Till grus använder jag en sådan där... jösses, vad heter det :confused:? Jag menar en sådan smart sak som man har i grytan när man kokar ägg, grönsaker, fisk, pasta mm, mm (som man lyfter ur, så man slipper lyfta hela tunga kokheta grytan med vatten + innehåll på en och samma gång)...
Lite grus i "smart saken" - ca 3dl i taget -, under kökskranen och skaka runt lite... klart (och jag behöver INTE röra gruset med händerna). Tar ju ett tag, men jobbigt... nä [:o]!
Sand häller jag max 4dl i en tvåliters bringare. Full fart på vattnet tills bringaren är full... vänta några sekunder (medan sanden sjunker), och häller bort vattnet (med damm och bös). Upprepa en gång... eller två. Sanden blir ren, utan att jag haft fingrarna i den. Går inte heller på en kafferast, men ändå hyfsat fort :)...
(För säkerhets skull brukar jag lägga en disktrase över avloppet... OM man till äventyrs skulle råka hälla ut grusen eller sanden i vasken).