åhhh tack så mkt för svaren !
Nu förstår jag lite mera i allafall ;)

Men hur vet man hur bra ett test är igentligen, med tanke på
att på testet " Seras " så står det bara att Kh mäts i antalet droppar
vattnet blir gult ( tror jag det är )
I mitt fall brukar det vara 3 - 4 droppar alltså blir det enligt testet
3 -4 dKH och enligt pappret man läser på så skulle jag ha kraftiga PH rubbningar och syreras. Jag har inte märkt någon större förändringar i karet, fiskar som dör
o dyl. Ph´t ligger på 7.
Så vad kan man göra för att få upp dKH till det bättre enligt pappret ( testet)

Ja det är en djungel med olika tester.
Behöver jag testa för GH ?
Mvh Wilda
#5 - 7 oktober 2008 05:41
heeke skrev:
Det var en inte helt korrekt förklaring.



GH är mängden tvåvärda katjoner, tex: Mg++, Ca++, mfl. men just Magnesium och Kalsium är det två som utgör den största delan av GH.



KH är mängden karbonat anjoner, CO3--

När man pratar om KH i akvariesammanhang är det egentligen felaktigt då KH testerna man använder inte mäter KH utan istället alkalinitet, dvs vattnets buffringsförmåga eller förmåga att motstå pH sänkning.





Det som rör till det hela är att både GH och KH anges i antingen tyska hårdhetsgrader eller mängden (mg/l) CaCO3.

En tysk hårdhetsgrad motsvarar 17.86 ppm CaCO3 i båda fallen.

I inget av fallen är det egentligen mängden CaCO3 man mäter utan man får fram ett resultat som OM all GH eller KH kom från CaCO3.



I akvarisamanhang så är GH endast avgörande för vissa fiskars fortplantning, men även för Växter då både Magnesium och Kalcium är viktiga näringsämnen.

När du tvättar är GH avgörande för hur mycket tvättmedel som går åt ;).



KH är av betydelse för hur "bra" vattnet står emot en pH sänkning (eftersom man mäter alkaliniteten med ett "akvarie-KH-test".


Jag försökte förklara enkelt.
#6 - 7 oktober 2008 06:06
Kramfors skrev:
Jag försökte förklara enkelt.

Inget ont menat :D (men jag tror nog det var lite fakta fel insmygna)
#7 - 7 oktober 2008 06:20
Nej, GH, är inte så nödvändigt, utan det är KH som är det viktiga att hålla koll på.
#8 - 7 oktober 2008 13:14
heeke skrev:
Inget ont menat :D (men jag tror nog det var lite fakta fel insmygna)


Vad för fel.

GH - Totalhårdheten
GH är summan av alla ämnen som är lösta i vattnet och påverkar hårdheten. Det kan vara salter av kalcium och magnesium samt olika sulfater, kloriner och karbonater. GH är det som i dagligt tal kallas att vattnet är hårt respektive mjukt. Olika växter och fiskar föredrar mjukt eller hårt vatten. Orsaken till det är att hårdheten påverkar cellmembranen, tillväxten, transporten av olika salter, njurfunktioner hos fiskar samt möjligheten att ta upp olika mineraler och spårelement. Det idealiska värdet av GH i dammen är 7- 14 grader.

KH - Karbonathårdheten (Buffertverkan)
KH medverkar till den totala hårdheten (GH) men mäter främst olika salter av karbonater och bikarbonat. Genom förmågan att binda sura ämnen i vattnet är KH-värdet viktigt för buffertverkan i vattnet med hänsyn till surheten. Viktigt att förstå är att KH-värdet direkt påverkar vattnets pH och koldioxidhalt, som är speciellt viktigt för växterna. KH-värdet har en tendens att sjunka i varmt vatten när den biologiska processen är hög och binder olika karbonater i vattnet. Om KH-värdet sjunker under 4 börjar en del fiskar och växter att må dåligt. I nyinredda dammar är ofta KH-värdet för lågt i början. De idealiska värdena för trädgårdsdammar är 6-12. Om KH är för lågt, tillsätt hårt vatten eller KH-höjare. Om KH-värdet är för högt tillsätt mjukt vatten eller filtrera över torv.
Källa:nätet.
#9 - 7 oktober 2008 13:33
Om jag spinner vidare i samma tema.
I Trelleborg anger vattenverket att de leverar totalhårdhet (beräknad Ca+Mg)
till 7,5 dh[FONT=Times New Roman]º [/FONT]
[FONT=Times New Roman][/FONT]
http://www.trelleborg.se/TrelleborgUpload/KTT/VA/Dricksvattenkvalitet/Trelleborg%202007.pdf
[FONT=Times New Roman][/FONT]
När jag mäter med JBL dropptest får jag det till 15 dh[FONT=Times New Roman]º [/FONT]
jag har pratat med vattenverket och de verkar ha koll på vattnet.

Så vad är skillnaden här?
Bilagor:
#10 - 7 oktober 2008 14:57
Kramfors skrev:




Om KH-värdet sjunker under 4 börjar en del fiskar och växter att må dåligt. I nyinredda dammar är ofta KH-värdet för lågt i början. De idealiska värdena för trädgårdsdammar är 6-12. Om KH är för lågt, tillsätt hårt vatten eller KH-höjare. Om KH-värdet är för högt tillsätt mjukt vatten eller filtrera över torv.

Källa:nätet.


Jag verkar alltid få lågt KH 3 - 4 dKH.
Men fiskarna mår bra och växeterna mår stundtals bra
vad jag kan se, de växer iallafall.

Men hur kan man ha 7,5 PH och 3 -4 dKh ???

Hur höjer jag bara dkh ( KH ) utan att höja PH ??
Mvh Wilda
#11 - 7 oktober 2008 15:58
Wilda skrev:
Jag verkar alltid få lågt KH 3 - 4 dKH.

Men fiskarna mår bra och växeterna mår stundtals bra

vad jag kan se, de växer iallafall.



Men hur kan man ha 7,5 PH och 3 -4 dKh ???



Hur höjer jag bara dkh ( KH ) utan att höja PH ??

Mvh Wilda


De flesta kommunala vattenverk har lågt KH.
Justera med Bikarbonat.
#12 - 7 oktober 2008 16:20
Wilda skrev:
Jag verkar alltid få lågt KH 3 - 4 dKH.

Men fiskarna mår bra och växeterna mår stundtals bra

vad jag kan se, de växer iallafall.



Men hur kan man ha 7,5 PH och 3 -4 dKh ???



Hur höjer jag bara dkh ( KH ) utan att höja PH ??

Mvh Wilda


Tror knappast du behöver bekymmra dig för KH eller pH-värdet. Verkar ju helt normala. De flesta akvariefiskar trivs ju med mjukt vatten, bortsett från afrikanska ciklider etc.
#13 - 7 oktober 2008 18:30
Hej !
Ja det måste väl vara så för annars så skulle ju alla som
har komunalt vatten får ändra på sina vattenvärden.
Det finns ju höjande och sänkande flaskor att köpa
men vem vill hålla på och hälla i konstgjorda droppar hela tiden.
Jag har " vanliga " sällskapsfiskar i det ena och räkor
o krabbor i andra, hos räkorna vill ha ja ner Ph´t.
Hos krabborna är det lågt pga en stor rot som ligger däri
samt att de äter på den hela tiden då faller bitar av i vattnet.
Det verkar som krabborna även vill ha lägre PH, så där
får man vara glad, nu gäller det bara att sänka Ph´t lite hos CR
räkorna.
Tack för alla svar !
Mvh Wilda
#14 - 7 oktober 2008 19:55
Kramfors skrev:
Totalhårdhet GH, med detta mäter man det totala innehållet av hårdhetsbildande ämnen i vattnet. Ämnen som är "hårda" är kalcium, magnesium, karbonat, sulfat, klorid, nitrat och fosfat.



Karbonathårdhet, även kallad temporär hårdhet, KH, är natrium och magnesiumkarbonat. Den kallas för tillfällig, för om man kokar vattnet så faller salterna ut som kalkfällning. Hårdheten blir alltså lägre efteråt.


Kramfors skrev:
Vad för fel.



GH - Totalhårdheten

GH är summan av alla ämnen som är lösta i vattnet och påverkar hårdheten. Det kan vara salter av kalcium och magnesium samt olika sulfater, kloriner och karbonater. GH är det som i dagligt tal kallas att vattnet är hårt respektive mjukt. Olika växter och fiskar föredrar mjukt eller hårt vatten. Orsaken till det är att hårdheten påverkar cellmembranen, tillväxten, transporten av olika salter, njurfunktioner hos fiskar samt möjligheten att ta upp olika mineraler och spårelement. Det idealiska värdet av GH i dammen är 7- 14 grader.



KH - Karbonathårdheten (Buffertverkan)

KH medverkar till den totala hårdheten (GH) men mäter främst olika salter av karbonater och bikarbonat. Genom förmågan att binda sura ämnen i vattnet är KH-värdet viktigt för buffertverkan i vattnet med hänsyn till surheten. Viktigt att förstå är att KH-värdet direkt påverkar vattnets pH och koldioxidhalt, som är speciellt viktigt för växterna. KH-värdet har en tendens att sjunka i varmt vatten när den biologiska processen är hög och binder olika karbonater i vattnet. Om KH-värdet sjunker under 4 börjar en del fiskar och växter att må dåligt. I nyinredda dammar är ofta KH-värdet för lågt i början. De idealiska värdena för trädgårdsdammar är 6-12. Om KH är för lågt, tillsätt hårt vatten eller KH-höjare. Om KH-värdet är för högt tillsätt mjukt vatten eller filtrera över torv.

Källa:nätet.


Sant att lösta salter påverkar GH men det är bara dom 2-värda katjonerna som utgör GH. Att säga att lösta karbonater (och inte menat bara karbonat anjonen CO3-- som bara påverkar KH) påverkar GH KAN vara sant men BEHÖVER inte vara sant. tex CaCO3 påverkar både GH och KH lika mycket, medans Na2CO3 endast påverkar KH, men båda är karbonater.

Du säger vidare att KH är löst natriumkarbonat och/eller magnesiumkarbonat (tolkat som om dessa är de enda ämnena som utgör KH). Alla CO3-- anjoner påverkar KH inte bara dessa två.

Att säga att KH medverkar till GH är också en sanning med modifikation. då tex Na2CO3 inte påverkar GH alls.


För att röra till det ytterligare så behöver vi införa SH också, sulfat-hårdhet, kallas också bestående-hårdhet eller icke-karbonat-hårdhet.
SH utgörs av alla anjoner förutom CO3-- tex sulfater, klorider osv.

Man kan då tycka att GH=KH+SH, men så enkelt är det inte.

Det stämmer tex för MgSO4 som inte höjer KH men höjer GH och SH lika mycket.
Det stämmer inte för NaCl som inte höjer KH eller GH men däremot SH


Vi ska som sagt inte heller glömma att våra tester inte mäter GH resp KH, utan GH-testerna mäter bara Mg++ och Ca++ koncentrationen. och KH-testerna mäter alkalinitet och inte KH.
Tex HCO3- bidrar till akaliniteten men inte till KH i sin rätta definition.
#15 - 7 oktober 2008 20:00
Wilda skrev:
Jag verkar alltid få lågt KH 3 - 4 dKH.

Men fiskarna mår bra och växeterna mår stundtals bra

vad jag kan se, de växer iallafall.



Men hur kan man ha 7,5 PH och 3 -4 dKh ???



Hur höjer jag bara dkh ( KH ) utan att höja PH ??

Mvh Wilda


Det går tyvärr inte att göra det på ett bra sätt.
Höjer man KH kommer pH att öka också.
Man skulle kunna köra med en pH buffert för att få ner pH, men dom är å andrasidan fosfatbaserad vilket inte heller är någon höjdare.

pH 7,5 och KH 3-4 låter som aldeles utmärkta värden i mina öron.
#16 - 7 oktober 2008 20:03
flygrc skrev:
Om jag spinner vidare i samma tema.

I Trelleborg anger vattenverket att de leverar totalhårdhet (beräknad Ca+Mg)

till 7,5 dh[FONT=Times New Roman]º [/FONT]



http://www.trelleborg.se/TrelleborgUpload/KTT/VA/Dricksvattenkvalitet/Trelleborg%202007.pdf



När jag mäter med JBL dropptest får jag det till 15 dh[FONT=Times New Roman]º [/FONT]

jag har pratat med vattenverket och de verkar ha koll på vattnet.



Så vad är skillnaden här?


Eftersom vattenverkets GH är bara Ca++ och Mg++ så mäter du iaf samma sak med ditt egna GH-test, frågan är om du gör rätt? (kan det tänkas att du tar dubbelt så mycket vatten som du borde när du utför testet?)
Jag förutsätter att det är kran-vattnet och inte kar-vattnet du testat. Men är det nu så att det skiljer mellan vad vattenverket säger och vad du mäter så har det hänt något med vattnet på vägen, eller så har du eller dom fel ;)
#17 - 7 oktober 2008 20:15
heeke skrev:
Det går tyvärr inte att göra det på ett bra sätt.

Höjer man KH kommer pH att öka också.

Man skulle kunna köra med en pH buffert för att få ner pH, men dom är å andrasidan fosfatbaserad vilket inte heller är någon höjdare.



pH 7,5 och KH 3-4 låter som aldeles utmärkta värden i mina öron.


Tack Heeke
Då kan jag vara lugn :p

Då kan man undra vad det är som gör att en växt
minns inte vad den heter men den ser ut som, runda blad
som växer på stång och blir utskott här och där, eller som en ranka.
Den får hål och vittra sönder..... Hmmm !
Om det inte vattnet vad är det då, kör med EC.
MVh Wilda
#18 - 7 oktober 2008 20:16
heeke skrev:
Eftersom vattenverkets GH är bara Ca++ och Mg++ så mäter du iaf samma sak med ditt egna GH-test, frågan är om du gör rätt? (kan det tänkas att du tar dubbelt så mycket vatten som du borde när du utför testet?)

Jag förutsätter att det är kran-vattnet och inte kar-vattnet du testat. Men är det nu så att det skiljer mellan vad vattenverket säger och vad du mäter så har det hänt något med vattnet på vägen, eller så har du eller dom fel ;)


Jag har faktisk kollat både och och flera gånger , akvariet ligger på 20 men kranen ligger på 15-16 . Tänkte det med först att jag gjort något fel men jag har kollat flera gånger ordentligt. Nu mäter jag kh men borde den inte vara lägre än vattenverkets mätning av Ca o Mg?
Jag har beställt ett gh test så jag ska se vad det visar.

Kommunen använder jonbytare med NaCl om det kan påverka?
#19 - 8 oktober 2008 05:33
Jag försökte förklara enkelt.
#20 - 8 oktober 2008 06:43
flygrc skrev:
Jag har faktisk kollat både och och flera gånger , akvariet ligger på 20 men kranen ligger på 15-16 . Tänkte det med först att jag gjort något fel men jag har kollat flera gånger ordentligt. Nu mäter jag kh men borde den inte vara lägre än vattenverkets mätning av Ca o Mg?

Jag har beställt ett gh test så jag ska se vad det visar.



Kommunen använder jonbytare med NaCl om det kan påverka?


OFTAST är KH lägre än GH men det MÅSTE INTE vara det.
Tex om man tillsätter Bikarbonat, NaHCO3, så påverkas bara mätresultatet av KH och inte GH.
Bilagor:
#21 - 8 oktober 2008 06:49
Wilda skrev:
Tack Heeke

Då kan jag vara lugn :p



Då kan man undra vad det är som gör att en växt

minns inte vad den heter men den ser ut som, runda blad

som växer på stång och blir utskott här och där, eller som en ranka.

Den får hål och vittra sönder..... Hmmm !

Om det inte vattnet vad är det då, kör med EC.

MVh Wilda


Det kan finns många orsaker.

Ljusbrist, Näringsbrist, fiskar som äter på den osv osv.

Mitt förslag är att du under kategorin "Växter/alger" lägger in en bild på växten tillsammans med information om karet, ljusmängd, gödning.
Där kan du nog komma närmare ett svar på din fråga.
Jag har svårt att tro att det skulle vara GH och eller KH som är den felande länken.
#22 - 12 oktober 2008 20:50
Kramfors , din förklaring räckte bra för mig , höll mig faktiskt vaken när jag läste det också ;-)
#23 - 13 oktober 2008 14:07
Vattenverket anger [FONT=Arial][SIZE=2][FONT=Verdana]Alkalinitet[/FONT] (HCO[/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=1]3[/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=2]) till ca 120 mg/l. Vad skulle det innebära för KH -värde?
[/SIZE][/FONT]
#24 - 13 oktober 2008 14:52
120 / 17.86 = 6.72

Dvs KH = 6.72dH
#25 - 14 oktober 2008 17:48
heeke skrev:
120 / 17.86 = 6.72



dvs kh = 6.72dh


tack! :)
#26 - 19 oktober 2008 10:34
[quote=Kramfors;1200234]Vad för fel.

GH - Totalhårdheten
GH är summan av alla ämnen som är lösta i vattnet och påverkar hårdheten. Det kan vara salter av kalcium och magnesium samt olika sulfater, kloriner och karbonater. GH är det som i dagligt tal kallas att vattnet är hårt respektive mjukt. Olika växter och fiskar föredrar mjukt eller hårt vatten. Orsaken till det är att hårdheten påverkar cellmembranen, tillväxten, transporten av olika salter, njurfunktioner hos fiskar samt möjligheten att ta upp olika mineraler och spårelement. Det idealiska värdet av GH i dammen är 7- 14 grader.



Äntligen nån som säger vad totalhårdheten egentligen har för betydelse! Har försökt få reda på det i evigheter känns det som men inte fått nåt riktigt svar. En sak jag undrar är vad som händer med en fisk som ska ha mjukt vatten om man stoppar ner den i ett akvarium med hårt vatten? Har du föresten någon källa till det du säger, nån bok eller så, så man kan läsa mer i den?
#27 - 4 februari 2009 09:47
Detta är en gammal tråd, jag vet. Men ämnet tycks vara ständigt aktuellt!

heeke skrev:
120 / 17.86 = 6.72



Dvs KH = 6.72dH


Stämmer detta? Om beskrivningen under "Artiklar" stämmer (http://www.zoopet.com/index.php?option=com_content&task=view&id=168&Itemid=88) så beskriver siffran 17.86 förhållandet mellan dKH och CaCO3. Alkaliniteten angavs i ppm (mg/l) HCO3 vilket har en helt annan molvikt än CaCO3 och därmed blir förhållandet ett annat. Jag är inte mästare på detta (ännu) så rätta mig gärna om jag har fel.
#28 - 6 februari 2009 22:10
Nä, det där var ju faktiskt lite fel av mig
Omräkningsfaktorn från mg/l HCO3 är 21.96 (medans den för mg/l CaCO3 är 17.86) för att få en sifra i dKH.
#29 - 7 februari 2009 19:51
Det du säger stämmer säkert, men kan du härleda siffran? Har du listat ut det själv, eller har du läst det någonstans?











Annons