Recept på Co2

#1 - 20 juni 2003 09:32
Hallå

Är det någon här som kan förklara lite närmare vad ingredienserna i mitt Co2 recept gör?

Jag kör med
2 liter ljummet vatten
1 jäst paket
4 dl socker
det är dubbelt av det receptet som finns på http://www.akvarieguiden.nu
där står det att en blandning håller i 2 veckor men min blandning hållar knappt i 1 vecka.
#2 - 20 juni 2003 09:36
2 veckor låter lite länge tycker jag? men ett bra sätt att få dom å gå längre är ju att regelbundet röra om i dom så gästen får tag på sin mat och fortsätter att växa.
#3 - 20 juni 2003 10:12
Jästbakterierna förbrukar socker och frigör Co2, tror jag. Jag har hört ca 1dl socker/100l vatten.
#4 - 20 juni 2003 11:15
har jobbat på jästbolaget så jag borde ju kunna det här :-P
men om jag skulle ha i 1kg socker 2l vatten och 3 paket jäst skulle det förlänga prossesen eller förstärka den under samma period?
#5 - 20 juni 2003 15:12
Eller också smäller flaskan (dunken?) om man trycker i så mycket.
Det råder lite delade meningar om vad det är som begränsar jästiden. Enligt mina experiment får man längre jästid (och lägre intensitet) om man tillsätter mindre jäst (snarare några kryddmått än ett paket). Enligt andra är det syret i flaskan (dunken) som är den begränsande faktorn. Socker är ju en kolhydrat, dvs. det består av kol, väte och syre. Jästsvamparna gör om detta till alkohol (en annan kombination av dessa grundämnen) och CO2. Till denna process krävs mera syre. Eftersom man jäser i ett "slutet rum" kommer syret i flaskan/dunken så småningom att ta slut. Då stannar jäsningen. Ett sätt att komma till rätta med det skall vara att tillsätta väteperoxid (H2O2), som i flaskan/dunken kommer att göras om till vatten och syre. Jag har testat, men för mig funkade det inte. Andra har dock sagt att det funkat för dem, så jag skall inte påstå nånting. Ett tredje sätt, som jag inte har testat, är att "binda" sockerlösningen med gelatin, vilken jästen sakta får äta sig igenom. Har diskuterats på det här forumet, om jag inte missminner mig.
Vill du påverka jästiden bara genom att trixa med ingredienserna tror jag i vilket fall att det bara är sockret du skall öka på, inte jästen. Jag har prövat att "mata" med mera socker när jäsningen börjar avta, och på så sätt förlängt tiden med ytterligare någon vecka. Det kan ju iofs också ha berott på att jag öppnade flaskan och skakade runt = mycket nytt syre.
Men tänk på explosionsrisken som sagt.
#6 - 20 juni 2003 15:47
tack
för ett bra svar
#7 - 20 juni 2003 18:04
har läst på olika forum att man kan blanda in lite bakpulver oxå.
Stämmer detta?

Fungerar detta isåfall med bara bakpulver och ingen jäst?
#8 - 21 juni 2003 00:23
Ett sätt att komma till rätta med det skall vara att tillsätta väteperoxid (H2O2), som i flaskan/dunken kommer att göras om till vatten och syre.


Har begränsade kunskaper men tror nog ändå jag vågar mig på en kommentar. Väteperoxiden kommer bara att hjälpa ett tag då denna kommer att förbrukas väldigt snabbt.

har läst på olika forum att man kan blanda in lite bakpulver oxå.

Stämmer detta?


Vet inte vad det skulle tillföra?
#9 - 21 juni 2003 10:45
Tja.bakpulver jäser ju oxå...så
#10 - 21 juni 2003 14:43
Ja det gör det kanske men jag vet inte om det är samma process, tvbivlar på det.
#11 - 21 juni 2003 14:54
Eftersom jag har väldigt mjukt vatten fick jag tipset att även tillsätta bakpulver förutom jäst och socker. Ska vara som en extra "boost" åt jästen...
Till mitt 375-liters kar använder jag 2 dl socker, 0.5 tsk torrjäst, 0.5 tsk bakpulver i en 2-litersflaska, vattnet fyllt till randen där flaskan börjar smalna av. Den puttrar i 14 dagar, sen börjar den avta lite och jag sätter en ny. Jag har den igång dygnet runt. Den står på lysrampen som tänds sist och släcks först, när rampen svalnat avtar jäsningen rejält. Ph har sjunkit från 8,2 till 6,8-7,0 och verkar hålla sig där, Kh ligger på 4. Växterna ser mer än nöjda ut, firrarna har piggnat till och därmed är jag också nöjd ;O)
#12 - 21 juni 2003 18:26
sjunker inte ph´t otroligt mycket under natten?
Har läst mig till på olika forum att, fortsätter man att pumpa i koldioxid ( för det avtar ju inte när du håller rumsvärme )nattetid så riskerar man att ta kål på fiskarna.Koldioxiden försvinner ju inte då växterna inte förbrukar något.
#13 - 21 juni 2003 19:07
Vi har en rumstemp på 20-23 grader och som jag sa, jäsningen avtar rejält. Ph har inte sjunkit under 6,8 hittills...

tillägg: har inte byggt någon reaktor utan kör med vanlig billig syresten som finfördelar bubblorna. Räknar till ca en bubbla i sek i reningsflaskan...
#14 - 21 juni 2003 23:01
första dagarna på en ny sats i min hemmagjorda co2 reaktor kan resultera i att fiskarna ställer sig vid ytan och andas luft. men sen så slutar de.
#15 - 22 juni 2003 14:04
Minska på sockret och jästen. Det blir långsammare jäsning, den håller längre och du slipper problemet med fiskarna vid ytan.
#16 - 22 juni 2003 17:48
Har läst mig till på olika forum att, fortsätter man att pumpa i koldioxid ( för det avtar ju inte när du håller rumsvärme )nattetid så riskerar man att ta kål på fiskarna.


Man kan ha ett powerhead med CO2-diffusor, kopplad till en timer. Dagtid, när pumpen är på, löses CO2 upp i vattnet med hjälp av pumpen/diffusorn. På natten bubblar det fortfarande, men bubblorna går istället direkt till ytan, utan att lösas upp och påverka pH.
#17 - 22 juni 2003 18:46
SMART! Varför har jag aldrig tänkt på det? Fast då är det ju inte lika billigt att fixa sin egen anläggning längre ;-).
#18 - 24 juni 2003 11:46
eh?
Nu e jag inte med.
Jag har endast en syresten.
Men om denna med en hemmagjord co2 anläggning påverkar ph på dagen så påverkar den ju ph på natten oxå.

Sedan kan det ju vara så att jag inte får ut max när jag inte har en diffusor o en pump kopplad till den..
#19 - 24 juni 2003 11:52
en lite fråga till.
Då jag inte vill överdosera med co2 så öppnar jag hekt enkelt korken på en flaska.
Dock så märker jag att satsen nästan är helt slut nu.
Det kanske puttrar lite när jag skakar lite försiktigt.
Men jag skulle tro att när det puttrade som mest så kanske det var 2-3 bubbler i sekunden (normal gång)
Vad skall jag minska på för att komma upp i ned i 1 bubbla i sek..
(förmodligen sockret va? )
Min dosering är 1 liter ljummet vatten
½ pkt jäst
2 dl socker
#20 - 24 juni 2003 13:30
Zoopets medlemars mikrobiologiska och kemiska kunskaper verkar inte riktigt vara på topp, för att blåsa bort dimman kommer här några fakta.

Bakpulver består främst av NaHCO3, natriumvätekarbonat, och dess effekt på fermenteringen (det kallas tekniskt så) av jäst är att lösning blir "buffrad" med avseende på pH. pH-värdet blir således mer stabilt vilket förhoppningsvis ger en mer konstant jäsprocess om man buffrar vid rätt pH, pH 5.

Att lösa gigantiskt med socker i lösningen ger ingen förbättring ökad CO2 produktion initialt. Vad man kan uppnå är att man behöver inte blanda ny mäsk så ofta utan sockret räcker längre. Man uppnår också en högre slutkoncentration av jäst i kulturen och man bör under slutskedet av odlingen vara på sin vakt så att man inte producerar för mycket CO2 efter som mängden CO2 procerad är proportionell mot koncentrationen av jäst. Vid riktigt koncentrerade sockerlösninger, högre än 20% (dvs 200g socker/liter vatten), är inte att rekomendera, kan sockret ha en motsatt effekt och istället döda jästen. JFR med gamla tiders inlägging av frukter i socker, höga koncentrationer av socker är koserverande.

Ytterliger svar kommer i morgon.

Sov lungt
#21 - 3 juli 2003 15:46
-- En nybörjar fråga! --

Finns det någon Tabell för hur mycket man ska ha av varje ingrediens beroende på akvariestorlek. Eller är det beroende på hur mycket växter man har i akvariet?.

Kan man tillsätta för mycket Co2, så att växterna eller fiskarna tar illa av det?.

Tacksam för svar.
#22 - 3 juli 2003 15:58
Svaret på den första frågan antar jag gömmer sig någonstans i johmis svar ovan. Jag väntar på det ytterligare svaret - johmi, det har varit "i morgon" för länge sen nu! ;-). - och det är riktigt att bl.a. mina kemiska och biologiska kunskaper inte är vad de borde vara, så en riktigt korkad följdfråga: är det alltså så att jästen förökar sig, eftersom mer socker skulle leda till mer jäst? I så fall blir det förstås knixigt att få någon exakt beräkning av jäst/socker.
Svaret på den andra frågan är ja. FFa fiskarna kan må dåligt av för mycket CO2, och även av för snabb ökning av CO2-halten i vattnet.
#23 - 27 oktober 2005 15:32
[QUOTE=pod]sjunker inte ph´t otroligt mycket under natten?
Har läst mig till på olika forum att, fortsätter man att pumpa i koldioxid ( för det avtar ju inte när du håller rumsvärme )nattetid så riskerar man att ta kål på fiskarna.Koldioxiden försvinner ju inte då växterna inte förbrukar något.[/QUOTE]

Vid ett visst pH kan inte CO2 lösas i vatten. Vet dock ej inte vid vilket värde.











Annons