seachem excel och vattenbyten?

#1 - 13 mars 2006 11:03
tidigare så har det skrivits att den koldioxidspik som uppstår vid vattenbyten negativt påverkar växternas förmåga att nyttja andra kolkällor än koldixoid, bikarbonat t.ex. gäller detta också "artificiella" kolkällor som seachem excel? Kommer vattenbyten att hämma växterna förmåga att använda sig av seachem excel?
#2 - 13 mars 2006 11:09
Just excel anses vara direkt algdödande faktiskt så kör du typ dubbla dosen Excel lär det både växa bra och även verka direkt alghämmande.

Tror speciellt toffsalger blir drabbade.
#3 - 13 mars 2006 13:28
Vad är seachem excel? Jag har läst namnet på några engelskspråkiga forum men har ingen mer info. Det låter ju som ett "undermedel"...?

/P
#4 - 13 mars 2006 13:31
Här hittar du lite info...
#5 - 13 mars 2006 13:31
Ja det är lite av ett undermedel faktiskt. Flytande kol som är betydligt enklare för växterna att använda jämfört med bikarbonat, men inte riktigt lika enkelt som CO2.

Någon slags aldehyd, så om man tar Excel i en spruta och punktdoserar det på toffsalger brukar dom bli röda och dö.
#6 - 13 mars 2006 13:43
Hmmm... OK, och var får jag tag på det?

/P
#8 - 13 mars 2006 14:07
men kommer växternas förmåga att använda sig av seachem försämras av tillfälliga koldioxidtillskott?
#9 - 13 mars 2006 14:21
Jag har läst ett svar från tillverkaren där dom säger att det skall gå bra att blanda, jag har även provat själv och de gick fint.
#10 - 13 mars 2006 15:33
Vad kostar det i Sverige (Sthlms området)... 100ml typ? Kanske något värd att testa? Det blir inga ph-svängningar då - eller?

Hejhopp. Ralp
#11 - 13 mars 2006 15:51
Akvarielagret fungerar som distributör i sverige men dom har rätt saftiga priser, i långa loppet så är det nog bäst att beställa från tyskland.
Jag vet inte hur det går med ph har faktist aldrig kollat upp de.
#12 - 14 mars 2006 18:00
nu har jag fått svar från seachem, såhär lyder det: "CO2 levels do not effect the usefulness of Excel. After a water change you will have stirred up some organics and these can cause the Excel to degrade quicker. This is why we recommend an elevated dose after a water change."

varför kommer upprörd organisk materia att påverka seachemen?
#13 - 15 mars 2006 07:38


varför kommer upprörd organisk materia att påverka seachemen?


Det påverkar alla näringsämnen. Det är därför t ex fiskskits-nitrat inte kan tas upp av växterna, men däremot ickeorganisk nitrat från t ex KNO3.

Det fungerar ungefär som en negativ chelator - en stor organisk molekyl binder upp det aktiva näringsämnen så växterna inte kan suga upp det med bladen. En vanlig chelator är en mindre organisk molekyl som växterna kan bryta sönder för att suga upp näringsämnet.

Organiskt nitrat och fosfat måste gå omvägen via bottnen för att där mineraliseras under exakt rätt förhållanden som man försöker återskapa med den jordbotten som Walstad uppfunnit.
#14 - 15 mars 2006 08:02
skiten i bottnen binder helt enkelt upp seachemen? inte bryter ned den alltså?

har du förresten något tips på litteratur om lite mera avancerad akvariekemi/fysik?
#15 - 15 mars 2006 08:08


skiten i bottnen binder helt enkelt upp seachemen?


Nej, skiten som lägger sig ovanpå bottnen löses upp i vattnet och binder upp doserad ickeorganisk gödning som finns i vattnet. Just Excel vet jag inte om det funkar så, men det låter ju så med tanke på Seachems svar.



har du förresten något tips på litteratur om lite mera avancerad akvariekemi/fysik?


Jag är internetlärd och det började med att jag lusläste Aquatic Plant Digest:
http://fins.actwin.com/aquatic-plants/

Efter ett tag kommer du inse att det verkar vara speciellt en person där som vet vad han snackar om, och han har startat en egen betalsajt (runt 12 dollar per år vilket är överkomligt). Denna rekommenderar jag varmt om du vill veta bristerna med Walstads teorier och vill lära dig lite cool växtfysiologi i växtakvariesammanhang: http://www.barrreport.com
#16 - 15 mars 2006 08:09
#17 - 15 mars 2006 10:50
jo, jag har kollat in dem, men det känns svårt att få en överblick och se sambanden. jag menar, skulle jag fråga "vad är chelatering för något och hur man kan påverka den" där så skulle jag nog få ett rättmätigt RTFM, och det är ju just manualen jag är ute efter, kind of =)

funderade på seachemens förmåga att motarbeta alger, kan det ha att göra med att seachem excel liknar(är) något ämne som hos välmående växter dessutom motverkar alger? friska växter får ju sällan alger på sig, en slags naturlig algicid typ.
#18 - 15 mars 2006 12:11


jo, jag har kollat in dem, men det känns svårt att få en överblick och se sambanden. jag menar, skulle jag fråga "vad är chelatering för något och hur man kan påverka den" där så skulle jag nog få ett rättmätigt RTFM, och det är ju just manualen jag är ute efter, kind of =)


När du har frågan, som i chelateringsfallet, är det väldigt enkelt att googla sig fram till oändligt mycket info om chelater. Alltifrån de mest grundläggande:
http://en.wikipedia.org/wiki/Chelate
till lite mer specifika saker:
http://www.chm.bris.ac.uk/motm/edta/edtah.htm

Synd att inte svenska wikipedia hade något kelater.



funderade på seachemens förmåga att motarbeta alger, kan det ha att göra med att seachem excel liknar(är) något ämne som hos välmående växter dessutom motverkar alger? friska växter får ju sällan alger på sig, en slags naturlig algicid typ.


Ja exakt. Ju enklare tillgång till kol (Excel eller CO2) som växterna har desto gladare och algfria blir dom.
Men Excel verkar även som sagt vara direkt skadligt för alger, speciellt mot toffsalger av någon konstig anledning.
#19 - 15 mars 2006 12:40
[QUOTE=plorozen]har du förresten något tips på litteratur om lite mera avancerad akvariekemi/fysik?[/QUOTE]

beror kanske på dina förkunskaper och hur avancerad kemi (som är mitt ämne) du vill lära dig, samt om du nöjer dig med att veta vad som händer med kemin eller om du vill veta varför den händer.

om du läst typ natur på gymnasiet är chemical principles av zumdahl en bra bok som tar upp i stort sett all kemi på ett övergripande sätt. (den är på engelska) borde finnas på de flesta biblotek som har högskolelitteratur eller naturvetenskaplig litteratur.

om den inte duger (är ganska stor...) så kan jag nog tipsa om mer eller mindre avancerad litteratur.

och glöm inte google!!!
#20 - 15 mars 2006 12:41
förresten det är ingen som hittat vad excel egentligen innehåller?
#21 - 15 mars 2006 12:51
Den här sökningen ger en liten inblick i vad det kan vara för något:
http://www.google.se/search?hl=sv&q=site%3Afins.actwin.com+excel+aldehyde&meta=
#22 - 16 mars 2006 15:51
jag har inga egentliga förkunskaper, mer än typ naturkunskap a+b på gymnasiet, samhälls/estetisk linje.
det jag vill är mest få ett bra grepp om akvariekemin.
du har helt rätt att google finns, men ibland kan det verkligen vara som att leta efter en nål i en höstack.

tack iaf.
#23 - 16 mars 2006 18:49
[quote=averater]förresten det är ingen som hittat vad excel egentligen innehåller?[/quote]

Någon trodde pumpaextrakt tidigare och det luktar verkligen som pumpa så det är nog den bästa gissningen hittills...
#24 - 16 mars 2006 21:24
(och Flourish luktar teriyakisås, Seachem kanske botaniserar friskt i matbutiken *fniss*)
#25 - 17 mars 2006 09:22
ingen som provat smaka?
utblandad micro+ smakar jord och svagt järn, förvara det inte i omärkta colaflaskor.
#26 - 17 mars 2006 09:54
Jag har bara smakat KNO3 (pepprigt), KH2PO4 (surt), K2SO4 (saltaktigt), CaCl2 (riktigt salt). Men faktiskt aldrig vågat testa att smaka på NutriSi 8) Kul att veta hursomhelst.
#27 - 17 mars 2006 10:02
jag tror att det går att dricka en flaska micro+ utan att dö, mängden järn låg åtminstone under vad som var dödligt för en vuxen person.

kanske borde göra en lista, så man vet vad man kan ta till när kryddorna tryter och svärföräldrarna ska komma på middag =)











Annons