Räkmix - gelatinet blev klumpigt

#1 - 20 november 2006 20:02
Hejsan,

Gjorde räkmix idag för första gången. Det gick ok men inte mer. Mixern pajjade utav belastningen, tur att det finns garanti kvar. Värre är att det blev fel med gelatinet...

Jag tog 100gram gelating + 2.5 dl vatten. Rörde ihop det och hällde i det i den nästan färdiga mixen. Det blev massa klumpar :( Har försökt få bort genom diverse handpåläggning men ack nej.. en hel del är kvar. ganska små saker 0.2x0.2cm typ...
Ska jag slänga allt?

Hur skulle jag ha gjort med gelatinet? Kan någon berätta hur de lägger i de? För att slippa klumpar osv.

Blä. *Besviken* 4:a timmars jobb och 200 spänn åt pipsvängen...
#2 - 20 november 2006 21:00
oj 4 timmar??? du måste ha gjort mycket räkmix :) kan du inte bara fortsätta att röra då tills gelantinet är helt utblandat?
det är väldigt noga att det inte är klumpar av gelantin.. speciellt om man matar yngel med räkmixen för dom tål inte det.
#3 - 20 november 2006 21:25
Rörde du ut geletinet i KALLT vatten tills det var helt klumpfritt?
#4 - 21 november 2006 01:29
jag misstänker att mixen varför kall när det utrörda gelantinet tillsattes då klumpar det ibland till sig.

mvh erik l
#5 - 21 november 2006 07:12
Japp. Vattnet var kallt. Det stod ju så på förpackningen :( Gelatinet klumpade sig redan innan jag hällde i det i mixen...
Mina gelatinkunskaper är som en ung man begränsade...! :P

Då får jag slänga allt då... Tror inte att jag kommer göra om detta på ett tag... Alldeles för mycket jobb, och risk för hälsa och sånt. Knivar och mixrar som bränns. Uscha.
#6 - 21 november 2006 10:04
Räkmix

Värm mix och vatten till ca.60 grader,ha inte i så mycket räkor åt gången,
och tina dom först, har själv förstört en mixer på grund av detta.
#7 - 21 november 2006 11:36
Det där med egentillverkad räkmix är ett kapitel för sig :(. De 2 första gångerna fungerade det mycket bra, blev bra mat som inte skitade ner så mycket...Sedan har jag försökt göra om det 3 gånger...bara skit alltihop! Antingen fel med gelantinet...eller smulor av allt när det kommer i vattnet...sista gången fick de inte enns smaka på det, fy tusan vad det stank! Många 100 lappar har slängts så nu blir det bara granulat och frysta smådjur till mina diskus.
#8 - 21 november 2006 11:53
Nils-G skrev:
Värm mix och vatten till ca.60 grader,ha inte i så mycket räkor åt gången,

och tina dom först, har själv förstört en mixer på grund av detta.



Du måste ha en helsikes stor mixer... Eller så är det bara jag som gör löjligt stora satser.
Jag utgår ifrån 500 gram räkor, och lägger till det 1 kilo ärtor och morötter, och därefter varierar jag mig lite. Musslor, torsk, och spirulina är de vanligaste "variationerna". Nu sist var det "krabsticks", alltså torsk. Jag får allt vackert mixa i omgångar, då min mixer inte klarar av att mixa mer än en bråkdel av allt det här varje gång. Ovanpå alltihopa måste jag tillsätta rätt mycket vätska för att det ska bli en sjyst smet av räkorna. (ärtor och morötter brukar jag inte bry mig om ifall det är lite grövre, men skalet från räkorna bör verkligen inte vara stora delar)

B!
#9 - 21 november 2006 12:32
Mr B skrev:
Du måste ha en helsikes stor mixer... Eller så är det bara jag som gör löjligt stora satser.

Jag utgår ifrån 500 gram räkor, och lägger till det 1 kilo ärtor och morötter, och därefter varierar jag mig lite. Musslor, torsk, och spirulina är de vanligaste "variationerna". Nu sist var det "krabsticks", alltså torsk. Jag får allt vackert mixa i omgångar, då min mixer inte klarar av att mixa mer än en bråkdel av allt det här varje gång. Ovanpå alltihopa måste jag tillsätta rätt mycket vätska för att det ska bli en sjyst smet av räkorna. (ärtor och morötter brukar jag inte bry mig om ifall det är lite grövre, men skalet från räkorna bör verkligen inte vara stora delar)



B!


Förstår inte riktigt vad du menar Mr B när du undrar om jag har en stor mixer?
#10 - 27 november 2006 20:15
Ledsen, jag har haft... vissa email förseningar.

Vad jag menade var att i alla fall jag kan inte ha mer än ytterst lite räkor i varje gång, eftersom lite över 1.5kilo råvara inte får plats i min mixer på långa vägar.
B!
#11 - 27 november 2006 21:02
Mitt gelatin klumpade också ihop sig så jag struntar i gelantinet. Skräpar ner lite mer i akvariet vid matning men allt slukas till slut. Jag bankar ut räkmixen till tunna plattor i plastpåsar så det är lätt att bryta när det är fryst. Har gjort detta flera omgångar funkar jättebra.

Mvh Cecilia
#12 - 27 november 2006 21:44
Mitt gelatin blev också lite knas, men jag värmde upp det på svag värme tills det blev genomskinligt och lättflytande, var det dumt?
#13 - 27 november 2006 21:57
vance skrev:
Mitt gelatin blev också lite knas, men jag värmde upp det på svag värme tills det blev genomskinligt och lättflytande, var det dumt?



Du ska lösa det i vatten, som du sedan värmer tills det blir lättflyttande, och därefter blandar ner i mixen. Jag skulle vilja påstå att du gjorde helt rätt. I alla fall från den infon du ger här...
B!
#14 - 28 november 2006 17:42
Då stämmer det, det var så jag gjorde











Annons