1) Blanda inte ihop JOD och JODID. Den ena är fruktansvärt giftig för akvatiska organismer, den andra svagt giftig. Det är exakt som med den nära släktingen KLOR och KLORID - den ena användes som stridsgas under första världskriget, den andra är en av huvudbeståndsdelarna i bordssalt.
Hela den här förvirringen kommer av just att folk blandar ihop jod (de mörka kristallerna som avger giftig gas) med jodid (som det är i bordssalt).
2) Din kemist har alldeles rätt i att man inte skall använda joderat salt i saltvattensakvarier. Där har man 3.5% salthalt, dvs 35 gram salt per liter, och använder man bordssalt är ens _minsta_ problem att man då får alldeles för mycket jodid. Större problem är att man helt saknar havsvattnets pH buffert-förmåga och stora mängd livsviktiga spårämnen: saltvattensorganismer kan inte i längden leva i vatten gjort endast med bordssalt.
3) Den intressanta siffran här är dels slutgiltig jodidkoncentration i akvariet, dels gränsvärden för djuren i akvariet. Morphriz exempel att slutkoncentrationen i akvariet hamnar på 0.01 - 0.02 ppm jodid, innebär att man ligger på en nivå som är EN FEMHUNDRADEDEL av LC50 för känsliga ryggradslösa sötvattensdjur som dafnier, och EN TIOTUSENDEDEL av LC50 för känsliga fiskar.
Jag säger inte att man måste använda joderat salt i sötvattensakvarier. Jag säger att det för organismernas välbefinnande inte spelar någon som helst roll om man använder joderat eller icke-joderat salt.