Det beror väl på vad man menar med salt, koksalt eller havssalt kan man skippa men saltet natriumvätekarbonat (aka bikarbonat) kan vara en bra ide för att höja karbonathårdheten, även pH kan behöva justeras, ger inte bikarbonat nog effekt så kan man ta till natriumkarbonat i stället (tillverkas genom att värma bikarbonat i ugn) men försiktigt, det påverkar pH starkt.
Skulle sen ingångsvattnet vara extremt mjukt så kan det vara en poäng att höja hårdheten i övrigt också. Det man är ute efter då är dock inte vanligt koksalt utan snarare främst kalcium och magnesiumsalter. Det finns särskilda typer av akvariesalt som är anpassat för just det ändamålet.
Sen hur mycket man behöver och om man överhuvudtaget behöver göra nåt beror på hur vattnet ser ut från början. Med ett vattenverksvatten som är justerat på olika sätt kanske det inte är nödvändigt att göra just nåt, i alla fall till mindre känsliga arter. Är vattnet mjukt och surt från början däremot är det synnerligen lämpligt att justera. Mängden beror ju på men som nåt ungefärligt så kan man ju prova med en matsked bikarbonat per hundra liter och sen mäta vad det ger för effekt.